Ilyen esetben ti váltanátok laktózmentesre vagy csak én beszélem be magamnak, hogy baj van és a doktornőnek van igaza?
A kisfiam 5 hetes. Sajnos a második hétre elapadt a tejem és teljesen tápszeres lett (Milumil HA1). Az átállással párhuzamosan székrekedéses, majd híg hasmenése lett, megint székrekedés, megint hasmenés... Emellett iszonyú szélgörcsei lettek (infacol, espumisan, colief... semmi nem használt). Aludni sem tudott, mert közben is a lábait rángatta. Tápszert váltottunk, a Milumil komfort1-et kapta egy hétig, de a tünetek nem javultak. Evés után 10-15 perccel visítva sírt, rángatta a lábait stb, a székrekedés és a hasmenés váltakozott.
Egy patikus ismerős tanácsára kipróbáltuk a Milumil laktózmentes tápszert. A tünetek másnapra elmúltak illetve már az első evés után sem volt visítós hasfájás, a szelek sem kínozták. Azóta naponta egyszer van széklete, ami teljesen normális állagú.
A doktornőnk szerint biztos nem laktózérzékenység, mert arra nem jellemző a székrekedés... Szerinte adjuk neki a komfort 1-et tovább és azokon a napokon, amikor nincs széklete, akkor adjunk neki Laevolac szirupot.
Szerintetek mit csináljunk?
A laktózérzékenység valóban hasmenéssel jár.
Valószínűbb, hogy kólikás, azzal meg nem sok mindent tudtok csinálni.
Laktózmentestől se lesz baja, 6-8 hetesen érdemes megint rápróbálni a Komfort-ra, esetleg Lactase Comfort-tal kezelni a tápszert. 8-12 hetes koráig valószínűleg magától elmúlik a hasfájás.
De ha felmerült a laktózérzékenység, akkor a későbbiekben néhány hónapot várjatok rá az egyébként ajánlott életkorra a tejtermékek/tej bevezetésével. Érdemes akár 1 éves koráig is várni ezekkel, a tejjel még tovább.
Ez nem laktózérzékenység szerintem sem.
Valamint, ha egyik napról a másikra laktózmentes tápot adták neki, megint csak ezt igazolja, mert a tünetek nem szűnnek meg ilyen gyorsan, még jó ideig a szervezetben marad a lebontatlan laktóz.
Székrekedése megint csak nem lenne neki, valóban.
Én is azt hittem, hogy a fiam laktózérzékeny, nagyon sokáig hasfájós volt, szélgörcsökkel küzdött, de hasmenése nem volt soha, székrekedése az igen. És nem az.
Szerintem simán csak nem megfelelő neki a tápszer, de még nem bizonyosodik be az, hogy laktózérzékeny lenne, ne adj neki mentes tápot! Keressetek másikat, ami laktóztartalmú, és hátha valamelyik beválik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!