Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 6 évesen alig rajzol, mit...

6 évesen alig rajzol, mit lehet tenni? (bővebben lent)

Figyelt kérdés
Kisfiam 6 éves, nagycsoportos óvodás. Alig rajzol pár dolgot, inkább firkál. Próbáltam vele sokszor rajzolni, de nem akar, mindig azt szeretné ha én rajzolnék. Színezni szeret, de többnyire nem szépen, folyton kimegy a vonalból, ez idegesíti, és inkább abbahagyja. Óvónők szerint nincs nagy gond, van ilyen, inkább más érdekli (énekelni például nagyon szépen tud). De én aggódok, jövőre iskolába megy, mi lesz így vele? Van valakinek esetleg tapasztalata, akinek a gyermeke ennyi idősen hasonló volt, mi lett később?
2014. nov. 1. 23:20
 1/10 anonim ***** válasza:

Szerintem nem szabad ezt túlaggódni. Egy év alatt még nagyon sokat fejlődhet a finommotorikája a gyerkőcnek - amúgy van olyan típus, aki sose fog szépen rajzolni, írni. Mert ugye a rajzolás az iskola szempontjából leginkább az írás előkészítése, helyes ceruzafogás miatt fontos.

Már elég nagy ahhoz, hogy tudja, mit szeretne, de nem sikerül olyanra, így inkább nem is csinálja, így nem gyakorolja, és nehezebben fejlődik. De erőltetni nem szabad - ez tényleg olyan képesség, ami magától is oldódik, javul, amint megérik rá az agy aktuális része!

Aztán ami még fontos lehet egy év múlva, az a jó tanító néni, aki megértéssel tud lenni, nem csak az eredményt várja, hanem nézi, hogy ki honnan, miből indult és magához képest mit ér el, illetve akinek köszönhetően kialakul majd a gyerkőcben a belső motiváció, hogy maga szeresse megrajzolni szépre azt a betűt, és ezért akár egész hétvégén gyakorolja majd pl a horog vonalat, stb. Amúgy nagyon sok kis fejlesztő füzetke van, amit majd a suli mellett otthon is töltögethettek, játékosan, rajzosan közelíti meg az írást - de én a ti helyetekben jelenleg várakozó állásponton lennék, akár jegelném a témát egy időre :)

Nem vagytok semmiről sem lemaradva :) - egy tanító néni

2014. nov. 1. 23:31
 2/10 anonim ***** válasza:

Szia. Nekem meg 6 éves lányom van. Ő nagyon sokat és szépen rajzol, de hadd mondjak el neked egy megnyugtató történetet. Nemrég volt 6 éves (még ovis amúgy) és náluk az a szokás, hogy az ovistársak rajzolnak valamit az ünnepeltnek, és az óvónéni szépen összefűzi füzet alakúvá, ráírja a jelüket a lap sarkába (így tudjuk ki rajzolta) és megkapja a gyerek.

Épp most néztem, hogy kb. 20 rajzocska volt összefűzve, és kb. kettőből tudtam megállapítani hogy micsoda. (Egy pókháló volt és egy ház, amiben egy emberforma volt felismerhető).

A többi rajz krikszkraksz volt inkább, és az óvónéni mindegyik alá odaírta, mit ábrázol a rajz. Kár hogy nem tudom neked megmutatni.. :) Egy piros irkafirka alá az volt írva hogy "nagy alma".. egy négyzet, összevissza firkálva alá pedig hogy "királylány". :)

Szóval szerintem sem kell túlaggódnod.

2014. nov. 1. 23:48
 3/10 anonim ***** válasza:
57%

Az én fiam 4 évesen rajzol így, de én kétségbe vagyok esve. A státuszon a védőnőnél márost is elvárás, hogy felimerhető formákat rajzoljon. 5 évesen már emberalakot is kell majd! Szóval én nem hagyom annyiban a dolgot. Tsmt- zünk a valdorart rajztanìtó programjával gyakorplunk (a 0-3) éves szintúűt. Ha 5 éves elmúlik, akkor egy közeli fejlesztőházba fogom hordani iskolaelőkészìtésre, ahol rengeteget fog rajzolni-színezni.

