Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Kötődően nevelők és nem...

Kötődően nevelők és nem nevelők, biztos, hogy van értelme a sok fáradalomnak?

Figyelt kérdés

Aki ismerik a kötődő elméletet:

(- igény szerinti szopi akár 3 éves korig -mosható pelusozás -együtt alvás -hordozás (kendő stb.) )

Nektek nem szokott eszetekbe jutni, hogy megéri-e ez a sok fáradalom? Nem-e felesleges?

Több helyen látom, hogy az anyukák panaszkodnak, hogy milyen fárasztó éjjelente 2-7szer felkelni és szoptatni, nem tudnak normálisan aludni se az anyukák se a babák.

Van olyan ismerősöm, aki kötődő cmíszón így alszik: anyuka a 3 éves kislánnyal, apuka a 6 éves kifiúval külön szobában.. ez minden csak nem normális...

mosható pelusozás.. a természetet ettől nem lehet megmenteni, vannak sokkal nagyobb szennyezések a Földön.. viszont nagyon sok meló, sőt nem 100% h olcsóbban lehet vele kijönni..

hordozás: én is hordozom a babám, amikor igényli, de nem állandóan, csak amikor már semmi nem hat.. vannak akik szinte állandóan magukon tartják a gyerkőcöt.

azt, hogy van e valódi különbség a kötődően nevelők és nem nevelők között, azt nem most fogjuk megtudni, hanem felnőtt korban. viszont nekem több olyan ismerősöm van, aki sokáig cicizett, sokáig anyával aludt és a mai napig nem tud, nem mer leválni a szüleiről, az anyjáról..

én eddig támogattam a kötődően nevelést.. viszont belegondolva, nem nyújt akkor pluszt, mint amekkora fáradtság az egész. persze nem a ridegmarhatartásra gondolok mikor nem kötődően szeretnék nevelni :) hanem mondjuk az aranyközépútra :)

Vida Ági könyvében olvastam, hogy a szakirodalom szerint, akkor alakul rossz kötődés, ha az anyuka alkoholista, vagy a gyermek állami gondozásban nevelkedett és, hogy az átlag szülő kötődően nevel.

Vannak, akik hasonlóan látják? Tehát, hogy felesleges túlzásba vinni a dolgot?

2014. dec. 5. 13:01
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
Szerintem van értelme, én is reagálok a gyerekem minden rezdülésére kezdettől fogva, nagyon keveset alszok, de a gyerek szépen fejlődik, mindenki szerint kiegyensúlyozott, boldog baba, bátran mászik idegen környezetben is, nem fél az idegenektől, hamar oldódik társaságban, ha olyanja van, akkor meg rajtam "lóg". Mondjuk a mosható pelusnak nem tudom mi köze mindehhez, én eldobhatóta használok, mosni nem lenne energiám az tuti :-)
2014. dec. 5. 13:09
 2/23 anonim ***** válasza:
32%
Huha meg nincs gyereked ugye? a moshato pelusozas osszefuggestelen a kotodo nevelessel. En szoptatom a 15 hos fiam a fel ejszakat egyutt toltjuk. 10 hos koraig nagyon sokat hordoztam 6,5 hosan ultettem csak babakocsiba. En azt erzem h.olyan mintha szimbiozisban elnenk. Es lehet nehezebb ez mint sirni hagyni h.aludjon el egyedul v.biztos elett volna a babakocsiban cumival (a cumi is gatolja a kotodest) de en ugy ereztem ez kell neki. Egyre jobban erzem h.nagyon egymasra vagyunk hangolodva egyszeruen erzem mit erez mi van vele szavak nelkul. Es O is neha nem magyarazom agyon a dolgokat es csak mennek maguktol. Olvasd el dr. buki andrea olelj at a kotodo nevelesrol cimu konyvet mert ugy latom csak foszlanyokat tudsz errol a temarol. Egyebkent mindenki ugy csinalja ahogy akarja...en igy. Ami biztos aki igy csinalja sosem tudja meg milyen maskepp es forditva!!!!
2014. dec. 5. 13:13
 3/23 anonim ***** válasza:
Szerintem a leválás nem ettől függ.
2014. dec. 5. 13:15
 4/23 A kérdező kommentje:

