4,5 éves kislányom kikészít! HOgy neveljem, hogy szófogadó legyen?
HA nem az van, amit ő akar jön a hiszti, a harapás. Parancsolgat, fenyeget, zsarol. Ő szabja a feltétleket. Pl: mondom - gyere, kincsem, pancsi idő van. válasz - csak ha kapcsolsz mesét. De előtte nézeett vagy 6 mesét.
Nincs tekintélyem, nincs a szavamnak súlya.
Nekem nincs gyerekem de az unokatesóm is ilyen. Annyi különbséggel hogy ő 8 éves volt amikor nálunk "nyaralt" egy hétig. Nagyon makacs, lusta, parancsolgatós volt. Tudni kell, hogy anyu és én is erős egyéniségek vagyunk tehát ha nem az van amit mi mondunk akkor kitör a 3. világháború.
Megvolt fázva a kislány és hát sok zsepit használt. Azzal semmi gond nem volt, viszont azzal igen, hogy szanaszét hagyta. Palacsintán, prószán és a nutellás kenyeren kívül nem evett meg semmit. Anyu a 3. nap megunta a palacsintát én nem is eszem meg, napi 3 üveg nutellát vettünk ami ügyebár 800x3. Szépen leültünk vele és elmagyaráztuk neki, hogy nem otthon van.
Nem szabad vele ordibálni, mert akkor megszokja és később még annyira sem lesz tekintélyed a gyerek felett.
Nem jön fürdeni? Oké akkor nem jön.-> Nincs mese, nincs játék, nincs semmit amíg nem jön fürdeni.
Parancsolgat? Szoktasd rá, hogy a "kérek szépen" és a "légy szíves" szavacska is elhagyja a száját méghozzá úgy, hogy akár mit kér nem fogsz neki adni addig amíg nem mondja az előbb felsorolt kötő szavacskákat.
Fenyeget? Zsarol? Zárd be a szobába. Elég egy 20 percre is. Persze játék és tv nélkül.
Ha meg hisztizik és bömböl úgy szintén zárd be a szobába. Majd megnyugszik. Ilyenkor tényleg hagyni kell had tombolja magát ki, aztán amikor megnyugszik beszélgess el vele. Ha elkezdni megint még +20 perc szoba fogság.
Ne engedj neki. Éreztesd vele, hogy TE vagy az anyja, TE vagy a főnök. Nehogy már nyúl vigye a puskát.
Köszönöm a válaszokat! Nagyon nehéz vele, a nap minden mozzanata egy harc vele, kezdve a reggeli öltözködéstől, az esti pancsiig. Elég belekönyörögni a vízbe, aztán elég kiszedni, mert akkor már nem akar kiszállni. Tudni kell azt, hogy apuka egy hetes váltással dolgozik. A pihenő hetén sokat vannak együtt és apuka szerint ő a főnök és a kislány azt csinálja, amit ő mond. De látom, hogy nem így van. persze nála nincs hiszti, vagy csak ritkán. Mert mindent ráhagy. És buliznak. Pl. Ülök a szmítógép előtt csinálom a munkám, ők játszanak a szőnyegen. Délelőtt van, mondom még nincs a gyerek haja megfésülve. Erra apa. Kislányom nem zavar a hajad? Nem csüng a szemedbe? GYEREK: nem APA. Szeretnéd, hogy megfésüljem? GYEREK: NEM.
Játszanak tovább. Erre én méregbe gurulok és vagy dühöngve, de írok tovább, gyerek marad borzosan. Vagy felállok és elkezdem erőltetni a fésülést. Persze én vagyok a sárkány. vagy sikerül megfésülnöm vagy nem.
Ovis a lányod? Mert ha igen, és apa két hetente hétvégén van csak otthon, akkor szerintem nem olyan gáz, hogy aznap csak délben fésülködik. És az se baj, ha apánál mások a szabályok mint nálad, csak ne bíráljátok egymást felül! A gyerek meg tudja különböztetni, hogy kinél mit lehet.
Próbáld meg elérni, hogy ne veszítsd el a türelmedet és nyugalmadat. Ez nagyon-nagyon nehéz, de használ! Ha anyuka ideges, az átragad a gyerekre. Én három dackorszakos gyerekemmel vagyok itthon, vannak nagyon nehéz napok, de néha sikerül úgy felkelnem, hogy "ma egész nap jókedvem lesz, és nyugodt maradok", akkor ez is átragad a gyerekekre, könnyebb velük olyankor szót érteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!