Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 2,5 éves kislányom, hogyan...

2,5 éves kislányom, hogyan neveljem meg? Bővebben lent.

Figyelt kérdés
A szitu, van egy 32 hónapos és egy 6,5 hónapos kislányom. A nagynál tombol a dackorszak, ezzel tisztában vagyok, de olyan szinten nem fogad szót nekem, hogy az borzasztó. Sok mindennel próbálkozom: jutalmazás matricával, ha jó (szinte sose kap, mostanában a bilizést jutalmazom inkább vele), kiabálok vele, többször ráütöttem már (nagyon bánt, de már egyszerűen teljesen kiakaszt), büntetés, nem megyünk játszóra, nem nézhet mesét, ma már odáig fajult, hogy nem jöhet ki a szobájából, de semmi értelme, szerintem nem is érti, hogy miért kapja, magyarázok szépen, csúnyán, semmi, állítottam sarokba, de nem tudom ott tartani, illetve rájöttem, hogy fél, azt meg nem akarom. Egy rémálom egy üzletbe bemenni vele, mert legtöbbször elmegy tőlem, fogdos mindent (van amikor jól viselkedik), időnként hisztizik. A legegszerűbb utasításokat sem hajtja végre, gyere ide, ne nyúlj hozzá stb. Sokszor úgy érzem ki használja, hogy a kicsivel kell foglalkoznom és nem tudom "fizikailag kényszeríteni", hogy mondjuk ne vegyen el valamit. Próbálok kevesebb dolog miatt rászólni, hogy ne egész nap azt hallgassa, hogy mit ne csináljon. Azt sem tudom eldönteni, hogy mi az amirét érdemes bűntetni, miért nem. Ha nem jön oda és ráhagyom végül, mert megunom vagy nem érek rá, mert a kicsit kell modjuk etetni, akkor azt hiheti, hogy ő "győzőtt"? Ami még problémám, hogy nagyon csúnyán eszik még mindig, inkább kézzel, mint evőeszközzel és nem nagyon akar egyedül öltözni. Nem tudom, hogy ez normális-e ebben a korban? Konkrét ötletek kérnék, ha vannak, mert nem bírom már ezt, teljesen kivagyok. Pl. utálok elindulni itthonról, mert mire sikerül "elkapni" öltözni, meg én is, meg a kicsi (aki az egész készülődést legtöbbször végig ordítja), aztán lent, gyere már, ne ácsorogj, erre megyünk, nem arra. Borzalom, az estéről nem is beszélve. Lassan már utálom az egész napomat, csak, ha alszanak, akkor jó. Nem látom a jó oldalát a gyereknevelésnek, csak szenvedek és ebből elegem van. Csak szeptemberben megy oviba, de jó lenne, addigra javulna, mert nem tudom mi lesz vele így az oviban. Bocs, hogy hosszú lett és köszi a segítséget!
2015. jan. 6. 12:28
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Ja, sampon kinyomás, elraktuk a mosdóra, de kimászik érte a kádból a szekrénybe meg nem fér be. Meg vettem emiatt habfürdőt is, de hát sokkal jobb azt kinyomni, amit nem szabad. :-)
2015. jan. 7. 14:23
 12/17 anonim ***** válasza:
3. vagyok, azért nézz bele a könyvbe, van, ami már a másfél évesemnél is simán működik. Persze nem lehet mindent alkalmazni ilyen piciknél, de érdemes megpróbálni!
2015. jan. 7. 17:13
 13/17 anonim ***** válasza:

Bocs, hogy ezt mondom, de ezek kifogások. Fürdéskor vidd ki a konyhába a sampont, ha tényleg mindenhol eléri. A boltba ne vidd a motort, a gyereket ültesd be a kocsiba. Mindent meg lehet oldani.

Az én gyerekem az ajtókért van oda, iszonyatos hisztit vágott le egy éve kb., ha nem nyithatta ki (mert jött valaki más mondjuk). Megelégeltem, és elmondtam neki, hogy ha nem tud szépen bejönni, akkor hazamegyünk. Kétszer kellett megcsinálnom, hogy a bolt ajtajából fordultam vissza, és vittem haza. Végig üvöltött, de ezután be tudtam vele menni rendesen.

Ez csak egy példa, de mindenre van megoldás, csak ki kell találni és nem idegesen cselekedni. Na meg persze kitartani végig ez mellett.

