Hogyan kezeljük? Tiltásra nevetés a reakció.
15 hónapos kislány. Alapvetően nagyon kiegyensúlyozott, jókedvű, vigyorgós típus, alvással, evéssel sincs gond.
Azt már észrevettük, hogy makacs, kitartó természet.
A konnektorokat pontosan tudja, hogy nem szabad piszkálni, következetesen, minden alkalommal tiltjuk (még van pár ilyen, de legyen a konnektor a példa). Néha olyan napja van, hogy dafke egész nap a konnektorokat piszkálja.
Jellemzően nem kiabálva, nem fenyegetően, de nagyon határozott hangsúllyal rászólunk, hogy "NEM". Egy időben ingatta ő is fejét és elhúzta a kezét, de újabban csak hátranéz és konnektorba dugott kézzel áll tovább. Ilyenkor odamegyünk, finoman leszorítjuk a karját a teste mellé és megismételjük a tiltást, a karját pedig 3-4 mp-ig úgy tartjuk, ezzel mintegy gátolva a mozgásban, hogy nyomatékot adjunk. (Kiemelem, hogy nem durván, nem okozunk fájdalmat, nem szorítjuk meg!) Majd elfordítjuk a konnektortól, hogy háttal legyen neki.
Ilyenkor elneveti magát, aztán mással kezd foglalkozni és két perc múlva megint a konnektorban van.
Mit rontunk el, vagy mik a kilátások?
ne finoman csináld, érezze. persze ne okozz neki olyan fájdalmat, de azért határozottan vedd el onnan a kezét, érezze a kézlevételből is. ebben a korban még jobban tanulnak a cselekedetekből és ha az neki nem jó akkor az nagyobb hatással van rá mint az összehúzott szemöldök vagy az unalmas nem szó, amit mármár elcsépelsz :)
de igazából ez egy ilyen kor, mindent milliószor megnéz, megfog, mégha nem is szabad. ennek semmi köze a dackorszakhoz, hidd el, akkor nem nevetni fog :D
ez még csak ismerkedés és határok feltérképezése. nem is érti a miérteket... :)
A konnektoros problémára: [link]
Esetleg meglehetne próbálni mással elterelni a figyelmét, vagy "komolyan" meg kell beszélni vele a dolgokat,elvégre nem hülye,csak gyerek.
pl. "azért nem szabad a konnektorba nyúlkálni,mert megcsípi a kezecskédet,és a doktorbácsi tud csak meggyógyítani" vagy valami hasonló, fontos,hogy lássa át, hogy nem azért nem engeditek neki, mert gonoszak vagytok,hanem mert baja eshet. Ha kell többször is magyarázzátok el, majd megtanulja,hogy ezt nem szabad.
Nálunk is van a konnektorban dugó.
Én úgy mutattam neki, hogy megráztam a kezét, és zizegtem, ezzel mutatva, hogy ilyen, ha megrázza az áram, és fájni fog (persze én nem okoztam fájdalmat). Azóta kicsit fél a konnektortól, de szerintem ez nem baj. Nem jut eszébe belenyúlni.
Persze, hogy van dugó a konnektorban, de máshol nem lesz, ezért elvi szinten tiltjuk, akár dugaszolt, akár nem.
A kezét határozottan fogom le, csak azért emeltem ki, hogy nem rángatom és verem, mert ha kicsit is félreérthetően írom le, akkor a válaszok többsége elvitte volna a kérdést ebbe az irányba, hogy miért verem a gyereket...
Zizegtünk, megráz az áram, fájni fog, fejrázás, minden megvan, de nagyon kitartó ha rájön az ötperc. Máskor meg egész nap felé se néz.
Az például nagyon könnyen ment, hogy a két ajtós komód egyik ajtaja tabu (hivatalos papírok vannak benne, gyerekre nem káros, de nekünk fájna, ha összetépné/megenné a szerződéseket, stb), a másikban lehet pakolni, oda az ő cuccait tesszük.
Ami rá is káros lehetne és mozdítható, az mind olyan helyen van, ahol nem fér hozzá. Pl a gyógyszereket egy másfél méter magasan levő fiókban tartjuk, mire feléri, már esze is lesz, hogy nem cukorka.
gyógyszereket pakold még legalább 1 méterrel feljebb és ne fiókba...
nem akkor fogja elérni amikor esze is lesz, hanem mikor rájön, hogy ha odatol valamit akkor ki tudja nyitni! nem kell sok idő hozzá csak míg elszaladsz pisilni.
nekem 6 éves a fiam, de még mindig elzárva tartjuk a gyógyszereket. nem azért mert hülye, nagyon is okos gyerek, pont ezért, annyira önálló és jólelkű, képes lenne meglepni minket azzal, hogy nem szólt mikor fájt a füle mondjuk... nem szabad ilyet csinálni!
bocs az offért
A gyógyszereket átpakoljuk később, egyelőre épphogy elkezdett járni. Mászni/tolni még nem tud, de nincs is olyan mozdítható bútor, amit ő el tudna tolni odáig. Egy dohányzóasztal van, én se tudom megemelni, lehet van 25 kg. Azt még egy darabig nem tologatja sehová :)
A legközelebbi bútor két helyiséggel arrébb, a konyhában van, ahonnan széket (6-7 kg egyenként) csak egy méter magasra megemelve lehet kihozni, mert a pult és a hűtő között nem fér át máshogy.
A fiók fogantyúja pedig olyan, hogy felfelé tartott tenyérrel lehet belekapaszkodni a süllyesztett fogantyúba és úgy lehet kihúzni. Tehát a könyöknek másfél méter magasan kell lennie, egyébként felnőtt se tudja kihúzni, csak vízszintes alkarral.
és ha adnál neki bizalmat?
pl látod nyúl a konnektor felé, de nem mész oda, nem társz ki a hitedből, de úgy is rádnéz és komoly arccal nézel vissza, és fejcsóválás, és "nem-nem".
nem értem, hogyan lehet ez hatástalan..
én babóm simán eldobja ekkor, ha tiltott dolog van a kezében, vagy elengedi a hajam és nem húzza tovább, stb
az már más kérdés, amikor kimegyek a látószögéből...cincognak az egerek..:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!