Szükséges egy 4 éves gyereket betűelemekre, betűfelismerésre tanítani?
Ha a gyereket amúgy érdekli, akkor érdemes?
Nem a sajátomról van szó, én korainak tartom és feleslegesnek...vagy én tévedek?
3,5 éves a fiam, olyan 15 betűt ismer fel kapásból, és még egy 5-6 betű van amin gondolkodnia kell és felismeri.
nem tudom hogy lehet megakadályozni, hogy tudja :D bárhol látott írást, betűket, mindig kérdezte, hogy milyen betű.
ha itthon látja, pl. a pólóján van, akkor egyből ül le és próbálja leírni :)
szerintem minden gyerek idővel elkezd érdeklődni a betűk vagy a számok iránt, nem kell ezt se sürgetni, se megakadályozni :)
Tanítani külön nem, de ha kérdez, akkor nem szabad hátráltatni. nekem kis korkülönbség van a két gyerek között, amikor a nagyobb elsős volt, a kicsi nagycsoportos. Végighallgatta, ahogy betűzünk, szótagolunk, az utcán a tesója mutatja a betűket, hát persze, hogy őt is érdekelte, csak akkor tudtam volna meggátolni, hogy iskolakezdés előtt megtanuljon olvasni, ha bekötött szemmel és füllel járt volna.
Ha a gyerek igényli a tanulást érdekli, akkor szerintem ugyanolyan hiba ezt nem teljesíteni, mint ha elhanyagolnák.
A 18 hónapos lányom egyik nap úgy döntött, hogy mostantól ő is szeretne wc-re járni. Apa ott szokott keresztrejtvényezni. Mikor a lányunk meglátta az újságokat, kérte, hogy nézegesse. Én a képeket kezdtem neki mutogatni, őt a kezdőbetűk érdekelték. Kérdezett, válaszoltam.
Kb. 1 hét alatt "megtanulta" (saját magától, a maga örömére) az ott látott betűket. Most ha bárhol (újságban, játékon, rendszámon, vagy csak egy öblítőn meglát egy betűt, már örömmel mutatja: "baba" =B betű.
A tv-re is csak akkor figyel, a írást lát benne.
Szóval ami érdekli, arra szerintem lehet "tanítani" - de legalábbis ha kérdez, akkor válaszolni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!