Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Skarláton esett át a gyerekem?...

Skarláton esett át a gyerekem? Milyen tünetei vannak a skarlátnak?

Figyelt kérdés
22 hónapos lányom, közösségbe nem jár, gyeden vagyok vele a következő tüneteket produkálta az elmúlt másfél hónapban: Bőrszínű kiütések a pelenka gumija mentén, derékrészen és jobb oldalon csípőnél. Egy idő után azok viszketéssel jártak. 1 hét után orvoshoz vittem, aki több kiütést is látott a gyerek testén, felsőlégúti megbetegesdést, vörös torkot diagnosztizált, amoxicillin-b-t írt rá. A gyógyszer szedését követő 3. napon égető-viszkető tenyérre ébredt a lányom, az amoxicillint szedte, a derék csípő részen szintén lángolt főleg fürdés után a bőre. Kiütések itt-ott voltak a kis testén, melegkiütés jellegűek, ami akár lehetett az új mosóportól is, mert épp előtte váltottam. Gyanakodtam penicillin érzékenységre, mivel én is az vagyok, de továbbra is kapta a gyógyszert, összesen 4,5 napig reggel este. Majd a viszkető-időnként-főleg éjszaka lángoló tenyere hámlani kezdett, durva tapintásúvá vált. Láz, étvágytalanság, kedvtelenség továbbra sem volt jelen.Egy hétre rá elvittem másik gyermekorvoshoz, aki torkát még enyhén pirosnak látta, tenyerét ekcéma, vagy valami allergiára vezette vissza, nyirokcsomók nem duzzadtak, nyelve szép, Aeriust-ittunk, calciummal. Két hét múlva már bőrgyógyászatra vittem, igaz a kézszárazság miatt, mert mindenképp tudni akartam az okát. A bőrgyógyász vezette vissza a skarlát lehetőségét. Állítólag az okozhat két -három hét után tenyérhámlást. Valóban okozhat, de láz nélkül lehetett skarlátos? Egyik ismerősöm azt mondta, hogy skarláton áteshetünk többször is, észervétlenül, mármint a gyerekek. Ez az óvónénik tapasztalata. Na igen, de ugyanakkor mi van a kezeletlen skarlát szövődményeivel? Szív és veseproblémák, amelyek 3 hét után jelentkezhetnek? Tapasztalt anyukák írjanak, ne linkeljetek, már mindent olvastam, de hátha valakinek van-volt hasonló.
2010. márc. 5. 18:18
 1/8 A kérdező kommentje:
Gyermekorvosunk nem skarlát következményének látta a tenyerét, azt mondta, az nem olyan volt. Nagyon jó orvos, maximálisan bízom benne. Csak még mindig nem derült ki, hogy akkor mi volt ez, ha nem skarlát.. de hát tényleg nem produkálta a lányom a ˝kötelező˝ skarlát tüneteket..
2010. márc. 5. 22:58
 2/8 anonim ***** válasza:

Szerintem nem skarlát volt. A skarlát nagyon magas lázzal (akár 40 fok is!), málnanyelvvel (ez tipikus tünet) jár együtt. Torokfájással, tüszős mandulákkal, hányással, hasfájással is együtt jár. A kiütések a mellkason és a hason kezdődnek, majd az egész testet ellepik, kivéve a száj környékét. Ezek Ezek nélkül nem hiszem, hogy átvészelt egy skarlátot. Én óvónő vagyok (azaz voltam), valamikor tanultam is a különféle fertőtő gyermekbetegségekről.. soha nem hallottam, hogy ha valaki egyszer átesett rajta, akkor újra megkaphatná. Ez olyan, mint a rubeola... Én inkább az antibiotikumra tippelnék... nem ártana utánanézni, hogy a kicsi nem allergiás-e rá, hisz a hajlamot tőled örökölhette.

Amit a kezeletlen skarlát mellékhatásairól írsz: eleve nem is mindenkinél jelentkeznek (sőt, nagyon ritkák!), ugyanúgy, mint egyetlen más fertőző betegségéi sem. És a védettség egy egész életre szól!!!!!!!!!! (most néztem meg a Gyermekbetegségek c. könyvben) Szóval emiatt nem parázz!

