Ha valaki táppénzen van a beteg gyerekével, de kiderül hogy a gyerek nem beteg, akkor tehet valamit a munkáltató?
Pénteken a szülő hazamegy a munkából, mert hívják az oviból hogy lázas a gyerek. Aznap és egész rá következő héten otthon van táppénzen.
Kiderül, hogy a gyerek a hétvégén a nagyszülőkkel volt nyaralni, strandolni, állatkertben, játszóházban egészen szerdáig.
Ilyenkor tehet valamit a munkáltató?
Általában már ott leáll, hogy a melóhely feljelentést tesz. Ha az oviból hívták anyukát (/apukát), akkor valószínű, hogy összejátszott az ovonővel vagy valakivel, akivel eljátszotta, hogy szörnyen megijedt és be kell rohanni az oviba, elhozni a gyereket. Ha táppénzcsalás van, akkor ugye óvónénit kikérdezik és első bukta. Majd elszalad az orvoshoz a beteg gyerekével, aki egy hétre rögtön kiírja, vagy legalábbis elkezdi a táppént. Ha táppénzcsalás akkor ugye adni kellett valamit a dokinak is, meg az asszisztensnek is aki az állását veszélyezteti, hogy míg Pistike nyaral a nagyszülőkkel anyuka otthon henyélhessen, majd csütörtöktől játszhasson ő is Pistikével. Tök életszerű.. Aztán következő bukási lehetőség a facebook, ahova nagymama és nagypapa, miután a lánykájuk táppénzt csal kipakolja az összes képet egy ellenőrizhető nyaralásról, vagy esetleges kikérdezésükkor betanulva elmondják, hogy Pistike ugyan lázas volt, de hónapok óta be volt fizetve a nyaralás és ezért elrángattuk, hátha vidéki jó levegőn meggyógyul az a drága gyermek. Ha valaki még komoly tud maradni, akkor annak gratulálok.
Egyébként meg kérdezze meg a munkahely, hogy mi volt ez az egész és ha netán kiderül hogy az alábbi kis történet nem mosolyogtató mese habbal hanem a véres valóság akkor tanácsolja el anyukát, megfenyegetve őt egy feljelentéssel. Mert mi van, ha addig valóban igaz a sztori, hogy telefonáltak az oviból és a lázas gyerekkel anyukát kiírta az orvos? Akkor meghurcolnak néhány embert olyanért, ami teljesen felesleges.
Dolgoztam olyan helyen, ami orvosoknak volt felettes szerve. A kolleganő rendszeresen "beteg" volt. Elmondom: ott sem tettek semmit, csak közölték vele, hogy vagy közös felmondás, vagy feljelentés.
Ha a munkáltató ki akar rúgni, talál biztos más indokot is, ha ki akar cseszni veled, akkor simán feljelent az OEP-nél és ott ki fogják vizsgálni. Sajna valamilyen szinten a FB is bizonyíték, és egyébként most már hiába szedné le a képeket a nagyszülő azok megmaradnak (tudod nem hiába mondják, hogy ami egyszer felkerül a netre az örökre ott marad és ehhez csak megfelelő informatikai tudás kell). De ha valóban feljelent a cég (nem egy ilyen eset volt már), akkor utána persze a nyomozás során ha megkeresik a szállodát, akkor ő ki fogja adni az adatokat.
És lehet, hogy addig igaz a történet, hogy elhívtak az oviból, sőt még az is, hogy kiírt a doki (mert ő tényleg úgy látta, hogy közösségbe, jobb ha nem viszed 1 hétig), viszont így az anyuka az ő állásukkal is játszik, mert ezt ők nehezen tudják bizonyítani, ha nem volt pl vérvizsgálat stb csak maga az orvosi diagnózis.
Egyébként ehhez is egyfajta embertípus kell, mert én biztos nem csinálnám meg. Én még terhességnél is úgy jöttem tp-re, hogy az a nyaralás után kezdődjön, mert ugyan nem raktunk fel egy képet sem a FB-ra vagy nem tudattuk a nagyközönséggel, hogy elmegyünk nyaralni, de ha épp az OEP-nek akkor lesz kedve ellenőrizni, vagy a munkahely valami miatt hív épp akkor ..... én nem kockáztattam, arra a kis időre kivettem pár nap szabit és utána kezdtem a tp-t. Meg egyébként soha nem tudhatod, hogy ki lesz a jóakaród, ugyanis az OEP-nél nem csak a munkáltatód jelenthet fel, hanem mondjuk egy nagyon kedves szomszéd, ismerős stb is felhívhatja az OEP figyelmét, hogy hopp anyuka elvben itthon volt a gyerekkel tp-n, gyerek meg nyaralni volt. Ismerek olyat aki ilyenbe bukott már bele.
Akkor valószínűleg semmi következménye.
Köszönöm a válaszokat.
A munkáltatónak is van esze, nem a fbra hivatkozva fog kirúgni. Találnak mást, máskor. Mamát,papát meg fel kell világosítani, h ez szarvashiba volt.
Most lehet idegeskedni, h mi várja az anyát a munkahelyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!