Ki mennyi pénzt költ karácsonyi ajándékokra 2 év körüli gyermekének?
Érdekel, hogy kinél mekkora hangsúly helyeződik az ajándékokra vagy inkább az ünnep szellemiségét próbálják-e átadni a gyermeknek. Mi szeretünk ajándékozni, de januárban születik a kistesó, és úgy döntöttünk, hogy legyen ez egy szerényebb karácsony, nem akarunk teljesen kiköltekezni. Nagyon jól élünk anyagilag hál'istennek, de most aztán van kiadás is dögivel.
Írjatok, légyszi! Nunk most egy nagy ajándék lesz, és 1-2 kisebb pl. gyerekkönyvek, a kisfiunk imádja a könyveket, valamint kell néhány ruha is, mert szinte mindenét kinőtte. Ja, és a nagyszülők, keresztszülők is ajándékoznak.
Bilizős babát kap és egy labdát. 50%kedvezménnyel vettem őket akcióban, így 4300ft-ot költöttem. Egyedül nevelem.
Ha mindenkitől csak 1 kis ajándékot is rengő sok ajándéka lesz a fa alatt.
Olyan 5ezret kap kb mindenkitől.
Szerintem sincs semmilyen összefüggés az ajándékok értéke és az ünnep meghittsége, belsősége között.
Az én gyerekeim még kicsik, nálam kb. 10.000 Ft a lélektani határ egy-egy játékra (nyilván egy kerékpár nem fér ebbe bele, de úgy általában értem). Most épp fa építőjátékot vettem a kicsinek (4.000 Ft) a nagyobbnak pedig egy társasjátékot (7.000 Ft). Egy ajándék van. Így is kapnak majd még a nagyszülőktől, keresztszülőktől, nagybácsitól. Ha mástól nem kapnának talán 2-3 dolgot vennék én is. Szerintem az a jó "taktika", ha a gyerek szükségleteihez és vágyaihoz igazítjuk az ajándékot nem az ár a fontos, de szerencsére erre azért a legtöbben figyelnek. Nyilván egy nagyobb gyerek szeretne majd mindenféle drágább kütyüt, ha pedig telik rá és már elég érett hozzá kapja meg. De az okostelefont ovisgyereknek típusú dolgokat nem szeretem. Illetve nem látom az értelmét.
Az a baj, hogy túl nagy ügyet csinálunk az ajándékozásból, sokszor elhalmozzuk a gyerekeket és utána mikor később nem tudunk mindent megadni "jogosan" fog háborogni a gyerek :( Ehhez szokatjuk. Velünk is előfordul, hogy túl lövünk a célon mert csak úgy veszünk neki ezt-azt és nem érti ha nem kap. Úgyhogy próbáljuk már visszafogni magunkat.
Számomra a 22-es válaszoló nagyon megfogalmazta a lényeget.A gyermek szükségleteit és vágyait próbáljuk kielégíteni, de jó ha van egy lélektani határ attól függően, hogy milyen életkorú a gyerek, és függetlenül attól, hogy milyen az anyagi helyzetünk.
Ha én megengedhetem magamnak, akkor sem fogok egy 2 évesnek százezerért ajándékot venni, mert akkor ezt hova fokozzuk később? És igen, ha kicsi korban elhalmozzuk őket sokmindennel, később jogosan fog követelőzni, és nem fogja megbecsülni a kapott ajándékot. A gyerekek változnak, minden életkorban más az igényük, 2 évesen még örülni fog az építőkockának, mesekönyvnek, 3-4 évesen a legonak, kirakónak, 5-6 évesen a társasjátékoknak, majd jönnek a nagyobb dolgok, bicikli, görkori és a gépi világ, okostelefon, tablet, számítógép. Ezek már árban is húzósak, de ha anyagilag megtehetem, akkor sem fogom csak azért megvenni, mert megtehetem, csak akkor abban az életkorban amikor a gyereknek már az való, elég érett lesz rá stb.
És tetszik az egy ajándék ötlet is, hiszen ha a rokonság is ad, akkor így is lesz bőven.
Nekem a 2 évesem egy lego duplot kap, ennyit és semmi több, 5000 Ft, ő most ennek fog örülni, a 4 éves testvére meg 4 db kirakót és könyveket, most neki a kirakózás a mániája, ebben egyre ügyesebb.
Ők is kapnak a nagyszülőktől, keresztszülőktől, rokonságból, így bőven lesz fejenként még vagy 4-5 ajándék ezen felül, bőven elég egy ekkora kisgyereknek.
Keresztlányom most 13 éves, ő mindenkitől pénzt kér karácsonyra, mert egy saját számítógépre gyűjt. A szülők azt mondták, megveszik neki, ha ő is pótol bele a saját pénzével. A szülők megtehetnék, hogy megveszik neki a gépet, van rá pénzük, de mindez nevelési célzattal megy, hogy ő is hozzájáruljon, már hónapok óta gyűjti a zsebpénzét, takarékoskodik, hogy karácsonyra meglegyen a gépe. Azt hiszem, ha az én gyerekeim nagyobbak lesznek, majd én is így csinálom.
Ezt fogja kapni a 2,5 éves fiam, a nyáron vettem, a feltüntetett át 60%-áért. A nagyszülők is beszállnak. Mellette pulcsit kap még, elegáns, nagyfiúsat a keresztszülőktől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!