Kötődően nevelők és nem nevelők, biztos, hogy van értelme a sok fáradalomnak?
Aki ismerik a kötődő elméletet:
(- igény szerinti szopi akár 3 éves korig -mosható pelusozás -együtt alvás -hordozás (kendő stb.) )
Nektek nem szokott eszetekbe jutni, hogy megéri-e ez a sok fáradalom? Nem-e felesleges?
Több helyen látom, hogy az anyukák panaszkodnak, hogy milyen fárasztó éjjelente 2-7szer felkelni és szoptatni, nem tudnak normálisan aludni se az anyukák se a babák.
Van olyan ismerősöm, aki kötődő cmíszón így alszik: anyuka a 3 éves kislánnyal, apuka a 6 éves kifiúval külön szobában.. ez minden csak nem normális...
mosható pelusozás.. a természetet ettől nem lehet megmenteni, vannak sokkal nagyobb szennyezések a Földön.. viszont nagyon sok meló, sőt nem 100% h olcsóbban lehet vele kijönni..
hordozás: én is hordozom a babám, amikor igényli, de nem állandóan, csak amikor már semmi nem hat.. vannak akik szinte állandóan magukon tartják a gyerkőcöt.
azt, hogy van e valódi különbség a kötődően nevelők és nem nevelők között, azt nem most fogjuk megtudni, hanem felnőtt korban. viszont nekem több olyan ismerősöm van, aki sokáig cicizett, sokáig anyával aludt és a mai napig nem tud, nem mer leválni a szüleiről, az anyjáról..
én eddig támogattam a kötődően nevelést.. viszont belegondolva, nem nyújt akkor pluszt, mint amekkora fáradtság az egész. persze nem a ridegmarhatartásra gondolok mikor nem kötődően szeretnék nevelni :) hanem mondjuk az aranyközépútra :)
Vida Ági könyvében olvastam, hogy a szakirodalom szerint, akkor alakul rossz kötődés, ha az anyuka alkoholista, vagy a gyermek állami gondozásban nevelkedett és, hogy az átlag szülő kötődően nevel.
Vannak, akik hasonlóan látják? Tehát, hogy felesleges túlzásba vinni a dolgot?
Én örülök, hogy így összepasszoltatok 8-as! Ez egy pozitív példa mindenképpen!
Én viszont nem egy anyukát ismerek, aki panaszkodik, hogy mennyiszer szopik neki éjjel, milyen nehéz hordozni 1-2 évest és hogy apával nincs egy nyugodt intim pillanatuk--ezekből azt gondolom, hogy ha már az anyukának ennyire nem fekszik a dolog, akkor minek??? nem lesz ennyivel több eredménye, mint amennyire kikészül tőle
a gyerek részéről.. nekem az a tapasztalatom, hogy gyakran ez a kötődő nevelés átcsap már a túlzásokba.. anyára ráaggaszkodó, fejére növő gyerekbe, akire mér rácsapni se lehet egy picit.. ugye ez vitatéma, hogy üssünk ne- mekkorát hogy :)
ha viszont minden klappol kötőden, akkor én is azt mondom, hogy jó, de nekem az a tapasztalatom, hogy a legtöbb esetben nem így van..
Érdekes felvetés, mert én meg már többször olvastam itt a gyakorin olyanok véleményét, akik szerint az igény szerinti szoptatás a "lusta anyák módszere", mert minden nyekkre mellre teszi a gyereket, (együtt alszik vele, hordozza, stb.) ahelyett, hogy kiderítené, hogy valójában mi is a baja.
Persze ezt természetesen az "ellentábor" képviselői írták, akik valószínűleg soha nem csináltak ilyet, vagy egyáltalán nem is szoptattak, tehát nulla tapasztalat állt mögöttük ezzel kapcsolatban.
Szóval tök fura, hogy mennyire másként lát az ember kívülről dolgokat (mert te pl. azt írod, hogy ez a fárasztóbb).
Szóval minden csak nézőpont kérdése :).
