20 hónapos fiam néhány hete nem hajlandó fürödni, üvölt egyvégtében. Mit tegyek?
Nektek is köszönöm válaszaitokat!
Tegnap is megpróbáltuk, hogy amikor én fürödtem, behozta az apja, de meglátta a vizet a kádban és már iszkolt is kifelé. Fordítva is próbáltuk, hogy pl. gyere mosd meg Apa haját, de akkor is kotort kifelé. Napközben, amikor "száraz" a fürdőkád, kéri, hogy tegyem be, mert játszani szeretne a játékaival (ki vannak sorakoztatva a kád szélére). Nem értem, de már én is üvölteni szeretnék esténként...
Kedves 4-es válaszoló! A kiskád is kilőve, sajnos ugyanúgy üvölt benne, sőt még árvizet is csinál a környékén, mert annyira dühöng. Sosem fürdette más rajtunk kívül, csak azért írtam, hogy tudomásunk szerint, mert nem tudhatjuk, hogy neki mi lehetett rossz élmény, ami nekünk fel sem tűnt.
Kedves 3-as válaszoló! Remélem, hogy tényleg elmúlik mihamarabb ez az időszak, mert így elég stresszesek az esték!
nem fájhat valamije?
valahol nem csípi a víz?
vagy esetleg új a sampon?
ez nem egyszerű "hisztinek" tűnik..sokkal komolyabbnak
*vagy víziszony, fóbia..utána kellene járni
mert ez így kínzás
"Kisgyermekkori víziszony
A kisgyermekek szintén sok mindentől szoronganak, néha reális és néha irreális területeket választhatnak ki a szorongásuk tárgyául. A víztől való félelem valahol a kettő között helyezkedik el, hiszen mély vízben az úszni még nem tudó gyermek valóban elsüllyedhet, és akár meg is fulladhat, de a víz érintésétől való félelem irreális.
Amennyiben történt ilyen rossz tapasztalat a gyermek életében, a veszélyérzete nem meglepő. A továbbiakban abban lehet különbséget tenni, hogy csak óvatosabbá vált-e, és csak húzódozik a hasonló szituációktól, vagy a szorongásos reakciója olyan erős, hogy remegés, verejtékezés, sikoltozás kíséri.
Az utóbbi már fóbiás tünetnek tekinthető, amelyben pánikreakció kíséri a vízhez való közeledést. Ekkor érdemes szakemberhez fordulni, hogy kiderítse a szorongás okát.
A vízfóbia alapját gyakran szociális fóbia képezi, ami azt jelenti, hogy a személy (felnőtt vagy nagyobb gyermek) igyekszik kerülni azokat a helyzeteket, ahol más emberek láthatják, mert attól fél, hogy az adott helyzetben szégyen vagy megaláztatás éri. Ekkor az elkerülő magatartás miatt beszűkülnek azok a helyek, ahol biztonságban érezheti magát. Ilyen tünetekkel rendelkező gyermekeknél gyakran találunk túlságosan kritikus szülőket, akik sokszor mondanak negatív véleményt mindenkiről. Kamaszkorban éppen ezért nem meglepő, ha a strand és az uszoda felkerül a kerülendő helyek listájára.
"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!