Kötődően nevelők és nem nevelők, biztos, hogy van értelme a sok fáradalomnak?
Aki ismerik a kötődő elméletet:
(- igény szerinti szopi akár 3 éves korig -mosható pelusozás -együtt alvás -hordozás (kendő stb.) )
Nektek nem szokott eszetekbe jutni, hogy megéri-e ez a sok fáradalom? Nem-e felesleges?
Több helyen látom, hogy az anyukák panaszkodnak, hogy milyen fárasztó éjjelente 2-7szer felkelni és szoptatni, nem tudnak normálisan aludni se az anyukák se a babák.
Van olyan ismerősöm, aki kötődő cmíszón így alszik: anyuka a 3 éves kislánnyal, apuka a 6 éves kifiúval külön szobában.. ez minden csak nem normális...
mosható pelusozás.. a természetet ettől nem lehet megmenteni, vannak sokkal nagyobb szennyezések a Földön.. viszont nagyon sok meló, sőt nem 100% h olcsóbban lehet vele kijönni..
hordozás: én is hordozom a babám, amikor igényli, de nem állandóan, csak amikor már semmi nem hat.. vannak akik szinte állandóan magukon tartják a gyerkőcöt.
azt, hogy van e valódi különbség a kötődően nevelők és nem nevelők között, azt nem most fogjuk megtudni, hanem felnőtt korban. viszont nekem több olyan ismerősöm van, aki sokáig cicizett, sokáig anyával aludt és a mai napig nem tud, nem mer leválni a szüleiről, az anyjáról..
én eddig támogattam a kötődően nevelést.. viszont belegondolva, nem nyújt akkor pluszt, mint amekkora fáradtság az egész. persze nem a ridegmarhatartásra gondolok mikor nem kötődően szeretnék nevelni :) hanem mondjuk az aranyközépútra :)
Vida Ági könyvében olvastam, hogy a szakirodalom szerint, akkor alakul rossz kötődés, ha az anyuka alkoholista, vagy a gyermek állami gondozásban nevelkedett és, hogy az átlag szülő kötődően nevel.
Vannak, akik hasonlóan látják? Tehát, hogy felesleges túlzásba vinni a dolgot?
Kedves Második! MIelőtt ilyen kijelentéseket teszel "Huha meg nincs gyereked ugye?" , légyszi olvass figyelmesebben.. van gyerekem, mint írtam. Ha elolvasod a mondanivalóm, láthatod, hogy eléggé beleástam magam a témában. Jó lehet, hogy amosható pelusozás nem feltétlenül kapcsolódik ide, de a mamamin például sok kötődő-válaszkészen nevelő szülő van, sokan moshatóznak és ezért kapcsoltam azt is ide.
Igaz, hogy kicsit összevissza írtam le.. ez tény, lerövidítve számodra a kérdést: biztos, hogy megéri-e a kötődő nevelés módszereihez ragaszkodni mind az anyuka (ugyebár aki plusz fáradalomnak éli meg) mind a gyerek részéről nézve (az én környezetemben ezek a túlkötődőden nevelt gyerekek, felnőttek problémásak.) most jutott eszembe egy kisfiú a ringatóról, aki volt vagy 4 éves és vagy az anyja cicijén lógott vagy ordított, hisztizett és ez így megy már 4. alkalom óta (Én azóta látom őket). egyszóval eddigi benyomásaim szerint a kötődő nevelés sem garancia mindenre, hogy milyen kiegyensúlyozott, nyugodt, szociális, boldog akármilyen stb. gyerek lesz
Hát, én nem kötődően nevelek ezek szerint, mert a fiam 3 hetes kora óta tápszeres volt (nem volt tejem), első perctől külön szobában alszik, eldobható pelust használok (bár ez szerintem sem tartozik ide), soha nem hordoztam.
Eredmény: egy 2,5 éves fiú, aki önálló, barátságos, a csanába minimális sírással szokott be. Sokat ölelkezünk, puszilkodunk, naponta többször mondja nekem, hogy "Szejetlek, Anya" és nagyon kötődik, de egészséges mértékben. Szóval én ezt a kötődő-nem kötődő nevelést egy nagy ostobaságnak tartom. A lényeg a szeretet, a törődés és ehhez nem kell 4 éves korig szoptatni, folyamatosan magunkra kötni, 20 éves korig együtt aludni.
Talán a 2. azért írta azt, amit írt, mert tényleg picit könyvszagúak az ismereteid a témáról, de nem akarlak megbántani.
A mosható pelusozás valóban tök felesleges, de semmi köze a kötődő neveléshez.
Viszont én az utolsó lélegzetvételemig hinni fogom, hogy csak kötődően érdemes gyermeket nevelni. Az más tészta, ha a gyermek személyisége ezt nem igényli, mert magának valóbb, visszahúzódóbb, akkor meg kell hagyni neki azt a teret, amire szüksége van. Azonban ha a gyermek a nap 24 órájában igényli az édesanyját, tiszteletben kell tartani ezt az igényét. A fiam mindjárt 2 éves. A kezdetektől hordoztam, Vele aludtam, igény szerint szoptattam, akár éjjel 5x is, és most van egy nagyon vagány, önálló, rámenős 2 évesem. Januárra várjuk a hugit. Sokat gondolkodtam azon, hogy min változtatnék majd a gyereknevelésemet illetően, és rájöttem, hogy semmin. Nem akarom, hogy fellengzősnek tűnjön, de a legfőbb kérdésekben szerintem mindig a legjobban reagáltam: mindig ott voltam a fiamnak /vagyok a mai napig is/, egy pillanatot sem hagytam sírni a 2 év alatt /persze a dackorszak hisztijei más tészta, most kezdjük tapasztalni, nyilván egy ilyen helyzetben már nem ugrom azonnal/, nagyon sokáig szoptattam /nemrég álltunk le/, a szeparációs szorongás idején volt, higy egész nap magamra kötözve tettem a dolgom, és jól tettem.:-)
A lányom is ugyanezeket meg fogja kapni, ha igényelni fogja, a nap 24 órájában. És közben képesnek érzem magam arra is, hogy a fiam se szenvedjen semmiben hiányt, főleg ne az anyai szeretetben, odafigyelésben.
Egyébként sosem értem azokat a kérdezőket, akik egy pár hetes baba mellett már teljesen kivannak, nincs kedvük ugrani a babájuk kis rezdüléseire, csak panaszkodni tudnak, higy ez milyen fárasztó, hogy ők kikészültek, stb. Mire számítottak? Miért nem természetes nekik, hogy ebben az életszakaszban ez a dolguk, kötelességük?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!