Kedves Második! MIelőtt ilyen kijelentéseket teszel "Huha meg nincs gyereked ugye?" , légyszi olvass figyelmesebben.. van gyerekem, mint írtam. Ha elolvasod a mondanivalóm, láthatod, hogy eléggé beleástam magam a témában. Jó lehet, hogy amosható pelusozás nem feltétlenül kapcsolódik ide, de a mamamin például sok kötődő-válaszkészen nevelő szülő van, sokan moshatóznak és ezért kapcsoltam azt is ide.

Igaz, hogy kicsit összevissza írtam le.. ez tény, lerövidítve számodra a kérdést: biztos, hogy megéri-e a kötődő nevelés módszereihez ragaszkodni mind az anyuka (ugyebár aki plusz fáradalomnak éli meg) mind a gyerek részéről nézve (az én környezetemben ezek a túlkötődőden nevelt gyerekek, felnőttek problémásak.) most jutott eszembe egy kisfiú a ringatóról, aki volt vagy 4 éves és vagy az anyja cicijén lógott vagy ordított, hisztizett és ez így megy már 4. alkalom óta (Én azóta látom őket). egyszóval eddigi benyomásaim szerint a kötődő nevelés sem garancia mindenre, hogy milyen kiegyensúlyozott, nyugodt, szociális, boldog akármilyen stb. gyerek lesz

2014. dec. 5. 13:22
 5/23 A kérdező kommentje:
Másodikhoz szólnék még! Tudod, lehet nem érted, de ez egy nagyon bántó beszólás "Huha meg nincs gyereked ugye?". Neked hogy esne, ha valaki ezt mondaná neked? Mint írtam, nem vagyok a ridegmarhatartás híve.. hanem az aranyközépúté.. nem értem, hogy neked miért volt jó érzés ezt leírni.. vagy hogy hogy gondoltad.
2014. dec. 5. 13:28
 6/23 anonim ***** válasza:
63%

Hát, én nem kötődően nevelek ezek szerint, mert a fiam 3 hetes kora óta tápszeres volt (nem volt tejem), első perctől külön szobában alszik, eldobható pelust használok (bár ez szerintem sem tartozik ide), soha nem hordoztam.

Eredmény: egy 2,5 éves fiú, aki önálló, barátságos, a csanába minimális sírással szokott be. Sokat ölelkezünk, puszilkodunk, naponta többször mondja nekem, hogy "Szejetlek, Anya" és nagyon kötődik, de egészséges mértékben. Szóval én ezt a kötődő-nem kötődő nevelést egy nagy ostobaságnak tartom. A lényeg a szeretet, a törődés és ehhez nem kell 4 éves korig szoptatni, folyamatosan magunkra kötni, 20 éves korig együtt aludni.

2014. dec. 5. 13:39
 7/23 A kérdező kommentje:
örülök, hogy így tapasztalod :)
2014. dec. 5. 13:42
 8/23 anonim ***** válasza:
70%

Talán a 2. azért írta azt, amit írt, mert tényleg picit könyvszagúak az ismereteid a témáról, de nem akarlak megbántani.

A mosható pelusozás valóban tök felesleges, de semmi köze a kötődő neveléshez.

