Van itt olyan anyuka akinek a gyerekenek gyakran van (volt) horgohurutja?
Sajnos nalunk alig kezdi el az ovit egybol az van, nehezen kiheveri, aztan ujra. Mitol lehet ez? Mar sok helyre vittem, de nem mondtak semmit. Allergia vizsgalaton is voltunk, mar kicsi kora ota tejallergias,fu-fa-felekre is az, de tartjuk a dietat ami a tejet illeti.
Aszma is felvetodott, de nem szokott annyit kohogni.Vagy ha igen akkor azt mondaj azert mert hatra csorog a valadek.
Nektek mit mondtak az orvosok?
Nalunk Ugyanez a helyzet, el sem kezdhette az ovit, mert az azelőtti nyáron!!! Ugy eldurvult a helyzet, hogy asztmás. Allergiás tejre, tojásra, szojara meg masra is de ezek a durvabbak. Van állandó gyogyszerunk, ami ilyen egyensulybantarto illetve ha kezd rondán köhögni akkor jon a Ventolin is. Próbáltunk immunerosito kurat (Broncho vaxom), de arra ia allergiás lett - tiszta kiütés volt az egesz teste, mint aki bárányhimlős. A diétát mi is tartjuk, de ha felsoleguti megbetegedés van mar a kohogesnel elkezdi a ventolint, hogy fulladni ne kezdjen el. Sajnos sok jot nem tudok mondani, esetleg ha megoldható akkor ne járjon oviba, hogy erosodjon, nekunk ezt javasolta az orvos, marad is itthon 5 eves koráig, de nem gond, mert epp jon a tesó is, áprilisban szülők.
Talan annyit tudok mondani, ami nekunk bevált, hogy az esos-paras-idot kerüljük, minimalisat vagyunk kint ilyenkor. Es szerintem pulmonologus is nezze meg, az nem árthat. Nekunk mondjuk az allergologusunk pulmonologus is, igy le van tudva, de ha nem lenne oda is hordanank.
Koszonom, hogy irtatok.Voltunk pulmonologusnal, de sokra nem jutottunk. Irt fel ventolint ha nagyon kohog azt adjunk neki.
Nektek kedves utolso valaszolo milyen gyogyszert irtak fel amivel egyensulyban tartjatok?
esetleg nem vetodott fel az orrmandula mutet?
Hogyan jottetek ra, hogy aszmas? Nalunk csak kerdojelezett. Mikor megvan fazva borzasztoan horkol, meg sipol neha, olyan mintha el lenne szukulve az orrjarata.
3,5 eves a Kisfiam. Áprilisban kezdett köhögni, augusztus végére diagnosztizaltak az asztmat. Eloszor azt mondtak torokgyulladás, majd visszavittem egy het utan a háziorvoshoz, hogy nem mult el, elküldött tudortg-re, negativ lett. Volt vérvétel, negativ. Kapott allergiagyogyszert, amitol nem lett jobb. Ekkor lett 3 eves. Eljutottunk a pulmora vegre, ott prick teszten minden negativ lett, vettek vert allergia vizsgálatra. Mire 3 het mulvara lett eredménye addigra mar voltunk fül orr gegeszeten, minden negativ lett, igy a mandulak kivétel nem Javasolt. A kohogesen kivul amugy súlyos tunetei nem voltak, en akkor mar óvatosan dietaztattam mert sejtettem, hogy valami nem stimmel azon a reszen. Mire meglett az allergiavizsg. Eredménye mar kozolte a doki, hogy kialakult az asztma es obtruktiv bronchitis. 😞 ekkor derultek ki az allergiák is. Akkor volt egy két hetes ventolin kúra es azota szedi a gyógyszert is.
Montelukast sandoz a neve, ragotabletta, napi egy kell belole, tenyleg csak szintentart, de mondom, ha kettot kohint kb. Csunyabban, akkor nekunk mar mondja is a doki, hogy 2x2 puff ventolint kapjon 3-4 napig, hogy ne huzodjon le. Mert ha megáll a torkánal a baj es csak köhög az nem olyan gaz, mintha lehuzodna a tudejere.
Amugy ha pestiek vagytok, akkor a Svabhegyet javaslom, ott kivul belul megvizsgálják a gyereket ingyen. Háziorvos adhat beutalót oda. 😊
Pestiek vagyunk, mi a svabhegyi gyogyintezetbe voltunk.
