Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Szókimondó, akaratos - szerint...

Szókimondó, akaratos - szerintetek ez jó vagy rossz?

Figyelt kérdés
Egyik barátomnak a lánya volt a téma valamelyik nap, én nagyon bírom a kis csajszit, értelmes, eleven gyerek, rettentő jó dumákkal. Most 8 éves, de úgy 4 éves kora óta az a szlogenje, hogy "én azt csinálok, amit én akarok!". Tényleg így is tesz, néha kicsit nehéz vele, de egyébként nem rossz gyerek és nagyon aranyos a természete. Mindig elmondja a saját véleményét, teljesen őszintén, és ki is tart amellett. Rettentő magabiztos, viszont akaratos is. Ha ő eldönt valamit, azt mindenáron véghez akarja vinni, ragaszkodik a saját terveihez. Szerintem ez mind jó dolog, látszik rajta, hogy mennyire erős (lelkileg). Én mindig anya szoknyája mögé bújó típus voltam, visszahúzódó, alig mertem megszólalni, főleg egy idegennel. Ehhez képest ő rögtön ugrik, ő az első, aki bemutatkozik. Odaáll, a fülig érő mosolyával hangosan mondja, hogy szia és nyújtja a kezét. A szülei is velem értenek egyet, nem próbálnak változtatni rajta. Persze szigorúak, nem mindig hagyhatják, hogy a gyerek döntse el, mi legyen. Mások szerint viszont ez nem jó, szerintük vissza kéne fogniuk, mert így egy kezelhetetlen, makacs bunkó lesz belőle. Nektek mi a véleményetek?
2015. ápr. 27. 20:44
 1/3 anonim ***** válasza:

Jó dolog, ha egy gyerek önálló, magabiztos és határozott, főleg a mai világban, mikor abszolút az érvényelsülni tudó embereknek áll a zászló, de a szófogadás is fontos. Egy nyolcéves NEM csinálja MINDIG azt, amit ő akar és ezt már rég tudnia kéne. Például NEM akkor megy lefeküdni, amikor ő akar, nem mert én vagyok a nagyobb/erősebb/akaratosabb, hanem mert reggel föl kell kelni. Ha ő nyolcévesen még aban a hiszemben él, hogy mindig azt csinál, amit ő akar, akkor 1. nem tudom, hogyan boldogul az iskolában 2. nem tudom, mennyire szigrúak akkor azok a szülők.

A megfélemlített, visszahúzódó, félénk gyerek meg a korlátok nélkül nevelkedő gyerek között sokféle egyészséges megoldás is létezik.

Az én hatéves lányom igen öntörvényű és akaratos, nem az a megfelelni áhító gyerek, akit leteszel és ott marad; nem szégyellős, könnyen ismerkedik idegenekkel is, nyitott, érdeklődő, határozott. De mivel tudom, hogy sem az iskolában, sem később a felnőtt társadalomban nem fogják a mértéktelen akaratosságot díjazni, ezért az én feladatom az, hogy megtaláljam a járható középutat és megtanítsam őt ALKALMAZKODNI. Amiben lehet, abban kompromisszumkész vagyok, de ha valamire azt mondtam, hogy nem, akkor az nem.

2015. ápr. 28. 12:52
 2/3 A kérdező kommentje:
Mint mondtam, nem hagyják a szülei, hogy mindig az legyen, amit ő akar. Például neki is időben le kell feküdnie. Nem arról van szó, hogy sosem fogad szót. Szót fogad, csak néha kicsit nehezebben, mint az átlag gyerek.
2015. ápr. 28. 15:45
 3/3 anonim ***** válasza:

Mégis hagyják, hogy azt higgye, ő márpedig azt csinál, amit ő akar...

Szerintem ezzel a gondolkodással sok-sok negatív visszajelzésnek teszik ki a gyereket pl iskolában... Nem viheti minidg mindenáron véghez, amit akar.... Mert ő egy kisgyerek, és az a dolga, hogy szót fogadjon, ezt már RÉGEN tudnia kellene. Ez a véleményem.

2015. ápr. 29. 07:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!