2010. márc. 7. 17:34
 3/8 anonim ***** válasza:

Szia!

Nálunk ma mondta a doki hogy skarlát gyanús a gyerek és adott antibiotikumot, tüneteink között csak a kiütések jelentkeztek és kétszer volt hőemelkedése és kicsit lazább a széklete.

Nem is gondoltam erre a betegségre én a fogára tippeltem mert most jönnek a a nagyőrlők vagy allergiára.

Erre ez lett abból hogy levittem hozzá hogy tegnap óta több lett a pöttye. Azt mondta hogy ma már annyira megváltozott ez a betegség jellege lezajlása hogy mind gyanús esetben inkább adnak antibiotikumot ne hogy a szövődmények kialakuljanak.

Én is tanultam (Ápoló vagyok)hogy tényér hámlás előfordulhat tényleg lehet hogy azon estetek át

Igazából talán tenyésztéssel lehetne ezt igazolni hogy valóban az. A szövődmények kiszűrésére kérjél vizelet leadáshoz és EKG-ra beutalokat

2010. márc. 11. 11:37
 4/8 anonim ***** válasza:
Szia! Szinte minden úgyanígy zajlott/zajlik nálunk, mint ahogy Te leírtad. Mi torokgyulladással voltunk először dokinál, kapott antibiotikumot rá. Alig vége lett az antibiotikum kúrának (torka , nózija rendbejött) rá pár napra nagyon erős tenyérviszketése lett, főlegy éjszaka. Először a gyerekorvos azt mondta, lehet az antibiotikum mellékhetása.Hétvégére még csúnyább lett, ügyeletre vittük. Ott ugyanezt mondta a doki, vagy esetleg homokozóban szedett össze valamit.... szerinte. Egész éjjel alig aludt a drágám, annyira vakarta a kezét. Egy hét alat nem lett jobb, elkezdett lehámlani a gyulladt bőr. Vissszavittem dokihoz, akkor vett torokváladékot, hogy talán streptococcus... valami. Javasolta a bőrgyógyászaton mutassam meg. Másnap a bőrgyógyász azt mondta ez skarlát volt, ami nálunk csak torokgyulladás formájában jött elő, pöttyök, málnanyelv és láz nélkül! A bőre még nem jött rendbe, talán már nem viszket neki annyira. Gyógyszertári fürdetőt és krémet kap rá. A torokváladékja negatív lett. A bőrgyógyász annyit javasolt még, hogy azért 6 hét múlva csináltassunk egy vizelet vizsgálatot az esetleges szövődmények miattt....Mondjuk azért kicsit kiakadtam, hogy ezt 3 hétig tartott diagnosztizálni! Pedig jónak tartom a dokinkat, ő a bölcsi orvosa is... Veletek azóta minden rendben? 24 hós kisfiú anyukája
2010. ápr. 26. 09:28
 5/8 A kérdező kommentje:
írtam neked mailt, aha, ezek tényleg ugyanezek a tünetek. És a torokmintából mit vett le? Van már eredmény?
2010. ápr. 29. 13:22
 6/8 A kérdező kommentje:
Hol laktok, szívesen odaadom a maradék kenőcsünket!
2010. ápr. 29. 13:22
 7/8 anonim ***** válasza:
Válaszoltam e-mailben! Ott nem írtam, Győrben lakunk.
2010. ápr. 30. 11:39
 8/8 anonim válasza:
Üdv! Nekem hasonló van most. A kiütés inkább hasonlít a meleg pattanásra, de mégis az egész testemen van, nagyon viszket és égő érzés érezhető ha elmegyek fürdeni. Illetve nehéz nyelésem van, torokfájás, meg amit mondtam bőr kiütések, nem tudom mi ez, lehet hogy skarlát. Mondjuk szerintem nem annyira biztos, ugyanis a skarlát úgymond kötelező tünetei a málna nyelv meg a torokgyulladás, hasfájás ami nekem nincs. Nem tudjátok mi ez?
2017. aug. 7. 10:14

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!