2015. jan. 7. 20:29
 14/17 anonim ***** válasza:

Nekem is az az érzésem, hogy kifogásokat gyártasz. Nem tudom elhinni, hogy nincs olyan hely az egész lakásban, ahol nem érné el a sampont... Minek mentek motorral boltba? A saját helyzetedet nehezíted meg vele. Ha annyira zavar, hogy kipakolja a szekrényeket, tegyél rá gyerekzárat. És tényleg ne küldd ki, amíg a picivel foglalkozol, nem csoda, hogy mellőzve érzi magát és fel akarja hívni magára a figyelmet.

Csodálom a bátorságodat, hogy ilyen korán bevállaltad a kistesót úgy, hogy előtte is nehezen boldogultál a naggyal, és hogy egyedül vagy velük (mi az, hogy apa nem vigyáz a gyerekére egyedül?!).

2015. jan. 7. 21:44
 15/17 A kérdező kommentje:

Hát az nem jutott eszembe, hogy máshova rakjam a sampont, mert annak a fürdőben a helye. Azért majd elteszem, de az milyen jó, amikor a zuhany alatt állva rájössz, hogy minden tisztálkodószer a konyhában van. :-) Én azt szeretném, hogy megtanulja, hogy nem szabad. A közértbe lehet, hogy nem világos, hogy a kicsi ül a babakocsiban, hogy toljak még egy bevásárlókocsit is? Ha együtt megyünk a férjemmel vásárolni, akkor a bevásárlókocsiban ül a nagy. Sajnos, a férjem a naggyal se sokat tudott kezdeni, amíg kicsi volt. :-( Azért ilyen kicsi a korkülönbség, mert a nagy 3 év után jött össze és mivel mindenképp szerettünk volna még egy gyereket, így nem védekeztünk, így is másfél év volt mire összejött.

A hazamegyünk, ha nem jól viselkedik, az aránylag működik, ahogy visszafordulok indul amerre akarom, még eddig nem kellett hazajönni, ill. közértből egyszer hazajöttünk, de a "jutalmam" az eddigi legnagyobb hiszti volt, kb félórás műsort nyomtunk a "lelkes" vásárlóközönségnek! Amúgy ezt ritkán használom, mert ha tudom, hogy muszáj közértbe menni, akkor nem fenyegetem ezzel, mert tudom, hogy nem fogom betartani. Szerintetek ez normális dackorszak? Minden 2,5 éves ilyen?

2015. jan. 8. 13:27
 16/17 A kérdező kommentje:
Csak az etetés alatt küldöm ki, mert a kicsi akkor nem eszik, hanem a nagyot nézi. Tudom, hogy ez nem jó, de ilyen rossz evő a kicsi, ha a macska bejön és észreveszi, már sokszor akkor is abbahagyja, ha bekakil, akkor sem eszik tovább, ha hangosan megszólalok, akkor sem, borzasztó!
2015. jan. 8. 13:30
 17/17 anonim ***** válasza:
A habfürdős vagyok. Én is azt gondolom,hogy kifogásokat gyártasz. Én a játsziról cipeltem egyszer haza a gyereket. Nem értem te a boltból miért nem tudsz egyszerűen hazamenni? Rácsörögsz apára, hogy vegyen ezt azt, vagy visszamész 2 óra múlva. Azt írtad fél óra hiszti volt a jutalmad, amikor hazavitted. Akkor te mit tettél? Túlélte az ordítást? Baja lett? Valószínüleg nem. Akkor nem értem miért nem tudod hazavinni máskor is. Mindig a kicsi mögé bújsz, hogy miatta nem tudod nevelni a nagyot. Szerintem ezt ő is érzi. A szekrénykipakolásra: csak lyat teszünk gyerekmagasságba, ami el nem tud kárt tenni magában. Az, hogy a pelusokat egyedül kell összeszedned és nem segít, az megint a te hibád. Egy ekkora gyerekkel simán lehet játszva (kettőt elolre dgyet hátra, az igaz) rendet rakni. 2,5 évesen még nagyon kíváncs (ami nem baj), nem érti miért nem szabad nyomkodni, pakolni, amikor bizonyos dolgokat meg igen. Neki minden felfedezés, játèk, újdonság. Inkább partner legyél a felfedezésben.
2015. jan. 9. 21:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!