Viszont én az utolsó lélegzetvételemig hinni fogom, hogy csak kötődően érdemes gyermeket nevelni. Az más tészta, ha a gyermek személyisége ezt nem igényli, mert magának valóbb, visszahúzódóbb, akkor meg kell hagyni neki azt a teret, amire szüksége van. Azonban ha a gyermek a nap 24 órájában igényli az édesanyját, tiszteletben kell tartani ezt az igényét. A fiam mindjárt 2 éves. A kezdetektől hordoztam, Vele aludtam, igény szerint szoptattam, akár éjjel 5x is, és most van egy nagyon vagány, önálló, rámenős 2 évesem. Januárra várjuk a hugit. Sokat gondolkodtam azon, hogy min változtatnék majd a gyereknevelésemet illetően, és rájöttem, hogy semmin. Nem akarom, hogy fellengzősnek tűnjön, de a legfőbb kérdésekben szerintem mindig a legjobban reagáltam: mindig ott voltam a fiamnak /vagyok a mai napig is/, egy pillanatot sem hagytam sírni a 2 év alatt /persze a dackorszak hisztijei más tészta, most kezdjük tapasztalni, nyilván egy ilyen helyzetben már nem ugrom azonnal/, nagyon sokáig szoptattam /nemrég álltunk le/, a szeparációs szorongás idején volt, higy egész nap magamra kötözve tettem a dolgom, és jól tettem.:-)

A lányom is ugyanezeket meg fogja kapni, ha igényelni fogja, a nap 24 órájában. És közben képesnek érzem magam arra is, hogy a fiam se szenvedjen semmiben hiányt, főleg ne az anyai szeretetben, odafigyelésben.

Egyébként sosem értem azokat a kérdezőket, akik egy pár hetes baba mellett már teljesen kivannak, nincs kedvük ugrani a babájuk kis rezdüléseire, csak panaszkodni tudnak, higy ez milyen fárasztó, hogy ők kikészültek, stb. Mire számítottak? Miért nem természetes nekik, hogy ebben az életszakaszban ez a dolguk, kötelességük?!

2014. dec. 5. 13:51
 9/23 anonim ***** válasza:
Úgy gondolom, mindenki csinálja, ahogy neki meg a gyereknek megfelel. Nem gondolom, hogy ezen múlik, mennyire fárasztó a gyereknevelés. Én mindhárom gyerekemet 10-11 hónapig szoptattam, akkor maguktól hagyták abba. Csak nagyon ritkán hordoztam, és sose aludtam velük egy ágyban, de még egy szobában sem, csak nagyon ritkán, mikor épp beteg valamelyik. Mégis sokszor van hogy éjjel be kell hozzájuk menni többször, vagy például ma éjjel a legkisebb 2 éves fenn volt hajnal 2-től 4-ig. Teljesen mindegy, hogy nem szoptatni keltem fel hozzá, hanem csak megdajkálni. Abban igazad van, hogy nem a kötődő-nem kötődő nevelésen múlik, hogy nagyobb korában milyen lesz a gyerek, de ha az anyuka meg a gyerek úgy érzi legjobban magát, ha együtt alszanak és hordozókendőd használnak, akkor miért ne tennék?
2014. dec. 5. 13:52
 10/23 anonim ***** válasza:
Én nem lettem volna képes erre a nagy kötődő nevelésre, a régi elveket akartam követni, természetesen "modernizálva". De mindemellett minden rezdülésükre figyeltem/figyelek, attól, hogy külön alszanak, nem szoptattam őket suliig, meg a mamáéknál is tudtak tölteni egye-egy napot, nem lettek eltaszítva tőlünk. A fiam már 4 éves, de ha jobban kötődne, az már szerintem beteges lenne, sőt, lehet így is túlzás kicsit, a kislányom 2 éves és egy tünemény, mindenkit megmosolyogtat, nagyon kiegyensúlyozott, vidám gyerek, pedig ő csak a saját ágyában képes aludni, ha beteg, akkor is csak 5 percre kéri át magát hozzánk, aztán vissza akar menni az ágyikóba. Szóval mindenki úgy csinálja, ahogy akarja vagy tudja, de valahogy nem hiszem, hogy ez a fene nagy magunkhoz kötés annyival többet adna egy kisgyereknek. Meglehet, tévedek.
2014. dec. 5. 13:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!