Minden oviban aludni kell a gyerekeknek? A nagyoknak is?
5,5 éves a fiam, ha alszik az oviban, este 10-fél 11 mire elalszik.
Az óvónők hallani sem akarnak olyanról, hogy csendben játsszon, rajzoljon stb..
a gyereknek szüksége van a délutáni alvásra ahhoz, hogy a délelőtti ingereket el tudja pakolni az agyában :)
mivel a tied elalszik, szerintem szüksége is lehet rá. és a 10 nem késő, max neked bosszantó :)
de tudom, enyém is aludt kiscsoportban, 10 után aludt el este.
viszont az jobb volt, mert 1,5 éve egyáltalán nem alszik el, viszont 2 órát kell feküdnie úgy, hogy nem játszhat, még csak az alvókájával se bábozhat csöndben :( folyton panaszkodik, emiatt nem akar oviba menni :(
Az én 5 éves fiamnak is kéne aludnia, de nem nagyon szokott. Sajnos. Mert neki meg kellene. Viszont nálunk úgy oldották meg, hogy előbb a kisebbek (kicsik és középsősök) ebédelnek, elmennek aludni, utána esznek a nagyobbak, így nekik rövidebb az alvásidejük. Továbbá nekik akkor van iskola előkészítő foglalkozásuk is, heti 2x.
Valahol igazat adok az óvónőknek, mert ha egynek megengedik, hogy rajzolgasson, akkor a többi is biztosan rajzolni akar, hiába lenne szükségük az alvásra.
Alapvetően mindenhol kötelező.
Az hogy valóban alszik-e a gyerek az viszont gyerek és ovónő függő.
Emlékszem én sose aludtam, de kompromisszumot kötöttem az óvónővel. Addig míg a többiek el nem aludtak csendeben csukott szemmel kellett feküdjek, de miután mindenki elaludt oda jött mellém megsimogatott és ha valóban nem tudtam elaludni akkor kiülhettem vele az asztalhoz és csenben beszélgettünk, rajzoltunk.
Így a többiek nem tudták hogy én nem alszok, és én se szenvedtem az ágyban. :)
A fiam viszont ha itthon van nem alszik napközben és akkor is 10-11 mire este elalszik, függetlenűl attól hogy mozgalmas-fárasztó-e a napunk vagy sem. Az oviba viszont ő az első aki elalszik és az utolsó aki fel kel. Volt hogy fél négykor mentem érte a többiek már az udvaron voltak ő meg még aludt úgy hogy a dadus mellette porszívozta a csoportot. :) Viszont így éjfélnél elöbb nem alszik el.
Sok gyereknek van ilyen gondja. Vagyishogy a szülőknek :)
De tegyük fel, hogy van egy 20 fős csoport, egy csoportszobával, ahol de játék megy, délben alvás. A 20 gyerekből van 5 aki nem akar aludni. Ha annak az ötnek megengedik hogy ne aludjon, akkor a másik 15 sem akar majd aludni, és egy nagy cirkusz lesz egész délután, mert hulla fáradt mindegyik. Sajnos ez van. Majd ha suliba jár, megoldódik a gond.
Köszi a válaszokat.
Persze megértem én az óvónőket is, de ez így egy nagy szenvedés.
Este 11-ig ébren van, reggel be kell érni 8-ig, mivel nagy, persze hogy nyűgös.
Én meg este hulla fáradt vagyok, de nem tudok aludni, amíg Ő nem alszik el.
Nem is tudom mi lesz, ha nem megy iskolába, és közel 7 évesen még elalszik az oviba délután. Éjfélig fenn leszünk????
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!