Én mindent szerettem volna megadni a kisfiamnak, amit csak lehet. Nagyon cicifüggő volt, együtt aludtunk ... egészen 3,5 hós koráig, amikor már a cicit elengedni se volt hajlandó éjszaka. Ekkor úgy döntöttem, hogy a gyerekemnek egy nyugodt, kiegyenúlyozott anyára van szüksége, aki nappal tud vele érdemben foglalkozni, így bizony különkerült, és normálissá vált az alvása (persze kelt éjjel ettől még sokáig, de legalább aludt is). Kendőztünk is, kötöztem szorgalmasan, ő volt, hogy sírt, volt hogy aludt benne, néha nem akart csak karban lenni (úgy nagyobb volt a mozgásszabadsága), de volt, hogy tényleg nagyon megnyugtatta. De amikor elérte a 9 kilót (5 hósan hála az igény szerinti szoptatásnak), akkor megfájdult a hátam, ami hónapokig tartott. Többféle hordozót kipróbáltam, elől, hátul, (nem szerette!), oldalt, semmi se volt jó. Így babakocsi. Azt meg imádta. Látta a világot, látott engem, később eszegetett benne, nagyokat aludt, kint is tudtam hagyni a teraszon, könnyen bevásároltunk, nem szakadtam meg a 9 kilós fiam + 2 szatyor súlyától. Szóval rájöttem, hogy ez sem ördögtől való. Vettem mosható pelust (igen, nagyon sok kötődőn nevelő moshatózik és egy fogalomkörbe tartozik ez is), ami már 10 hósan nyomta a fiam derekát a legnagyobbra állítva is, állandóan rettenetesen büdi volt, hiába mostam a hozzá való szerekkel, és 3 napig száradt, éjszaka kifolyt, így változatlanul vennünk kellett az eldobható pelust is. A férjem mindezt megelégelve leállította a dolgot, és én se bántam meg.
Mindezek mellett mindig reagáltam a kisfiam jelzéseire, szuperédes, vagány kissrác lett, most 2,5 éves, nagyon pici sírással szokott be a bölcsibe (heti 3 délelőtt jár).
Kislányom most 5 hós. Vele is együtt alszom, nincs még kész a szobája. Lustaságból alszunk együtt, nem bírok felkelni hozzá altatni, annyira elfáradok nappal velük. Igény szerint szoptatom, bár korántsem akkora függő, mint a tesója volt, nappal sokszor igényei ellenére megkínálom, mert annyira elfoglalja a világ, hogy elfelejt enni. Próbáltuk a kendőt, szövöttet, karikásat, de utálja, sír benne. Karban ellenben imád lenni, sokszor van az ölemben. Manducánk is van, azt is próbáltuk, abban is sír szinte folyamatosan. Természetesen eldobható pelusozunk. Az ő igényeire is igyekszem odafigyelni, de születésétől van olyan és sajnos elég sokszor, hogy kitalálja, hogy vegyem fel, de épp a vajas kenyeret kenem a tesónak, így várnia kell. Vagy a nagyobbnak éppen a vécézésnél segítek és szintén várnia kell. Szóval minden igyekezetem ellenére sokkal többet kell várnia, többet is sír, mint a tesója.
Viszont sokkal ügyesebben eljátszik, mindenféle neki való (és nem neki való) játék érdekli, amíg meg nem éhezik, el nem fárad, addig jól elvan. Ez a tesójára egyáltalán nem jellemző, tkp. még ma sem nagyon tud egyedül mit kezdeni magával.
Szóval nem tudom, nekem nem sikerül ez a klasszikus "kötődően nevelés", de imádom a gyermekeim, a mindeneim, és remélem, így is boldog emberek lesznek, ha megnőnek.
annyira tetszett, amit írtál :) nagyon jó, hogy ilyen rugalmasan álltál a dologhoz! :)
tulajdonképpen valahogy én is így érzem a dolgokat..
nálam akkor telt be a pohár, amikor ringatón nagy nagy kötődően nevelők bámulnak arra, akik nem otthon szülnek, vagy nem az istvánban.. ismerek olyan elvetemült szülőről, akinek azért lett fogyatékos a gyereke, mert annyira ragaszkodott a természetes szüléshez..
igazából, lehet hogy kiragadottnak tűnik, amiket mondok de próbálom egészben nézni és bennem már olyan szinten kialakult ezekről a túlságosan kötődőkről egy pejoratív vélemény.. kicsit nekem már olyanok, mint egy szekta :) és én is azt érzem, hogy ördögtől valónak tekintik a babakocsit, a császárt, a tápszert stb. vagy az a szuperanya náluk, aki a legtöbb kritériumnak meg tud felelni.
