Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ilyen helyzetben hogy tanítsam...

Ilyen helyzetben hogy tanítsam meg a lányomat a helyes értékekre?

Figyelt kérdés

5 és fél éves a lányom. A problémám az, hogy anyósom vásárlási betegségben szenved és mindent megvesz az unokájának. Ha naponta találkoznak, akkor naponta hoz neki valami drága játékot, legót, barbie babát. Ez magában még nem is annyira probléma és biztos azt gondoljátok, hogy jó dolgomban írtam ki ezt a kérdést, de már kezdek begolyózni emiatt. Elképesztő amiket csinál. Pl. régebben kérdezgette tőlem, hogy mit szeretne a lány karácsonyra, én elmondtam, erre ő egyből rohant megvenni, de többfélét is vett ugyanabból (pl 5 db barbie babát), és elkezdte csepegtetni november körül minden találkozás alkalmával, így a karácsonyi ajándékból ez lett. Minden évben ezt csinálta. Mostanában már nem mondok neki semmi ötletet direkt ezért, de mivel nagyobb a lányom, tőle kérdezgeti. Így volt most is. A lányomnak 5 hónap múlva lesz a szülinapja, kitalálta, hogy milyen legót szeretne és kitől. Megmutatta a nagyanyjának hogy melyiket szeretné. Anyósom jobban be volt indulva mint a lányom, hogy van egy "megbízatása". Már hallottam hogy tegnap susmorognak a hátam mögött, erre ma délelőtt míg én nem voltam otthon megvették a 40 ezres legót csak úgy. Amit szülinapjára szeretett volna a lányom. A lányom simán kibírta volna addig, de anyósom erőltette hogy megveszi. Tegnap még beszélgettem vele, mert éreztem hogy ez lesz, finoman próbáltam elmagyarázni neki, hogy semmi értelme mindent összevásárolni neki, mert nem fogja értékelni. Azt mondta hogy igazam van, és le fog állni. Erre ma ezt csinálja, mintha nem is beszéltünk volna. Persze már többször beszéltem vele erről, mindig igazat ad nekem, és mindig megígéri hogy abbahagyja ezt az ajándéközönt. Ma meg amikor látta rajtam hogy mérges vagyok, akkor szégyellte magát. A lányom meg állandóan vele szeretne találkozni, mert tőle mindig kap valamit. Az első kérdése az, hogy "mit hoztál"? És amikor megkapja sokszor csak leteszi és rá sem néz.

Nem tudom mit kéne tennem, túlságosan anyagias lett, csak az ajándék érdekli már. Szegény apukámat meg úgy sajnálom, amikor jön a kis kinder tojásával, és a lányomat hidegen hagyja, mert nem legó, meg más értékes játék. Anyósom kilóra megvette a lányomat. A férjemmel is beszéltem már többször, hogy állítsa le az anyját, de csak nevet rajtam hogy mit idegeskedek emiatt. Mondjuk ő is ugyanilyen, ő is mindent megvásárol a lányának, úgyhogy neki is hiába beszélek. Egyedül maradtam a problémámmal. Én próbálnám a lányomat szépen nevelni, nagyon következetes vagyok (vagyis csak az szeretnék lenni) de így nem lehet. Attól félek ha felnő, akkor nagyon anyagias lesz, csak azt fogja nézni kinek mennyi pénze van. (látom már most ilyen kezd lenni, csak még nem ismeri a pénzt)

Mivel anyósom és a férjem hasztalan, ezért lehet hogy a lányommal kellene beszéljek, rávezetni valahogy, hogy ne azért szeressen valakit, mert ajándékot hoz, hanem mert játszik vele, szereti, stb. Mert már sokszor mondja, hogy a mamát sokkal jobban szereti mindenkinél, mert ő mindig hoz neki ajándékot.

Nem tudom, egy ekkora gyereknek el lehet ilyesmit magyarázni?

