Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 3 éves kislányom nem beszél...

3 éves kislányom nem beszél mondatokban, baj van?

Figyelt kérdés
3 éves a kislányom és még nem beszél. Jobban mondva minden szót tud, de nem beszél. 2-3 szavas mondatokat néha összerak, de elég ritkán (pl. ne vedd el tőlem, gyere vissza, kérek kakaót, stb.). Mondom, szavakat mindent tud már, de ha beszél, akkor halandzsába, érthetetlenül mondja. De pl. 1-10 ig tökéletesen számol, ismeri a színeket stb. Nem jár még közösségbe, majd csak fél év múlva fog. Aggódjak? Gyerekorvos, védőnő nem mond semmit.

2014. jan. 5. 08:30
1 2
 1/18 A kérdező kommentje:
Ja még annyit, hogy hallásvizsgálatra vittem már, de minden rendben van
2014. jan. 5. 08:32
 2/18 anonim ***** válasza:

Szerintem nincs baj.

Erre is meg kell érni. Az már jó ha tudja a szavakat, hallja is őket, majd beszél szerintem óvodában :)

2014. jan. 5. 08:46
 3/18 anonim ***** válasza:

Ha tudod, vidd el logopédushoz, mert az átlag 3 évesek nem így beszélnek. Minél előbb kap fejlesztést, annál hamarabb hozza be a társait. Ne várj még fél évet, hogy majd a közösség beindítja. Én vártam és már tudom, hogy el kellett volna vinnem logopédushoz, csak hittem mindenkinek, hogy majd beindul.

Kislányom júliusban volt 3 éves, szeptember óta ovis. Nem nagyon beszélt, csak szavakat mondott. Védőnő szerint nincs baj, de teljesen le van maradva a többiekhez képest. Logopédus felmérte, segíteni kell beindítani a beszédet. Már mond mondatokat, de még mindig nagyon le van maradva.

2014. jan. 5. 09:40
 4/18 anonim ***** válasza:

kérdező, az én lányom dettó ugyanez, mint a tied. Ő sem jár közösségbe és elszámol 10-ig, tudja a színeket és nagyon nagyon ügyes és okos. Ő 3,5 évesen megy majd oviba. Amúgy védőnő is azt mondja, hogy majd 5évesen ráér a logopédus, mert addig hagyni kell őket fejlődni a saját ütemükben. Nos, én is filózom, hogy elvigyem-e a fővárosi beszédjavítóba, mert amúgy mostanában kedzett el mondatokat mondani. Amúgy sok gyerek van, aki még ennyit sem mond 3 évesen, mégis okos értelmiségi felnőtt lett belőle, mindenféle logopédiai kezelés nélkül.

amúgy budapesti vagy? :)

2014. jan. 5. 10:09
 5/18 anonim ***** válasza:

Kedves 4!

Hidd el, a 3 évesek nagy része nem úgy beszél, mint a mi gyerekeink. A csoportban 22-en vannak és a lánykám és egy kisfiú aki le van maradva, a többiek mondatokban beszélnek. Ha 5 évesen kezdi a logopédus a fejlesztést, az szuper, de akkor a beszédhibát fejleszti, nem azt, hogy lemaradt a beszédben. Minél korábban kezdik fejleszteni, annál jobb. Én meg vagyok elégedve a védőnőnkkel, de ő nem szakember, így a véleménye nem volt mérvadó nálunk sem.

Nekünk könyvet kellett venni, és amit gyakorolnak a logopédussal azt kell otthon gyakorolni.

3.-as voltam.

2014. jan. 5. 10:57
 6/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Nem tudom, tanácstalan vagyok. Az én lányom mindent későn csinált, járás, ugrálás stb. de ahogy megtanulta onnan tökéletesen csinálta. A beszédbe is ilyen szerintem. Nem akarok ráerőltetni semmit. Pl. nem szereti ha beleszólok a rajzolásába vagy bármilyen játékába, mondja hagyjam békén, majd ő egyedül.

Éppen ma reggel találtam meg egy kifestőt az asztalon, amiben TÖKÉLETESEN volt kiszínezve egy figura. Mondom a férjemnek, na te is nagy gyerek vagy, hogy színezel unalmadban. Erre mondja a férjem, hogy nem ő volt... A lányom színezte, de olyan tökéletességgel, hogy egy milliméterrel sem ment túl a vonalon. Hmmm, szóval azt hiszem a lányom sokkal több mindent tud mint gondolnánk, csak ő a saját tempójában akarja és nem szereti ha irányítják, Ezért félek logopédushoz vagy bárhová máshová vinni, mert attól félek ha "beleavatkozok" akkor csak rosszabb lesz.

2014. jan. 5. 11:19
 7/18 anonim ***** válasza:

Megint a 3.vagyok :-).

Ha elviszed felméretni sem veszítesz semmit. De én a mi példánkból kiindulva nagyon megbántam hogy nem a megérzésemre hallgattam. A logopédus játékosan foglalkozik vele.

2014. jan. 5. 11:59
 8/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm,megfogadom a tanácsodat, hétfőn bejelentkezünk a logopédiára
2014. jan. 5. 12:24
 9/18 anonim ***** válasza:

Megint én vagyok :-).

Megírod majd, akár privátban, hogy mit mondott?

2014. jan. 5. 12:40
 10/18 anonim ***** válasza:
Első vagyok, ne privátban, mert szerintem mindenkit érdekel, és hátha másnak segít a kérdésed később :)
2014. jan. 5. 12:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!