én is nagyon szerettem volna minél kötődőbben nevelni, sokat olvastam várandósan, próbáltam elképzelni, hogy mi hogyan lenne jó. aztán rájöttem, hogy hülyeség eltervezni, a gyerekhez kell igazodni. nekem is a gyerekem imád babakocsizni, most az a sláger ha felállva ha tolhatom (az én rémületemre :) ) és a hordozás csak akkor kell neki, ha beteg, ha nyűgös. már nem is erőlködöm. jó így mindkettőnknek. a szopit meg egy betegség miatt kellett abbahagynom fél évesen. eldönthettem, hogy mi a fontosabb.. az egészségem vagy a szoptatás. nagyon aggódtam, hogy mi lesz az addig csak anyatejes babámmal. és magam is meglepődtem, ahogy egyik napról a másikra leszokott a ciciről és megszerette a tápit. de ott az együttalvás.. az én fiam akkor alussza át az éjszakát, ha külön szobában alszunk. ha egy szobában vagyunk, vagy egy ágyban, azt hiszi játék van, izgatott, kíváncsi, szinte a kezdetektől ilyen, mióta kinyílt a kis értelme.
én azt gondolom, hogy van amelyik babának-anyának tökéletes megoldás a kötődő nevelés, de van akiknek egyáltalán nem jó, vagy csak részben jó. a lényeg a rugalmasság.
"A lányom is ugyanezeket meg fogja kapni, ha igényelni fogja, a nap 24 órájában. És közben képesnek érzem magam arra is, hogy a fiam se szenvedjen semmiben hiányt..."
Most már csak arra lennék kíváncsi kedves nyolcas, hogy vajon a férjednek mi jut? MEg mi van a te igényeiddel? Attól, hogy anya leszek, nem hiszem, hogy megszűnök nőnek és feleségnek és önálló EMBERNEK lenni. És feltételezem, hogy a férjem sem válik köddé... de mindegy, ez az én véleményem.
Szia! Én tökéletesen egyetértek abban, hogy az arany középutat kell választani. Egyrészt szögezzük le, hogy minden édesanya a legjobbat szeretné a gyerekének (na jó, majdnem minden). És mindenki "kötődően" nevel (jó, persze itt is van kivétel, alkoholisták, mittomén..), ha nem is a szó divatos értelmében, hiszen a pici gyerek ha szeretik akkor a világon a legjobban az anyukájához, szüleihez fog kötődni, akkor is ha nincs rákötözve napi 24 órában.
Én a magam részéről nem vagyok biztos abban, hogy ezekkel a dolgokkal lehet "mindent megadni". Szerintem tényleg a szeretet, a türelem, a gondoskodás a lényeg, és ezt nem úgy lehet megadni a babának, hogy követsz valamilyen elméletet. Ez szerintem eleve ellentmondás, aki kötődően nevel az azt mondja, hogy ösztönösen nevel, de ő éppúgy egy elméletet követ a nevelésével, mint aki pontban 3 óránként eteti a gyerekét, stb. Csak neki az az elmélete, hogy az ő gyerekének akkor lesz jó, ha non stop össze vannak kötve átvitt értelemben is és szó szerint is, ha együtt alszik vele, stb.
Nem tudom. Én külön altatom a kisfiunkat, nagyokat alszik a kiságyában, napközben eleven, kipihent, vidám, stb. Valamelyik éjjel nem bírt aludni, nyűgös volt, hát odatettem magam mellé, és ott aludt egy nagyot. Szerintem nem kell foggal-körömmel ragaszkodni az elképzeléseinkhez, és mondjuk hagyni hogy üvöltsön a kiságyában akkor is ha nyűgös, de azt sem, hogy nyáron csuromvizesre izzadva nyűglődjön szegény mert nem bír aludni az anyja mellett, aki még tovább melegíti.
Szereti a babakocsit is. Abban is alszik nagyokat vagy nézelődik :). Valamelyik nap hordozóban vittem le, dolgom volt, sietni akartam, gondoltam úgy lesz gyorsabb, és végig fészkelődött benne, nem volt kényelmes neki, nagy baba. Most akkor erőltetnem kéne mert én hú de kötődően nevelek, és akkor most ez de jó neki?
Szerettem volna igény szerint szoptatni, de sajnos nincs elég tejem, így szoptatok, de tápszert is kell adnom mellette. Hetekig hibáztattam magam, hogy biztos rosszul csinálok valamit, és csomót sírtam miatta. Muszáj volt tápszerezni, mert besárgult, nem akartak úgy már a kórházból sem hazaengedni hogy nem jut elég folyadékhoz, hiába szoptattam órákig, alig evett valamennyit. De van ilyen sajnos, el kellett fogadnom, és ettől függetlenül volt olyan hogy nyűgös volt, és mellre tettem két etetés között, mert láttam, hogy arra lenne igény, és megnyugodott, elaludt. És mindent megtettem, hogy amennyire csak tudom feltornázzam a tejem mennyiségét.
