Ezt tényleg így kell lekommunikálni?
Egy összejövetelen egy elsőgyerekes pár ült velünk szemben az asztalnál, köztük a 1.5-2 éves kisgyerekük. Míg vacsoráztunk, a gyerek egy darabig elvolt, aztán elkezdett tekeregni, és talált egy olyan talpas vékony üvegpoharat és ráharapott. Az anyja persze odakapott, hogy elvegye tőle, de a gyerek beleharapott az anyja ujjába, jó nagyot. Az felkiáltott, elrántotta a kezét, és elfordult a gyerektől, "tízig számolt", hogy lemenjen a gőz az agyáról.
Az apa közben próbálta megfékezni a tekergő gyereket, (aki mellesleg remekül szórakozott, röhögcsélt, birkózott), és míg az anya a sérült kezét ápolta, az apa haragos hangon rászólt a gyerekre: "Megharaptad anyát!"
És ennyi. Vártam, hogy hozzáteszi, hogy "Nem szabad ilyet csinálni" vagy valami, de nem, a dühös hang és a dühös gesztusok kísérte "megharaptad anyát" volt az összes szidás, bár többször is elismételte.
Nincs gyerekem, nem értek hozzá, de eltűnődtem, hogy jó-e ez így? Intelligens, tudatos emberek a szülők, szóval lehet, hogy tényleg ez a helyes, de nekem fura volt, hogy egy ilyen kicsi gyereket csak szembesít a tettével ahelyett, hogy azt mondaná, hogy harapni csúnya dolog.
Vagy 2 évesen már illik tudnia, hogy a dühös hang azt jelenti, hogy rosszat csinált?
egyrészt 2 éves már a nézésből is tudja, hogy rosszat tett, másrészt a szülők is emberek, az, hogy zsigerből mi jön az nem tanítható. nyilván aztán elmondták neki, hogy ilyet nem szabad, de gondolom akkor ott ennyi jött ki :)
én múltkor bementem az 5 évesemhez este, hogy még adjak neki egy puszit. ő hason (nem)aludt, megörült, hogy bementem és felpattant. szétszakadt a szám... egy szót nem szóltam csak kirohantam, hogy ne előtte bőgjek :D
persze nem a legjobb példa, mert véletlen volt, de tényleg vannak olyan helyzet ahol hiába tudod mit kéne tenni, nem azt teszed ;)
Szerintem a gyereknek ebből tökéletesen lejött a saját életkorához mért szinten, hogy amit csinált, az rossz. A gyerekek nem a szavakból olvassák ki az infót, hanem elsődlegesen a metakommunikációból. Sokkal jobban tudja, mint hinnéd, hogy melyik hangsúly és melyik arcrezdülés mit jelent. Én csodálom a szülők türelmét és önuralmát!
Most majd persze jönnek azok, akik szerint "jól föl kell pofozni mer engeem is fölpofozott apám, mégis ember lett belőlem..."
Köszönöm a válaszokat.
Szóval egy ekkora gyerek már ért a gesztusokból. Ez megmagyarázza a dolgot, köszönöm.
Vagy pedig az utóbbi időben többször volt ilyen eset, ezért a szerinted furcsa kommunikáció. Nekem ebből az jött le, hogy mostanában harap, és emiatt sok volt a konfliktus. Nyilván nem akarták vadidegenek előtt elölről kezdeni, és leszidni. Tudja ő nagyon jól, hogy nem szabad, ez alap.
Nincs ezzel semmi baj, nem tudhatunk mindent.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!