Megtehet ilyet az óvoda? Hol találok erről valami jogszabályt vagy valamit?
kerestem,de nem találok semmit.
1.bevittem a következő utcában lévő oviba a gyerekeket,hogy oda iratnám be,mert az lenne nekünk a legközelebb,fel is vették,a következő héten már kezdhették is volna az ovit.kb fél óra mulva ment a szomszéd nő,(aki sajna egyben a sogornöm is)beíratni a lányát,erre elküldtek minket egy másikba,minden magyarázat nélkül.
2.amikor beírattam a gyerekeimet az oviba az ovonő azt mondta a gyerekeimnek már nincs beszoktatási idő,mert,hogy az szeptember első hetében volt,ráadásnak megzavarnám vele a többi gyereket,ezért az egész annyiból állt,hogy bevittem őket,cipő csere stb,elköszönök otthagyom és kész!
3.az ovi nem engedi a gyerekeket egész napra ott hagyni azzal az indokkal,hogy úgyis itthon vagyok a 3-kal akkor haza is hozhatom ebéd után,nem maradhat a gyerek ott.
megtehet ilyeneket az ovoda?hol találhatnék erről valamit?mikor kérdezem őket,folyton elküldenek :S
Én a 3. ponthoz tudnék hozzászólni.
Igen valóban az az eljárás(bár nemtudom hol lehetne ennek utána nézni)hogy ha az anya beiratja az idősebb gyerekét az oviba akinek már kötelezően oda kell járnia, de az anya otthon marad a másik kicsivel akkor vagy félnapra viheti be a nagyobbat vagy egyáltalán nem is mondván hogy helyhiány van, és azoknak adják meg igy az esélyt akiknek szükségük van rá.
Az egyik rokonom is igy járt, de szerencsére bevihette a nagyobbat fél napra, már az is nagy segitség volt neki.
A közoktatási törvény ( 1993. évi LXXIX. tv) szerint, ha otthon vagy a harmadik gyermekkel, akkor akár vissza is utasíthatja az óvoda a gyermekeid felvételét. Abban az esetben, ha a gyermek betöltötte az 5. évét, akkor kötelesek felvenni, de csak napi négy órában. A gyermek abba az óvodába mehet, ahová lakhely, vagy a szülő munkahelye szerint körzetileg tartozik. (Ez utóbbi a te esetedben nem áll fent.) Olyan oviba is felvehetik a gyermeket, amely nem illetékes, ha van férőhely, de abban az esetben át kell irányítani a megfelelő helyre, ha egy körzetben tartozó gyermek felvételét kérik.
Summa: az óvoda megfelelően járt el. Nem tehetnek mást, mint amire a jogszabály kötelezi őket.
Ezt is óvoda válogatja. Nálunk pl az van, hogy minél többen legyenek ottalvósak. Mégpedig azért, mert ha kevesebben vannak, akkor délutánra össze kell vonni a csoportokat, s ez mínusz egy ovónő. .
De törvényileg úgy tudom, hogy az ovi visszautasíthatja a gyerkőcöt pl a Ti esetetekben :(
Abban van csak igazuk a többieknek, hogy nem köteles felvenni a gyereket az óvoda.
DE: ha az óvoda felvette, akkor joga van egész nap ott lenni a gyereknek, nem küldheti el.
Egyébként nem értem, miért kell ezt újra megkérdezni, mikor ugyanezeket leírtuk az előző kérdésedben is. NEm változnak a jogszabályok fél nap alatt.
Menj be az önkormányzathoz és ott az illetékes elvtársat kérd meg, hogy mutassa meg a jogszabályt, majd ha ez nem megy, tegyél paanaszt a jegyzőnél. Hivatalosan. Akár levélben megírod a bajodat a jegyzőnek és kéred, hogy intézkedjen.
Egyszer volt a rádióban egy riport és ott határozottan emlékszem az hangzott el, ha otthon van az anya akkor csak a délelőtti foglalkozások idejére mehet óvodába a gyerek. De el is utasíthatja az óvoda ezzel.
Minden óvodának van kötelezően előírva kiket kell előnybe részesíteni, elképzelhető, hogy a sogórnődék abba a kategóriába tartiznak (vagy az óvoda több pénzt kap a gyerek után és azért vették fel őket).
A beszoktatás valóban kellemetlen ilyenkor már a többi gyereknek, de nálunk megengedték a szülőknek.
hát nem tudom... nálunk az ellenkezője volt.
otthon voltam a kicsivel, hétfőn kezdtük az ovit, csütörtökön már ott aludt a lányom.
1 évre rá a fiam is ment, ő is rögtön ottalvós lett, pedig a gyes lejárta után még 5 hónapot nem dolgoztam.
a jogszabályokban sajnos nem tudok segiteni, de ezekszerint óvoda válogatja.
nálunk is telve voltak a csoportok.(Pécs mellett).
2.A beszoktatási idónél nemkell figyelmebevenni azt ,hogy éppen milyen naptári idó van ,hiszen nem minden gyerek születik szeptemberben...akkor kell beszoktatni amikor jön és kész .igaz a csoport életében tényleg lesz egy kis kavar de 2-3 napot akkor is KELL adni a gyereknek szülőnek egyaránt!
3.az oviban nem szólhatnak ha 9 órában otthagyod a gyerekedet hiszen gyes gyed mellett 4 illetve 9 órát is dolgozhatsz,De arról igazolást kell vinned,és ha gyerek szemszógébül nézzükmiért is járna neki kevesebb idó az anyukájéval mint a t9bbieknek?miért kell az oviban aludnia amikor az anyukájával lehet..amit ezek a gyerekek nehezen viselnek hiszen tudjék,hogy a szülő othon van..csak nem velük a közösségre viszont szüksége van tehát a napi 4 óra indokolt ebbe is gondolj hát bele..ne csak a törvényekbe jogszabélyokra
óvó néni
Óvó nénivel nem tudok egyetérteni.
Egyrészt gyed mellett nem dolgozhatsz, másrészt nincs ilyen jogszabály, hogy ha te otthon vagy, akkor a gyerek csak 4 órában maradhat. Ha tudsz ilyenről, könyörgünk, idézd ide nekünk, mert pont az a baj, hogy az óvodák ezt mondják, de JOGTALANUL!
Ez volt a kérdés!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!