Vagy mit gondoltok erről? Én reagálom túl ezt az egészet, és nem kéne ennyire foglalkozni ezzel?

2015. febr. 12. 16:33
 1/9 anonim ***** válasza:
Nagyon nehéz helyzet. Bár nálunk nem ilyen drágaságokkal halmozza a mama, de bármi kis apróbb dolgot megemlít a fiam ő is veszi meg. Ez jelent nálunk napi több csokit vagy ilyesmit. Amiben én is következetes lennék, nem kell egy nap 5 csokit felfalni vagy pl ebéd helyett kakaóscsigát enni. De mivel ha mama jön, ő ezeket megteszi, nálunk is az az első kérdés, hogy mit hoztál? És vele jobban szeret lenni. Nem tudok igazából tanácsot adni. Az én gyerekem nagyobb, mégis meg lehet venni őt is sokkal kisebb dolgokkal. Kár, hogy a nálatok hasztalan a beszélgetés, mert egyértelműen anyagias lesz a lányod, ha csak te valahogy nem tudod a figyelmét terelni ezekről a dolgokról. De hogy hogy? Nem tudom :(
2015. febr. 12. 17:12
 2/9 anonim ***** válasza:
Szerintem egyáltalán nem reagálod túl! Az én kislányom még csak 9 hónapos, de már most mondtam a férjemnek, hogy nem szeretném, hogy az anyukája drága ajándékokat vegyen majd neki. Az én szüleim kevésbé tehetősebbek, nem szeretném, hogy az alapján ítélje meg őket, hogy melyiküktől kap nagyobb ajándékot. Ami nálatok sajnos bekövetkezett. Sajnos arra nem tudok tippet adni, hogy a kislányoddal hogyan beszélgess erről, csak azt tudom mondani, hogy vagy megmondod anyósnak, hogy ne vegyen több játékot, a ti gyereketek, és ti nem így szeretnétek nevelni, vagy a férjeddel próbálsz hatékonyabban beszélni.
2015. febr. 12. 17:14
 3/9 A kérdező kommentje:

Annyira tehetetlennek erzem magam. Az apjával is ha elmennek valahova, ajándék hegyekkel térnek haza. Anyósom meg ugyanezt megcsinálja a masik unokájával is, de a lánya rahagyja, mert o is minden sz@rt megvesz a gyerekének, hiaba, anyja lánya. Volt egy elképzelésem hogy szeretnem felnevelni a lanyom, hogy vagyjon mindig valamire, es ha megkapja tudjon örülni mindennek. Legyen majd zsebpénze amiből ha vesz majd magának vmit, akkor az igazán értékes legyen a szamara, mert o gyűjtötte ra a penzt. De ez sajnos nem igy lesz, mert ha vmit kimond a száján másnap meg is kapja. A férjem szerint kinövi ezt is idővel. Szerintem ezt nem lehet kinöni, mert később meglepetés, játék helyett mindig penzt fog kérni, es megveszi magának amit akar. Úgyis ez lesz.

Anyósom beteg, ez tény. A múltkor amikor nála voltunk, a gyerekek bementek a hálószobába es egy nagy zsák játékot kutattak fel a szekrényben, amiket arra vett, hogy mindig adja nekik. Természetesen ha mar megtaláltak, meg is kaptak az összeset.

2015. febr. 12. 17:47
 4/9 anonim ***** válasza:
Esetleg mondd azt, hogy nem fértek már a sok játéktól.
2015. febr. 12. 21:39
 5/9 A kérdező kommentje:
Azt is mondom mindig, sot a lanyomnak is hogy selejtezzunk, de neki minden kell. Pedig tenyleg nem fér mar el a szobájában.
2015. febr. 12. 21:56
 6/9 anonim ***** válasza:

