Megváltozhat egy esetlen, csetlő-botló kisgyerek? Mi lehet a baj vele?
A fiam lassan 7 éves lesz, idén kezdi az iskolát.
Borzasztóan ügyetlen. Mindennek nekimegy, mindent lever, elesik, ha mondunk neki valamit (pl. vedd fel a cipődet), akkor visszamondja, ugyan, de a végrehajtásnál csak áll és néz, hogy mit is akarunk tőle, de ha ő kar menni valahová, akkor perc alatt felöltözik és menetre kész.
Amit szeret csinálni azt oda vissza meg tudja csinálni. Olvasni tud, de ha megkérjük, hogy olvasson el valamit és ő nem akarja, akkor csak remeg, hogy ő nem tudja.
2 hónapos korától járunk vele fejlesztésre (komplikált szülés miatt). Mindent rendben találtak nála, ha épp jó passzban volt, de volt amikor nem volt együttműködő. Mi a fenét csináljunk, hogy kicsit "normálisabban" viselkedjen? Így ki fogják közösíteni az iskolában is!
Figyelmetlenség csupán.
Csomó minden nem érdekli és nem érez iránta készséget.
Később egy borzasztó lusta gyerekkel szembesültök ha most nem fogjátok meg.
El kell neki magyarázni hogy mi fog történni ha figyelmetlen, hogy nem lesznek barátai.... Ne éljen rózsaszín ködben.
Világosítsátok fel annak ellenére hogy csak 7 éves lesz.
Milyen most a kapcsolata az ovis társaival ők is kiközösítik vagy ők még nem?
Ő hallja, hogy ügyetlennek nevezitek? Gyerekeknél még nagyon jól működik az önbeteljesítő jóslat. "Ha ügyetlennek/rossznak/lustának neveznek, akkor ennek megfelelően is viselkedem."
Próbálkozzatok pozitív megerősítéssel apróbb rész eredményeknél is. Dicsérjétek meg a próbálkozásokat is. Ez sokszor önmagában megoldja a helyzetet.
És nagyon figyeljetek rá, hogy soha ne nevezzétek ügyetlennek, ha hallótávolságon belül van. (Meg amúgy se.)
Bakker, mintha magamat olvasnám. Ugyanilyen voltam 7 évesen. Rám még az is rátett egy lapáttal, hogy 2 héttel a hatodik születésnapom után el kellett mennem első osztályba. Stresszeltem ez végett állandóan beteg voltam. A tanítónéni megalázott rendszeresen, ha rosszul csináltam meg egy feladatot körbevitte megmutatni az osztályban azért hogy rajtam nevessenek. Anya egész nap folyamatosan megállás nélkül ordízott. Nem tudom hogy depressziós voltam/vagyok-e de nem tudtam/tudok nyelni, másfél órába telt/telik egy komplett ebéd elfogyasztása amiatt folyton siettettek és azt érték el vele hogy még lassabban tudtam enni. Meg akartam halni értéktelen embernek éreztem magam mert mindenki azt mondta nekem hogy milyen sz*r vagyok. Amik felfedezhetők rajtam:
- pánikbetegség,
- kényszerbetegség,
- generalizált szorongás,
- autizmus - Asperger-szindróma.
Ha jót akarsz a gyerekednek, akkor
- egyrészt csak 8 évesen iratod iskolába, nem számít az és az egyáltalán nem ciki ha egy évvel később megy iskolába de amíg nem iskolaérett csak szenvedni fog ott.
- Másrészt dicsérd meg még a leges legalapvetőbb dolgokért is fogalmad se lehet róla hogy egy gyereknek akit mindig csak ócsárolnak milyen sokat jelent ez.
- Harmadrészt ne büntesd a figyelmetlenségeiért - velem is ezt csinálták minden elfejtett dologért megkaptam hogy milyen sz*r vagyok - mert azzal véglegesen földbedöngölöd a maradék önbizalmát is - akárcsak ahogy velem is -.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!