Én is ismerek olyan anyukákat akiket Te írsz, akik kicsit szélsőségesek. Pl. egy kolléganőmnél olyan szinten mocsok van, hogy szerintem az egészségtelen egy kisgyerek és egy kisbaba számára, de nem csinál semmit szó szerint, azzal a felkiáltással, hogy kötődve nevel. És hogy a gyerekei neki fontosabbak mint hogy rend legyen. Nem tudom a férje hogy bírja azokat a háborús állapotokat. Nem is a rendetlenség a gáz, hanem a kosz. És ő egész nap a babával magára kötözve mászkál, és szoptatja mind a két gyerekét, a nagyobb szerintem már 3 éves is elmúlt. Semmi bajom ezzel, félre ne érts, de szerintem normális környezet is kell egy gyereknek. Sőt, az anyjától fogja azt megtanulni, hogy igényes legyen e a környezetére vagy ne.. Valahogy be kell építeni a napirendbe, hogy néha kicsit egyedül is ellegyen a pici, amíg anya takarít, ilyesmi, mi kezdettől fogva így alakítottuk a napirendünket, a kisfiam arra a napi 1/2 órára tökéletesen elvan egyedül amíg rendbe kapom a lakást, és egyébként szerintem csomó mindent pont így tanul meg a baba, hogy kísérletezik, próbálgatja magát, mocorog pl. a játszószőnyegén, vagy a kiságyban. Egyáltalán nem azt mondom ezzel, hogy aki kötődően nevel az egyben tuti trehány is, csak én is egy szélsőséges példát ragadtam ki.
Ugyan ez az ismerősöm a harmadik oviba viszi a nagyobb gyereket, mert állandóan összevész valamin az óvodai személyezettel, mert mindig valamit jobban tud, és ott nem az ő elvei szerint látják el a gyerekét. Hát nem tudom, ezzel jót tesz neki? Szegény kislány épphogy megszokna egy környezetet következő héttől már máshol találja magát megint??...
Egy szó mint száz, nem akarok bántani senkit. De szerintem tökéletesen igazad van, a szélsőségek nem vezetnek sehová, és a gyerekneveléshez rugalmasság kell. És úgysem fogjuk tudni, hogy jól csináljuk e, csak reménykedhetünk benne, hogy igen. Viszont az biztos, hogy mindenki mindent meg szeretne adni a gyerekeinek. Ha a gyerek boldog, vidám, láthatólag szereti az édesanyját és kötődik hozzá, akkor szerintem jól csinálja az illető akkor is ha hordozza és vele alszik, és akkor is ha nem.
Köszi, hogy ilyen hosszút írtál, nagyon tetszett! :) :)
Igen, mindenki a maga módján jó anya, ez ennyire igaz és a szándék a legfontosabb.. sztem erre a legjobb példa a babák című film, 4féle kultúra, 4 féle gyerekszemlélet és azt gondolom, hogy a társadalmi körülményeket leszámítva ott is a legjobb szándék vezérel mindenkit
érdekes nekem is van egy ilyen ismerősöm, akinél oltári retek, kupi van - kötődően nevel. a vicc, hogy a facebookra felteszi a hordozós képeit és látszik a háttérben ez :)
engem az nagyon tud zavarni, amikor a sok kötődős összetalálkozik és egymást istenítik, ki szoptatott a legtovább ilyesmi. talán ami a legjobban zavar az a marha nagy magabiztosságuk a dologban. én folyamatosan agyalok, például ha én is látom, hogy nem jó a gyereknek a kendőben, kiveszem, és elgondolkodom, hogy nem jó ötlet volt. millió ilyen eset, hogy nem tudok semmiben sem 100%menni, folyamatos rugalmasság kell.
múltkor egy anyuka kiírta a facebookra, hogy hogyan tudná a másfél éves gyerekét leszoktatni az éjszakai ciciről, mert már nagyon fáradt. na mondanom se kell, neki estek a nagy alter-kötődők, hogy ők 3-4 éves koráig szoptatták a gyereket, hogy egy anyának ez a kötelessége.. számomra ez döbbenet volt.... pontosan ahogy az egyik válaszoló írta, oké, hogy a gyerek az első, de másfél évesen nem a cici a legfőbb táplálék, nem nagy vétek, hogy ennyi nemalvás után az anyuka is pihenni szeretne normálisan..
a másik, hogy ez a kötődő nevelés a csak gyerekről szól, úgy tűnik.. de én valójában sokszor csak egy önmegvalósítást látok benne, hogy eddig szoptattam, otthon szültem, eddig hordoztam én én én, mert én a szuperanya
na mindegy, a gondolataim eléggé érzelmesek, mert már annyi döbbenetes dolog ért :) a környezetem tele van ilyen anyákkal.. Bp.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!