Beszédindítás 3 éves kor körül, mit takar? Mit csinálnak?
Nálunk is ez volt, de még én kértem a logopédiai fejlesztést. Szóval ne aggódj, ez egyáltalán nem borzasztó.
Van egy könyv, te is meg tudod keresni a neten, én ingyen le is tudtam tölteni, ezt szokták használni a logopédusok:
Én is tudok beszélni.
Képek vannak benne, először szavakat mondanak, aztán rövid mondatokat.
Mivel a beszéd és a mozgás összefügg, érdemes valami tornát keresni neki, TSMT nagyon jó.
De mindenképp gyakorold vele a páros lábbal ugrálást, fél lábon ugrálást, váltott kéz-lábbal menetelést, malomkörzést, bukfencet. Jót tenne neki, ha megtanulna minél előbb biciklizni.
A rajz, gyurma, egyéb kézügyességfejlesztő gyakorlatok is érdekes módon hozzájárulnak ehhez, a logopédus pl. sokszor olyan leckét ad fel, hogy színezni kell.
Én nem idegeskednék ezen, inkább örülj neki, hogy kap valami fejlesztést a gyerek.
Hozzáteszem, hogy ennyi idős gyerekkel a logopédus nem foglalkozik még, csak ha van róla Nevelési Tanácsadóból papírja. Úgyhogy nálunk alkalmanként 10-15 perc volt, bár egy ennyi idős gyerek úgysem ül végig egy tanórát.
De azért én javaslom neked, hogy kérd meg az óvodát, hogy írjanak a Nevtannak, hogy kivizsgálást kérnek. (Ugyanis ilyenkor hivatalból járnak el, ha a szülő kéri, akkor az senkit semmire nem kötelez, megvizsgálják ugyan, de papírt nem is adnak róla).
A logopédiaától nem kell félni, nem rossz dolog az. Sőt. Azok a gyerekek akik járnak, jobb esetben részképesség-fejlesztést is kapnak, így kortársaiknál "okosabbak" lesznek. E megmuttakozik már a nagycsoprtban, iskolában. A beszédfejlődés pedig fontos, mivel 0-6 éves kor alatt alakul ki az idegrendszer, idegpélyák, stb, megint csak iskola és a későbbi élet sikeressége múlik rajta.
Otthon is használható könyv pedig a Látogatás a beszéd birodalmába. Mivel minden gyerek szeretne okos lenni -legalábbis később biztosan :) - , így minden gyereknek nagyon hasznos. A Betűbazárnál sés a szerzőnél (www.szilvia-logopedia.hu) biztos kapható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!