Akkor ha jol ertem nektek az allergia hozta elo az aszmat?
Hat nekunk vervetel nem volt, hogy megnezzek az allergiat csak prick teszt, az meg nem annyira jo, pl a tej ott soha nem szokott kijonni, meg verbol sem jott ki. Csak tejterhelesnel a boren.
Probalok arra rajonni, hogy mi az aszma kezdeti tunetei? Csak kohoges? Sokat segitenel ha leirnad?
Nekunk mar tudogyulladasa is volt 2-szer egymas utan rovid idon belul.
Amugy azt hallottam, hogy az orrmandula kivetel segit az aszma ugymond gyogyulasaban. Aztan nemtudom mi igaz ebbol. A te kisfiad horkol nagyon ha megvan fazva? Valadek jon az orrabol ilyenkor? Neki alig valami.
En meg orrmandulara is gyanakszom horkolas miatt. Vagy azt aszma is csinalhatja?
Mi is oda járunk, dr. Lengyel Tünde az orvosunk, nagyon segítőkész es nagyon elegedettek vagyunk vele.
Nekunk nem horkol ugy klasszikusan, csak hangosabban veszi a levegőt. Az allergia miatt lett asztmás, ez ugymond allergiás asztma, de sajnos ugyanaz mint a sima, vigyázni kell Mindenre...
Viszont az orra nem folyt ott a 3-4 hónapos köhögés alatt csak az első par naoban, aztán mar egyaltalan. Szoval nekunk nem függ össze. Van amikor csak köhög es nem folyik, de ha benyel valami vírust, most pl ez volt es ráment a fülére is, akkor folyt neki. Vegul antibiotikum lett a vege. Szerdán megyunk a Svabhegyre amugy kontrollra, mert vetzek vert tole szerologiara, mivel egesz decemberben es januar közepéig beteg volt, es ugy gondolja a doktornonk, hogy micoplasma fertozese volt.
Szerintem valahogy konyorogd ki a vérvételt, mert lehet masra is allergiás es amiatt beteg sokszor. Nekunk pl. Ha tejet tartalmazot eszik nem köhög, hanem gasztros meg borzunetek jonnek, de ha tojasosat akkor 10 percen belul kezdi a köhögést es napokon at, amig ki nem ürül belole... Pedig nyilvan nem direkt adom neki, de szennyezodesnel is ez van.
Nagyobbik kislányom is hörghuruttal és fulladással kezdte 9 hónaposan. Ezután szinte menetrendszerűen jött mind a kettő. 1 évesen kapott aszmtagyógyszert, szteroidos pipát és allergiagyógyszert ( a tesztjei negatívok lettek, de az orvos szerint a tüneteket is csökkenti). Ezek után ritkábban volt beteg, de volt jó pár futásunk orvoshoz, kórházba, ügyeletre. 2 évesen kiderült, hogy veleszületett hörgőszűkülete van. 3 éves kora körül kezdtek ritkulni a hörghurutok, 3,5 évesen, szeptemberben kezdte az ovit, azóta csodák csodájára egyszer sem volt hörghurutja, asztmás rohama is csak 1x.
A kisebbik lányommal ugyanezt csináljuk most. Őnála 5 hónaposan kezdődött, sokkal durvább, mint a nővérénél. Őneki is ugyanazok az állandó gyógyszerei 6 hónapos kora óta. A hörghurutok 3-4 hetente jönnek, és 1-1,5 hétig is eltart, mire jobban van.
Ha köhögni kezdenek azonnal adom nekik a calciumot és inhalálunk hörgőtágítóval. Ha durvul a köhögés akkor Ventolint is fújok.
Már írták, hogy a ködös, párás idő nem tezs jót nekik, ezt mi is kerüljük. Ilyenkor nem megyünk ki a házból, max az oviig és haza. Én minden este jó alaposan kiszellőztetek nekik lefekvés előtt. Legalább 1-2 órát teljesen tárva van az ablakuk a leghidegebb időben is. Próbálunk 3 féle hidegpárásítót, semmit nem értek nekünk. Most sóterápiás készülék megy minden este a picinél, mintha jobb lenne tőle.
Nincs inhalátorotok? Az egyik legnagyszerűbb találmány az ilyen gyerekeknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!