Miért kell a gyerekeknek olyan korán lefeküdni aludni?
Most, hogy 30 felé közeledem és volt szerencsém más gyerekét nevelni, mert náluk laktam, rájöttem, hogy ez teljesen baromság, hogy minden szülő folyton ezt hajtogatja, hogy a gyereknek este ágyban a helye, a gyereknek este 7-kor illik ágyba menni, ilyen későn már nem szokás fennmaradni stb. stb. Emlékszem mikor én voltam kisiskolás, soha nem feküdtem le 7 vagy 8-kor, és nagy volt a házunk, nem zavartam anyáékat még ha hangoskodtam is néha, mert esetleg a húgommal későig játszottunk, tehát nem zavartak ágyba, csak azért, hogy végre csönd legyen.
Fél 10 vagy 10-kor mindig ágyba kerültem, nem is volt ezzel gond, kipihent voltam.Addigra álmosodtam el.
Nem értem mi ez az őrület sok családnál, hogy konkrétan harcolnak a gyerekkel, hogy végre mossad már a fogad, végre vedd fel a pizsamád, végre aludjál már. Már fél 8. Mondjuk. Nem is kell fiziológiásan ennyit aludni egy gyereknek. Persze nem mindegy milyen korú, de most egy 10 évest miért kell...
Ismerjük be, ez az egész csak a szülők érdekeit nézi, hogy eszméletlen sok teendő maradt aznapról, csúszott a takarítás, pakolás, e-mailek írása, bevásárlólista stb., és mivel gyerek mellett semmit nem lehet csinálni, háztartás, munka stb.(ha becsületesen ellátod szülői teendőidet mikor a gyerekkel vagy), azért dugjuk ágyba a gyereket, mert akkor mindent bepótolhatunk este. Meg végre csend van. Meg akkor nyugi van, mert valamennyire azért álmosodik a gyerek és akkor nyűgösebb, beveri a fejét, leejti a kedvenc játékát ami összetörik, magyarul mindennel csak bénázik, sír és értelme nincs már, hogy fennmaradjon, mert csak szenved. Inkább aludjon. Főleg ha kicsi a lakás, és nem tud elhúzódni pl. az apuka, aki nyugalomra, csendre vágyik egy hosszú nap után.
Ugye jól látom?
Hát igen.. :D Ez nálunk is mindennap téma, mert 6 éves a gyerekünk. Még ovodás. De ő soha életében nem aludt el 10 előtt.. ha 8-kor ágyba dugtam, akkor 10-ig forgolódott, kijött százszor, inni, pisilni, stb.. de 10 kor aludt el akkor is. Egyszerűen nem fáradt el. Egy éve nem alszik itthon már délután, és így sem fárad el korábban.
Én arra jöttem rá, hogy ha 8-kor lerakom, akkor szenved 10-ig, és elalszik nagy nehezen. Ha fél 10 után küldöm aludni, akkor kb. tíz perc kell neki, és már alszik is. Néha még annyi sem... Hát akkor én nem kínlódok azzal hogy 8-kor menjen aludni.
Másrészt meg jó lenne, mert reggel nehéz kiszedni az ágyból, fél 7-kor keltem. Tehát alszik 8,5 órát, és azért ennél picit jó lenne többet.. viszont az oviban alszik délben, tehát bepótolja. Ha iskolás lesz, akkor szerintem kénytelen leszek legkésőbb 9-kor ágyba parancsolni, mert ott napközben nem tudja bepótolni az éjszaka kiesett alvást.
És igen.. bizony bizony néha olyan jó lenne 8 után egy kis csend, nyugalom, béke... De ilyen áron nem..
Sok mindentől függ. Ha például a szülő 6-ra jár dolgozni és korán kell lepasszolni a gyereket az oviban, akkor persze, hogy le kell fektetni korán a gyereket, mert reggel nem lehet kiverni az ágyból. És ha egy gyerek este már nyűgös és elesik és már csak szenved, akkor bizony fáradt, álmos, még ha nem is vallja be, magyarul, aludnia kell. A gyereket én nem azért teszem le korán, mert elcsúsztam a mindennapi teendőkkel, vagy hogy csend legyen, vagy ágyba bújhassunk a férjemmel, vagy hogy megnézhessünk egy filmet. Csak is azért, mert reggel hisztizni fog, ha nem alussza ki magát. Az enyém még 4 éves csak. Én is utáltam lefeküdni, mikor a szüleim ágybaparancsoltak, de meg kell, hogy mondjam, hogy reggel nem lettem volna olyan friss, ha nem alszom annyit. Minket körülbelül áltsuli végéig szabályoztak az alvással, aztán középsuliban már este 10-kor feküdtünk, mi magunk akartunk akkor feküdni. Nem is láttam értelmét soha tovább fennmaradni. És én magam is azt hiszem, hogy 14-15 éves koráig nem is fogom megengedni, hogy hétköznap 10-nél tovább fenn maradjon a gyerekem. Akkor már viszont azért is, hogy csend legyen, mert a mai napig 10-kor leteszem a fejem aludni. (Ez hétköznapra igaz, hétvégén tovább vagyok fenn, valamit most szombat óta későn fekszek, mert szombaton dolgoztam utoljára-terhes vagyok és több az energiám úgy tűnik:D)És akkor vagyok nyugodt, ha tudom, hogy ő is lefeküdt, nem gyújtja fel a házat:D
Persze az még messze van, lehet, hogy addigra másképp gondolom. 10 évesen már lehet megengedném neki, hogy 9-ig maradjon fenn, de tovább biztos nem.
Alapjáraton egy embernek éjfél előtt aludnia kell, ha kipihenten akar ébredni. Az éjfél előtti alvás a leg pihentetőbb.
És azt se vetem meg, aki azért teszi le a gyerekét, mert napközben foglalkozik a gyerekkel, este meg házimunkát csinál. Mindenki olyan szabályokat hoz be a saját családjában, amilyeneket akar. Abból biztosan semmi kára nem lesz a gyereknek, ha 10 óra hosszát alszik, hamarabb fordulhat elő az, hogy kára lesz abból, ha nem alszik eleget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!