Mit csináljak, ha a gyerek nem akar semmit az életben?
Az hogy a "pszichológus és pszichiáter nem ér semmit", egy védekező mechanizmus szülők részéről. Igenis el kell vinni őt kezeltetni, foglalkozni vele, gyógyítani őt, mert a helyzete szerencsétlen gyereknek így csak egyre rosszabb lesz.
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy miért nem veszitek ki a koliból? Ha az én gyerekemmel szigorúak és erőszakosak lennének a nevelőtanárok, a társai pedig megvernék és meglopnák őt (akármennyire is az enyém lenne a hibás), abban a pillanatban kivenném őt onnan és keresnék neki egy másik iskolát.
És egyébként ez is lehet a viselkedésének az oka, a bántalmazás és a brutalitás. Tessék ezen elgondolkozni!
Az hogy a "pszichológus és pszichiáter nem ér semmit", az azt jelenti, hogy volt már és nem használt, mert nem beszélget velük sem és nincs lehetőség folyton pszichológust, pszichiátert kerestetni. Ha baj van, viszi a gyámügy a gyereket, így is nagyon a látókörükben van.
Ezért sem lehet kivenni a koliból. Egy "átlagos" suliból már kirúgták a viselkedése és teljesítménye miatt. A családgondozó intézetbe akarja rakatni, ahol nyilván még rosszabb lenne csak neki. Mindkét suliban megverték és meglopták egyébként, mert nem figyel magára és olyan, mintha ezt nem is lehetne belé nevelni.
Sajnos nem lehet őt megvédeni, amikor nem vagyunk vele, ő pedig túlságosan kisgyerek még egyedül ehhez a világhoz.
Hát pedig ne itt a gyakorin várd erre a házi praktikákat, a kisgyerek pszichológiai eset, segíteni kell rajta, fizetni se kell érte mert még kiskorú.
Háziorvos ír beutalót a körzeti kórházba, ahol vannak pszichológusok is, és oda kell őt hordani, nem kell folyton keresgetni az orvost, egyhez kell kitartóan hordani. Az pedig, hogy ott sem beszél a gyerek, a pszichológus dolga, ő fog majd rajta segíteni.
Az meg, hogy a családis meg a gyámügyes a nyakatokon van, jelent valamit...nincs valami egyéb probléma a családban?
Egy a lényeg, a gyereket nem tudod gyk-n javasolt házi tippekkel megnevelni sajnos. El kell vinni őt pszichológushoz, és valószínűleg a "felsőbb hatalom" is értékelni fogja, hogy végre valamit kívántok tenni a gyerek érdekében .
Ha van más probléma a családban, akkor valószínűleg az a gyerek viselkedésének az oka. Tehát ha valóban házipraktikát akarsz: a létező legtöbb problémát meg kell oldani a családban, ami nem könnyű feladat, de lehet, hogy ez elindítaná a gyereket az úton. Sok közös, családi programot csinálni, éreztetni a gyerekkel, hogy akármilyen probléma legyen a családban, őt mindegyik szülő/testvér/rokon ugyanúgy szereti.
Az én édesapám például alkoholista volt, édesanyám pedig elég ideges típus, aminek köszönhetően az én lelki állapotom sem volt hibátlan, beszédhibás voltam, verekedtem, sírtam, hisztiztem, tényleg nagyon rossz gyermekkorom volt (szinte magamra ismertem a leírtakban), és a szüleim nem csináltak semmit, hogy jobb legyen nekem. Ugyanúgy veszekedtek, apám részeg volt, anyám ordított vele, tehát a családkép nem volt a megfelelő egy 10 év körüli gyerek számára.
Végül amikor volt egy iskolaorvosi vizsgálat, ott észrevették hogy a dadogás+hiszti+depressziós tünetek elég komolyak, maga az iskola küldött el logopédiushoz, majd pszichológushoz. Több, mint 5 évig kellett kezelni, de mivel kiskorú voltam, az egész teljesen ingyen volt (úgyhogy ez nem lehet kifogás!!), bár az emlékek bennem vannak, a szüleimmel se jó a kapcsolatom, azt azért elmondhatom, hogy a pszichológusnál többet senki se segíthet, ezt nem csak tapasztalatból mondom, hanem azért mert én napi szinten segítek a hasonló sorsú gyerekeken, mert én magam is gyermekpszichológus vagyok. A teljes gyógyuláshoz persze arra is szükség lenne, hogy a család összefogjon, a lehető legtöbb probléma megoldódjon, ami a mai világban sajnos szinte lehetetlen.
Lényeg a lényeg, akárhogy döntesz ezzel kapcsolatban, hamar láss hozzá, mert a gyerek el fogja rontani az életét, mert nem kap segítséget se tőled, se orvostól.
Sok-sok szeretet és türelem, sok együtt töltött idő, amikor fontosnak érezheti magát, ezek mind segíthetnek, szerintem.
Persze nem azt mondom, hogy ezek megoldják a problémákat, mert itt valószínűleg több dolog van, ami miatt ilyenné vált a kisfiú.
Te kije vagy egyébként?
És miért csak a kollégium jöhetett szóba? Szerintem ez pont a legrosszabb neki, mert így nincs a szeretteivel. Vagy annyira rossz a helyzet otthon?
Istenem, ilyenkor a szívem szakad meg....
egy gyerek fejlődését leginkább a mozgás tereli jó irányba.
szervezni kell, hogy társaival tudjon korának megfelelően fogócskázni, bújócskázni, focizni, vagy fára mászni, stb.
az ülés(pl a suliban is)még felnőtten is(ülőmunka)depresszióra, érdektelenségre hajlamosít!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!