Ai ovinkban van olyan 3 és fél éves, aki 5-6 éves szinten rajzol. Egyrésztvegyes csoprt és elleste a nagyoktól, másrészt fejlesztő pedagógus az anyukája és valószínű nem hagyja annyiban a dolgot!

Nekünk már kezd sikerélményünk lenni. Gyakoroljuk a háromszög kör négyszög rajzolást, ezeket a fiam ollóval kivágja papírból, utána kiszínezi. Egyre jobban megy. Tegnap már rajzolt egy felismerhető buszt. Nagyon büszke volt magára. Ja a fiam enyhén autisztikus. Mennünk kell majd a bizottság elé és n fogják suliba engedni, ha ennyire el maradva. Deegcsináljuk és normál suliba fog járni. Megveszem apránként az okoskockákat is és azzal fejlesztjük majd a részképességeit is.

Szerint neked sem kéne annyiban hagynod.

2014. nov. 2. 06:08
 4/10 anonim ***** válasza:
Bocsánat a hibákért, telefonról írok. A lényeg szerintem átjön.
2014. nov. 2. 06:11
 5/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat! Igykeszem nem túlaggódni, erőltetni pedig nem is tudnám, mert nem sikerülne. A formákkal annyira nincs gond, rajzol kört, háromszöget, négyzetet,és tudja is a nevüket.
2014. nov. 2. 12:04
 6/10 anonim ***** válasza:

Vettem ceruzát, vettem zsírkrétát, nyáron vettem aszfaltkrétát, de nem kapott kedvet az 5 éves fiam a rajzoláshoz. Most ősszel vettem temperát és ecsetet, na mintha a festést egy kicsit jobban kedvelné, mint a rajzolást.

Amúgy felismerhetetlen ákombákomokat pingál.

Na jó, a napocskát, meg a tulipánt nagyjából szépen megrajzolja, de az autókat imádja. Egy téglalap alá tesz két tojás alakú oválist (ezek a kerekek) és mondja, hogy most egy buszt rajzolt, most meg egy dzsippet.

Én nem vagyok kétségbeesve, rajzból nem lesz jeles, azt már látom. De nem is bánom, ha nem lesz festőművész belőle. Amúgy egy Czóbel még lehet belőle...

2014. nov. 3. 10:18
 7/10 anonim ***** válasza:

A nagymozgásai rendezettek? Sokszor a nagymozgások gátoltsága eredményezi a finommotorika elmaradását. Egy vizsgálat a nevtanban nem árthat. Biztos beveszik még grafomotoros fejlesztésre, ha kell.

Valószínűleg azért nem rajzol, mert látja, hogy a kortársai sokkal ügyesebben rajzolnak nála. A grafomotoros fejlesztés ezen is segít.

2014. nov. 3. 20:11
 8/10 A kérdező kommentje:
Nagymozgás alatt mit értesz pontosan?
2014. nov. 4. 12:11
 9/10 anonim ***** válasza:
Nagymozgás pl. a járás, futás, a mászás, kúszás, biciklizés de megnézik az egyensúlyérzékét, ritmusérzékét, hogy hogyan bánik a labdával, tisztában van-e a jobb/bal fogalmával, egyáltalán a saját testrészeivel stb. A fejlesztő pedagógia olyan összefüggéseket tárt már fel a gyermekkori mozgásfejlődés és a rajzolás/szociazizáció/személyiségfejlődés/frusztrációtűrés és még sokáig lehetne sorolni, hogy mi minden között, hogy csak lesel, mikor hallod, hogy "jé ez tényleg ezért van?" Nagyon érdekes és hasznos dolgok.
2014. nov. 25. 15:00
 10/10 A kérdező kommentje:
Igen, a nagymozgásai rendben vannak. A biciklizés megtanulása kicsit nehezebben ment, mert nem volt hozzá türelme (pedig nem mi erőltettük, Ő akarta), de már jól megy neki.
2014. nov. 25. 17:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!