Hány évesen engedtétek már egyedül, felügyelet nélkül, kint játszani a gyereketeket?
Először is csak pl egy barátjával az udvarotokban játszani?
Majd kint az utcán mondjuk biciklizni? (Ablakból néha ránézel, már ha épp arra jár, hogy látod)
És mikor mehet el délután a környéken, a városban egy barátjával egyedül?
3 hónaposan már a sztríten bizniszelt durva tagokkal,
hiába,
apja fia...
Mi erdő közepén lakunk, nincs lekerítve a területünk (nincs annyi kerítés a világon:-), de a ház előtt lekerítettünk egy 10x15 méteres belső udvart. Itt van egy kis faház, csúszda, homokozó, hinta, és belátni a konyha ablakából. Szűk 2 éves korától játszhatott itt egyedül.
Ami normális helyen az utca, az nálunk maga a porta, itt kb. 4 éves kortól csatangolhatott egyedül, addigra tudta, hol a határvonal, és hogy az erdő tiltott.
Kb 8 éves kortól volt megengedett, hogy mászkáljanak a környező erdei utakon, kutya kíséretében, és 10-11 éves kortól mehettek messzebbre.
Tudom, hogy ezek speciális körülmények, egyszerre biztonságosabbak és veszélyesebbek a településeknél, de az önállósulás folyamatát szerintem jól tükrözik.
A kertbe már 4 évesen is, úgy, hogy az udvaron átkísértem, mert nagytestű kutyáink vannak és nem egyszer lökték már fel csak mert hízelegni akartak. A házból meg rálátok.
Biciklizni 6 évesen egy olyan faluban, ahol sosem járt, ismerős, megbízható kisfiúval, szinte nulla autós forgalom mellett. Oviból már 5 évesen is hazabiciklizett, ill. odabiciklizett úgy, hogy én is mentem, végig láttam, mivel egy L alakú, kb. 300 m-es útvonalat kellett bejárni.
Hogy mikor mehet el egyedül? Faluban lakunk, de azért messze laknak a barátai, úgyhogy nem tudom. Most még csak 6,5 éves. Talán a nyáron.
A hármas válaszolónak nagyon köszönöm!
Kettes, melyik a 10? Kicsit bővebben esetleg?
Az elsőre meg inkább nem is reagálnék...
Egyébként én most 16 vagyok, nincs gyerekem, csak valamiért eszembe jutott ez a kérdés, érdekelne. Pont azért, mert mi is speciális körülmények között élünk, es kíváncsi lennék valakire, aki bentebb a városban él.
Én dombtetőn, erdő szélén lakok. Van egy kis kertünk, hinta, homokozó, de kerítés nincs. A kerítés az erdő. Kb 8-10 méterre a háztól kezdődnek a fák. Itt olyan kicsi korom óta lehetek kint egyedül, hogy nem emlékszem. De amúgy mindig láthattak az ablakból, meg a szomszédok is mindig kint voltak és őn is láttak. Aztán 7 évesen emlékszem már mindig mentünk az erdőbe kirándulni az osztálytársammal kettesben. 8
-9 évesen pedig állandóan az utcánkban meg a mellettünk lévőben bicikliztünk, akkor sem figyelt ránk senki, de itt nem igazán jönnek autók. Gyakrabban jönnek őzek. :D 10-11 évesen pedig már mindig a városban császkáltunk, de mindig tudták, melyik környéken vagyunk épp.
Négyes, neked is köszönöm!
Van itt amúgy valaki, aki nem faluban vagy erdőn lakik?:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!