4-5 éves gyereknek milyen elemei vannak a Tsmt torkának? Beszédfejlesztésre gondoltam.
Labdán való mozgások pléddel?
Gördeszkás feladatok?
Plédes feladatok?
Csak szeretném tudni, hogy mi különbség van egy 2 éves és egy 5 éves gyerek tsmt-je között.
A gyerek viselkedése teljesen jó. Beszdfejlesztésre gondoltam ki.
Hasonló elemek vannak benne, csak a gyerek sokkal aktívabb. El sem bírnád már.
Én személy szerint nem szeretem a tsmt-t, az Ayres sokkal jobb.
De az a lényeg, hogy olyasmit kell gyakorolni,amiben a jobb-bal mozgások fontosak, páros, összezárt lábbal kell ugrálni. Ez nehezen megy nekik. Malomkörzést tanítsd meg neki. Menetelni mint a katonák, váltott kézzel-lábbal. Egyensúlyérzék fejlesztő gyakorlatok, labdán, gördeszkán.
Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál. Zöld kezet adtam. :)
Esetleg olyan mászós játszóterek is hasznosak lehetnének?
-libikóka feladat,
-váltott kézzel lábbal való kúszás
-váltott kézzel lábbal való bordásfal mászás
-vékony pallón való egyensúlyozás és közben váltott lábbal ellenkező oldalra kell lelökni babzsákokat
-gurulás jobbra balra felemet kézzel
asszem ilyenek voltak
A beszédfogyatékosság miben nyílvánul meg?
A csoportos tsmt nem tűnik rossz ötletnek.
5-ös vagyok. Fiam diszfáziás, ezt a diagnózist a Beszédjavító Intézet hozta meg, még 2014 őszén, majd idén szeptemberben a megyei szakértői bizottság nyilvánította beszédfogyatékosnak. Ezt igen nehéz lenne leírni, hogy miben nyilvánul meg, igen összetett probléma.
Diszfáziáról itt ovashatsz: [link]
Ez nem olyan, mint a megkésett beszédfejlődés.
Mi alapozó tornára is járunk, ezt csak 5 éves kortól csinálják. De, nagyon sok vizsgálat kellett és utánajárás, hogy a fiam megkapja ezeket a fejlesztéseket, hogy sikerüljön egyéni fejlesztést kapjon.
Pl. a TSMT tornán a terapeuta azt mondta, hogy a gyereknek nem szabad rollerezni, mert ilyenkor csak az egyik agyféltekéjét használja. De, a biciklizés, lovaglás, úszás, kifejezetten fejlesztő, mert az agy mind a kettő agyféltekét használja.
Szerintem a gördeszkával is hasonló lehet a helyzet, mint a rollerrel, bár nem biztos.
Nem, a gördeszka más.
A TSMT-s gördeszka feladatok nem abból állnak, hogy a gyerek rááll és fél lábbal hajtja magát. Sőt! Ennyi idős gyerek inkább rá se álljon, mert hatalmas esések lesznek belőle.
A TSMT-n rá kell feküdnie a gördeszkára, és páros kézzel hajtania magát. Vagy páros lábbal kell elrúgnia magát a faltól, vagy a szülő fogja mind a két kezét és oda-vissza húzogatja magát, ilyenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!