Te vagy az anyja a gyereknek, mondd meg a mamanak, hogy toled veheti az ajandekokat, de nem fogod odaadni a lanyodnak. Elteszed, es egy honapban egyet kivalaszthat a lanyod, azt megkapja, havi egy ajandekot! A tobbi addig valahol a szekrenyben, vagy egy baratnod pincejeben el lesz rejtve, vagy odaajandekozod raszoruloknak, vagy barmit talalj ki, vagy haza se hozod tole, es ha a gyerek ott van, jatszhat vele, de annyi. Mondd meg neki, hogy nem is ot szereti, hanem csak kihasznalja a lanyod, most meg nem tudatosan, de ebbol kesobb tudatos kihasznalas lesz, ezt szeretne?

A ferjeddel meg megnezetnek par ilyen temaju filmet, vagy videot, es megkerdeznem, hogy olyan felnot not akar a gyerekbol, aki vicc targya, tipikus szilikonos cicababa, aki egy apja koru pasival le fog allni, vagy egy olyannal, aki uti vagja, csalja, csak azert, mert mindet megkap tole? Hisz neki csak az anyagiak lesznek a fontosak...

Semmi eletcelja nem lesz a gyereknek, es akarhogy is, de ezt a csatat meg kell vivnod a ferjeddel, ha jot akarsz a lanyodnak. Persze a kenyeztetes kell, neha ok nelkul par ajandek, de azert a tulzasoknak meg fogjatok inni a levet, te es a kedves parod is!

Probalj meg kiallni az elveidert, a lanyod erdekeben! Probald ravenni a ferjedet es a mamat is, hogy a szeretetuket inkabb ugy fejezzek ki, hogy elmennek kirandulni a gyerekkel, bicajozni, kozos programokra, mam inkabb susson szeretetbol sutit, akar kozosen a gyerekkel, de szabj meg egy keretet, havi 1 esetleg kezdetben 2 alkalmat ha kell, mert most meg csak 5 es fel eves, de par ev mulva ezt a rengeteg ajanekot hogy fogjatok tulszarnyalni???

Ha nagyon vasarolhatna, kerjel inkabb hasznos ruhakat, vagy tarsasjatekokat, esetleg konyveket, es ezekkel persze o is jatszon es meseljen a gyereknek, apukaval egyetemben. Az lenne az igazi ajandek!

2015. febr. 14. 07:16
 7/9 anonim ***** válasza:
Utolso vagyok, azt elfelejtettem irni, hogy ne haragudj, ha kicsit kemenyen fogalmaztam, en nagyon sajnallak a helyzet miatt, ez sem jobb annal, mint amikor a nagyszulok nem foglalkoznak a gyerekkel, de szerintem meg nem keso ezen valtoztani senkinek. Csak ne add fel, ne torodj bele, igenis harcolj meg a sajat gyermeked nevelesenek jogaert, ha kell az apukaval is! Tudom hogy ezt mondani konnyebb mint megelni, de kitartast! Te jol szeretned nevelni a lanyodat, es minden normalis gondolkodasu ember egyetertene veled ebben!
2015. febr. 14. 07:21
 8/9 A kérdező kommentje:
A legtöbb dolgon tenyleg tul vagyunk mar. Ezert irtam hogy anyósommal valami nincs rendben, mert hidegen hagyja amiket mondok neki. Mar azt is mondtam neki, hogy vegye mar észre hogy a gyerek szinte csak az ajándékert akar vele lenni es ez egyre rosszabb lesz. Tudja o jol, de nem tudja megállni. Pl ma is beállított egy újabb logóval. Azt is mondtam, hogy vegyen helyette könyvet. Ruhat is szokott. Amúgy a foglalkozással nincs gond, mert az apja sokat jatszik vele, visszük mindenhova. Anyósom is ugy-ahogy a maga módján, amig neki kényelmes, 1-2 órát jatszik vele.
2015. febr. 14. 21:04
 9/9 A kérdező kommentje:
*legoval
2015. febr. 14. 21:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!