Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Váltanátok óvodát ebben az...

Váltanátok óvodát ebben az esetben?

Figyelt kérdés
Nem tudok dönteni, ezért kérdezem hátha van esetleg saját tapasztalata valakinek. Kisfiam 5 éves múlt, két éve járunk ebbe az oviba. Azért választottuk, mert a munkahelyemhez közel van. Kis bölcsis barátnőjével kezdte az ovit, jó barátságban is voltak. Jó féléve azonban a kislány elkezdett másokkal is barátkozni, kisfiam pedig barát nélkül maradt. Az első évben nem is igen nyitottak más gyerekek felé, teljesen bezárkóztak. Mostanra viszont kialakultak kis klikkek, csoportok és a kisfiam nemigen tud bekapcsolódni sehová... Alapjába nyitott, nem visszahúzódó gyerek, de itt az oviban nem tud kapcsolatot kialakítani. Igazából egy kisfiú van akivel barátkozna, ő viszont nem nagyon van rá jó hatással. Úgy érzem ki is rekesztik a gyerekek. Emiatt nem érzi jól magát szerintem a csoportban, talán nem is szereti a gyerekeket, az említett kisfiúval is gyakran vannak nézeteltérések, lökdösődések és persze a többi ovis társ még jobban elfordul a problémás gyerekektől. Otthon nincs vele gond, mindent megért, szófogadó. Nem tudom tartsam-e még ebben az oviban 1-2 évet vagy váltsunk a lakóhelyhez tartozó körzeti ovihoz. Ott hogyan tudna beilleszkedni? Neki mi lenne a legjobb? Vagy forduljunk szakemberhez? Köszönöm!
2015. máj. 29. 08:48
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Először szerintem beszélj az óvónővel, hogy mi lehet a gond. Mert lehet hogy melletted nyitott stb, de lehet, hogy ott nem. Az hogy 2 év alatt nem talált más "barátot" csak a bölcsis kislány volt neki ez azért nem annyira a nyitottságra utal. Bár nem tudom, hogy előtte ezek a gyerkőcök akikkel összekerült a csoportba ismerték-e egymást, mert ugye egy közösségbe mindig nehezebb bekerülni. Én azért is örülök, hogy a kisfiam 10 olyan kisgyerkőccel kezdi most az ovit, akivel most csanába jár. Tehát tulajdonképpen a fél csoport már neki ismerős közösség. Vagy nem tudom mennyire vagy jóban a szülőkkel esetleg a szimpatikus fiú szüleivel megbeszélhetnétek, hogy néha ovin kívül is játszanak együtt, hogy jobban megismerjék egymást.

Ha másik oviba viszed ott sem biztos, hogy jobb lesz neki, ez csak akkor derülne ki, ha átvinnéd.

Meg nem tudom iskolába mikor fog menni, illetve hová, mert nálunk ez is szempont volt, hogy akikkel együtt van azokkal tulajdonképpen a leendő suliba is együtt fog járni. Ezért nem jár nekünk is a körzeti oviba.

De én elsősorban az óvónővel beszélnék, hogy tényleg ő hogy látja a dolgot. Meg abból le tudod szűrni, hogy egyáltalán az óvónők foglalkoznak-e ilyen téren a gyerekkel, mert ha nem akkor ott óvónő gond is van és akkor inkább vinném egy másik oviba, ha megfelelő óvódapedagogusok vannak.

2015. máj. 29. 09:13
 2/6 A kérdező kommentje:
Az óvónőktől igazából csak a problémákat hallom. Majdnem minden napra jut valami, hogy milyen probléma történt. Lökdösődés, stb. Többször elmondták hogy ez benti probléma, hogy barátot találjon, és ezt nekik kell bent megoldani. De úgy érzem az elmúlt hónapokban semmi nem változott. Próbálok nyitni a többi anyuka felé, fagyizni menni közösen stb., de igazából mindenki ahhoz "húz" akivel a gyerkőcének már van "kapcsolata". És talán úgy is vannak vele, hogy ha ez a kisfiú problémás és gond van vele, akkor azzal nem szívesen barátkoznak. Amiben lehet igazuk is van... :-(
2015. máj. 29. 09:17
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Ha átviszed egy másik oviba, ott is összeszokott társaság van már, ott sem lesz könnyebb a beilleszkedés.
2015. máj. 29. 09:43
 4/6 anonim ***** válasza:

tudod, nehéz dolog ez. Az oviváltásnál valóban egy megszokott másik csoportba kerülne, de mégis, lehet, jobban is érezné magát ennek ellenére.

szerintem múlik az óvónőkön is, hogy ennyire kirekesztik, ha tényleg így van.

Ha nagyon rosszul érzi magát a kisfiad, akkor gondold végig. Jön a nyár, jönnek szeptembertől új gyerkőcök, ballagnak régiek, esetleg nem ballag olyan el, aki helyett majd be tud 'lépni"?

Az én lányom 5 éves lesz. Nincs állandó barátja. Mindig másokkal játszik. Óvónők mondják ,hogy ez nagyon jó, mert így nem fogja magát sosem egyedül érezni.

Meglátjuk.

2015. máj. 29. 10:02
 5/6 A kérdező kommentje:
Mások ovi mellett talán annyi szólhat, hogy valószínűleg onnan kerülnének ki az iskolás társak. Talán szokhatná őket iskolakezdésig. Nem tudom. Az én kisfiam is játszik néha más-más gyerekkel. De állandó kis barátja nincs.
2015. máj. 29. 10:04
 6/6 anonim ***** válasza:
Mi pont emiatt és pont 5 éves kor után váltunk. Szeptembertől. Viszont mielőtt döntöttem, sokat beszélgettem a leendő óvónénivel. Hogy milyen a csoport összetétele, milyen a közösségi szellem, és ő hogyan látja a fiam problémáját. Neki az volt a véleménye, hogy az óvónőn múlik, a gyerekek mennyire összetartóak. Ha valakit kirekesztenek ill. széthúzás van, akkor azt az óvónő kezelni tudja, ha akarja vagy ha van rá stratégiája. Ha az új ovi hasonlóan rossz lesz, akkor a váltás csak törést okoz. Vagyis úgy gondolom, nem szabad egy napig sem egy kisgyereket olyan környezetben hagyni, ahol rosszuk érzi magát, mert az a legrombolóbb, de meg kell tervezni, merre váltunk. Talán tájékozódj részletesen a szóba jöhető csoportokról vagy óvónéniről. Menj be, ismerkedj, legyél rámenős, a gyerkőc érdekében :)
2015. máj. 29. 22:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!