2-2.5 éves gyerek székletének milyennek "kell" lennie?
Az orvosunk annyit mondott, hogy formáját megtartónak. Ez pelenkában mennyire érvényesül? Ha pelenkába megy, akkor "krémes", ez a keményebb változat, ha hígabb, akkor szétkenődő (anélkül, hogy ráülne..). Ha bilibe megy, akkor van valamilyen formája, viszont alig tudom a wc-be átönteni, úgy kenődik szét a bili falán.
Jól sejtem, hogy ez nem túl normális? (Bogyós széklete kb. 2-3x ha volt életében).
Emellett tejmentes és fruktózszegény diétán van, szóval a sok rostbevitel miatt sem lehet ilyen.
Ha nem vettem azonnal észre, és ráült játék közben, természetesen szétnyomódott. De akkor is látszott az állagán, hogy relatíve kemény széklet-e vagy olyan hasmenésszerű.
Ha a te fiadnak állandó jelleggel híg a széklete, talán ésszerű volna egy célzott kivizsgálás.
A kivizsgálás természetesen folyamatban van, a tejmentes diétát is szakorvosi vélemény alapján kezdtük. Azért tettem fel a kérdést, mert amikor szóba kerül a kivizsgálás és hogy mi miatt, van, hogy mondják anyukák, hogy "ja, az én gyerkőcömnek is van ilyen széklete". Csak nekem ugye az lenne az érdekes, hogy állandó jelleggel milyennek kell(ene) lennie.
Növényi tejeket iszik, minden tejterméket mellőzünk.
Az én kisfiamnak éppen olyan volt a széklete, mint a tiednek 2-3 éves korában. De az enyémnek a sok gyümölcstől volt lágyabb.
Most 6 éves, már inkább játszik mint kakálni induljon, így néha visszatartja. Kemény, formázott kolbászkákat kakál, néha még a WC papír is teljesen tiszta marad törlésnél.
De amikor jön az őszibarack-szezon, azt imádja. Olyankor megint lágy és kenődő, ragadó lesz a széklete...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!