Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ez már a dackorszak?

Ez már a dackorszak?

Figyelt kérdés
Egy éves a lányom és pár hete kezdte el, hogy ha vmi nem sikerül neki egyből visííít mint a malac és ilyenkor gyakran üt (engem...), karmol, harap. Ezt napjában kb. 5-ször eljátsza. Most tanul járni, még sok a kudarcélmény... De olyankor is visít, ha pl. akarata ellenére teszek vele vmit (pl. beültetem a babakocsiba). Ha üt, bánt mindig megfogom és elmondom komoly arccal, hogy ilyet nem lehet csinálni, majd átterelem a figyelmét másra, de vajon jól teszem-e? És ez már a dackorszak-e, vagy még nem?
2010. márc. 5. 09:06
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Igen, ez az első dackorszak. a gyerek próbálja érvényesíteni az akaratát és próbálgatja a határokat... Ilyenkor nagyon fontos a következetesség: Ha egyszer valami tabu, az következő alkalommal is legyen az. Ha az egyik szülő valamit nem enged, a másik se tegye. Ha csapkod, fogd meg a kezét, mondd, hogy ilyet nem szabad inkább simogasson és vagy tereld másra a figyelmét (most még könnyen megy!!!!) vagy ne foglalkozz a raplival. Abba fogja hagyni és nem fog magában kárt tenni :))
2010. márc. 5. 09:27
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Én sem irhattam volna le jobban:D
2010. márc. 5. 09:27
 3/4 anonim ***** válasza:

Jól csinálod szerintem :-) Visítani szabad, ütni, harapni, karmolni nem. Tök jó ahogy ezt leálljtod és eltereled a figyelmét. És igen, ez már a dackorszak, lesz még jobb is ;-)

Esetleg miközben visít, fogalmazd meg neki helyette a nevében az érzéseit ("én most nagyon-nagyon dühös vagyok amiért beleteszel a babakocsiba, nem akarok beleülni, nagyon szomorú vagyok és haragszom amiért bele kell ülnöm!"). Ha észreveszi, hogy pontosan tudod, hogy mi a baja (vagyis átéli, hogy figyelsz rá), hamarabb le fog szokni a visításról. Amikor elhallgatott, mondd el neki, hogy tudod, hogy ez vagy az milyen rossz most, de muszáj, mert... és indoklás. Sietünk, útkereszteződés jön, meg kell tanulni járni mielőtt futni tudunk stb. Az összes ilyen arra szolgál, hogy nagyobb biztonságban érezze majd magát és folyamatosan tudatában legyen, hogy rád számíthat. Nem baj, ha a magyarázat felét nem érti, a hangod meg fogja nyugtatni és fogja érezni, hogy egy csónakban eveztek :-)

2010. márc. 5. 16:37
 4/4 A kérdező kommentje:

utolsónak: nagyon köszi Neked is. Igen, annyit szoktam neki, mondani, h tudom, hogy most dühös vagy, de ilyet nem lehet csinálni, stb.

Mondjuk nem tudom 1évesen mennyire értenek meg ilyen hosszú mondatot :-))))

Alapvetően az a fajta vagyok aki megenged rengeteg mindent , hogy felfedezzen, megtapasztaljon ugyanakkor azt is hiszem, hogy akinek mindent szabad, annak nincs korlátja. Ha nincs korlát, nincs biztonság!

2010. márc. 6. 09:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!