Van értelme járni fejlesztésre? Az indok: a mozgás és beszéd összehangolása,3,5 éves fiú.
Annyira egyszerűnek tűnik, nem vagyok benn, de kihallatszik minden. Heti fél órát ajánlottak (nem állami) eddig voltunk 6 alkalommal (nem látok értelmét egyébként...) Mindig a következőket csinálják:
- fa kirakós egy kisfiú testrészeivel: fej, karok, törzs, lábak;
- színeket kell megneveznie;
- kétféle valamit kell sorbaraknia (most gesztenye és dió volt)
- néhány darabos puzzle kirakása.
Az a baj, hogy ez egy játékszoba, és szem előtt van millió , a fentieknél érdekesebb játék is. A fejlesztő szerint is így nem figyel, mert a többi érdekli. Mindet meg tudja csinálni egyébként. (persze van, hogy nem, de legtöbbször szépen együtt dolgozik)
Bár az időpont sem túl szerencsés, 7:30-8:00.
Kérdésem: szükség van erre? Otthon is csináljuk ugyanezeket, csak nem "parancsra".
- fa kirakós egy kisfiú testrészeivel: fej, karok, törzs, lábak: a testrészek megtanulása, a testséma stabilizálása nagyon fontos a mozgás szempontjából, de a beszédhez is, mivel a bal-jobb, fent-lent (téri irányok) megkülönböztetése is ezen alapul, ami később az olvasás és az írás egyik feltétele lesz
- színeket kell megneveznie: az általános ismeretk fejlesztését, a beszéd gyakorlását és szituációk felismerésének gyakorlását szolgálja
- kétféle valamit kell sorbaraknia (most gesztenye és dió volt): a sorbarendezés (szerialitás) az élet minden területén fontos, a tevékenységeink megtervezésében és kivitelezésében, a beszédben a szavak betűinek, a mondat szavainak a sorrendjében, egy történet részeinek egységgé alakításában, az olvasásnak és írásnak is feltétele ez a képesség
- néhány darabos puzzle kirakása: az első lépés egyrészt a téri tájékozódás síkba helyezéséhez (olvasás, írás...) másrészt a rész-egész viszonyok fontosságának felismeréséhez
Látod hogy ezek a gyakorlatok mind nagyon fontosak, ha nem is mindnek most látod az eredményét, de olyan képességeket fejlesztenek, amit a tanuláshoz elengedhetetlenek. Nyugodtan megkérdezheted a fejlesztőt, hogy még miket csinálhatsz vele otthon, olyan nincs hogy túl sok fejlesztés :) Persze mindig játékos formában.
Másrészt, egy ilyen kicsi gyereknek mozgásos terápiára is szüksége lenne. Nem tudom pontosan mi a probléma, de lehet hogy az otthoni fejlesztés mellett, ahol tudjátok gyakorolni a fentieket, hasznos lenne egy TSMT, vagy alapozó terápia.
Köszönöm utolsó, végre egy normális válasz!!!! Sajnos ott nem sok idő van beszélgetni, mert egymást váltják a gyerekek.
Igazából én sem tudom, mi a probléma, röviden:
az óvónők szerint gond van a gyerekkel: nem mindig válaszolt a kérdésre (azóta már megváltozott, még a fejlesztés előtt), kicsit el van maradva a többitől. Ezért elküldtek minket képességfelmérésre, ahová el is mentünk (magán).
Itt megkésett beszédfejlődés volt a "diagnózis", és javaslat egy logopédiai képességfelmérésre. Ott sem találtak úgymond semmit, mert láthatóak a fázis, amelyek egy beszédfejlődés lépcsői, azaz mindent a nagykönyv szerint csinál, csak viszonylag későn. A logopédus nem is javasolt fejlesztést. Pedig ez egy kiemelt szervezet, ahol voltunk.
Az óvónők nem értettek egyet, és elküldtek egy "ismerősükhöz" egy másik képességfelmérésre, ahol még annyit sem találtak, mint a másik helyen. Csak egy dologba tudtak "belekötni", hogy a mozgás és beszéd összehangolása még nem megy neki. Ezért járunk heti fél óra fejlesztésre.............................
És még valami, mozgásos terápiát egyáltalán nem javasoltak, pedig itt elég sok gyógypedagógus van, és a szomszéd szoba konkrét tornaterem, ahol mindenféle spéci torna folyik.
Szóval elég tanácstalan vagyok!
Hát, sajnos az alapján amit leírsz, a képességfelmérés egy nagy kamunak tűnik, a fejlesztés meg anyagi lehúzásnak :(
3,5 éves gyereket már fogadnak a nevelési tanácsadóban, azt javaslom oda vidd el. Ingyenes, hivatalos, biztos hogy korrekt diagnózist adnak. Lehet hogy várni kell, de én megkérném a helyetekben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!