Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Tényleg akkora gond, ha egy 5...

Tényleg akkora gond, ha egy 5 éves tud olvasni? Hogyan akadályozzam meg?

Figyelt kérdés

Vannak ismerősök, akik szerint nem jó, hogy ennyi idősen olvas, de nem tehetek róla, a betűket már 2,5 évesen ismerte, gyanítható volt, hogy rá fog jönni, hogy kell összeolvasni. Számolni is jól számol, kettesével számol, ha sok dologról van szó, ismeri a páros-páratlan számokat, reklámújságokban az árakat kerekíti (pl. 349 az 350 ft), naptárban tökéletesen tájékozódik (hányadika van, milyen év, hónap, munkanapok, hétvége, születés és névnapok a családban). Cserébe nem rajzol, ügyetlen a mozgásban, jártunk TSMT tornára, azóta szárnyakat kapott - a számolásban és az olvasásban...

Most komolyan meg kellene akadályoznom, hogy számoljon és olvasson?

Ui: Én is olvastam, mire iskolás lettem, a Húgom meg még korábban...

2014. dec. 4. 18:39
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Egyáltalán nem gond. Külön nem kell tanítani, nem szabad erőltetni, de a gyerekeknél más az érési folyamat, van aki magától megtanul.
2014. dec. 5. 01:55
 12/14 A kérdező kommentje:

Oké, akkor nem én vagyok a nem normális :D Nem, nem erőltettem sose, annyi volt, hogy kérdezgette a betűket a szórólapokban, mániákusan szerette a boltokat és a szórólapokat, legalább 2 éves kora óta. Nem beszélt, 2,5 évesen is alig, ezért örültem, hogy legalább a betűket próbálja utánam mondani, ha már szótagokat nem is. Ennek örömére, mire a korai fejlesztőbe vittem, hogy nem beszél, tudtam, hogy ismeri az összes betűt és azt is, hogy melyikek azok, melyeket nem tudja kiejteni. Ott pár tsmt alkalom után egyik napról a másikra elkezdett folyékonyan, ragozva beszélni, de a betűmánia marad. Már 4 évesen volt, hogy rövid szavakat felismert, de ténylegesen olvasni most kezdett, magától, egyszer csak rákérdezett egy szóra, hogy mi az, mert látta kiírva.

Tudom, én is olvastam már bőven ennyi idősen, de mostanában Anyukák okoskodnak, hogy ők bizony "nem engednék", hogy a gyerek olvasson...

2014. dec. 5. 06:37
 13/14 A kérdező kommentje:
Az egyensúly miatt tornáztunk, fejlesztőben is és itthon is, de sokat nem javult, vagyis javul, de nála ezek lassabban alakulnak. A matematikai képességei viszont eszméletlen jók, azzal nem hiszem, hogy nála gond lesz, oda-vissza számol, kettesével is, nem tudom, hogy meddig tudna elszámolni, 10 ezres körben lazán olvassa a boltban az árcédulákat.
2014. dec. 5. 06:39
 14/14 A kérdező kommentje:
Sokat énekel, mondókáztunk vele mindig, most a testvérével egyfolytában énekel valamit. Annyit mondtak még, amikor kicsi volt, hogy hintáztassam. Szabályszerűen rosszul volt a hintában, elsápadt, ordított, öklendezett... Kb. 2 éves kora óta lehet egyáltalán hintáztatni :D Persze most már szereti, hajtja is végre :D
2014. dec. 5. 06:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!