Tényleg akkora gond, ha egy 5 éves tud olvasni? Hogyan akadályozzam meg?
Vannak ismerősök, akik szerint nem jó, hogy ennyi idősen olvas, de nem tehetek róla, a betűket már 2,5 évesen ismerte, gyanítható volt, hogy rá fog jönni, hogy kell összeolvasni. Számolni is jól számol, kettesével számol, ha sok dologról van szó, ismeri a páros-páratlan számokat, reklámújságokban az árakat kerekíti (pl. 349 az 350 ft), naptárban tökéletesen tájékozódik (hányadika van, milyen év, hónap, munkanapok, hétvége, születés és névnapok a családban). Cserébe nem rajzol, ügyetlen a mozgásban, jártunk TSMT tornára, azóta szárnyakat kapott - a számolásban és az olvasásban...
Most komolyan meg kellene akadályoznom, hogy számoljon és olvasson?
Ui: Én is olvastam, mire iskolás lettem, a Húgom meg még korábban...
az iskolákban egy felépített tematika szerint tanítanak mindent, a gyerek megértéshez kapcsolva
szándékosan nem is szoktak a szülők belekavarni ebbe előre.
mármint a többség...
nagyon kicsinek az énekhangra , hangritmus, lejtésre kell koncentrálnia, ill egyensúlyérzékelés pl későbbre a matematikai képességekre van befolyással
és mint tudjuk a mozgás még babakorban is agyi páylákat alakít ki, ami majdan a gondolkodás egész komplexumához kell később
Én is olvastam mire iskolába mentem. Igaz velem otthon tanultak olvasni egy ilyen könyvből (mármint tanítottak).
Nem hiszem hogy baj.
En mar 4 evesen olvastam, suliban meg folyekonyan, dicseretet is kaptam ev vegen olvasasbol. Sot osszeadni es kivonni is tudtam. Az also tagozatot kituno bizonyitvannyal vegeztem. Aztan ellustultam de az mar mas teszta :D
Miert kellene megakadalyozni? Ha erdekli es szivesen csinalja, az miert baj? Amugy hatalmas elonnyel indul, sajat tapasztalatbol mondom. Ne akadalyozd meg!
Az olvasást nem lehet elfelejteni, mint a biciklizést. Ha már megtanult, akkor nem rakhatod el előle a létező összes könyvet, meg nem takarhatod le az utcán a feliratokat és az oviban se tépheted le a naptárt a falról, amit az óvonénik tettek ki:)
Szóval kérdezd meg attól a nagyok okostól, aki ezt ajánlotta, hogy ő hogyan akadályozná meg, hogy a gyerek olvasson?:) Kíváncsi lennék miket mondana, de komolyan.
Csak akkor gond, ha erőlteted és tudatosan tanítod. Ha magától találta ki, akkor ez van, nincs mit tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!