Gyermeketek miket rajzol már? mennyire ügyes a mozgásban? mennyire miben Önnálló, vagy mibe kell még segitség neki? tud e szenvicset csinálni tanitgatod e arra 4 (évesen)
A kisfiam a jövő héten lesz 4 éves. Ősszel kezdte az ovit.
Sokat fejlődött ez alatt a közel 1 év alatt.
Rajzolás:
- figurákat (pl. embert) nem nagyon, inkább hullámvonal a kígyó, két hullámvonal közötte egy nagy űr az a krokodil meg ilyenek:) Színezni szeret, még azért nem teljesen vonalon belül, de már nem egy merő firka az egész.
Színeket szeret használni és ha van türelme hozzá, szép alaposan beszínezi a színező és akkor eléggé vonalon belüli is. Köröket, háromszögszerű alakokat stb. rajzol, de pl. a stop táblát (az a kedvence) rémes körként tudnám azonosítani :)
A vonavezetőket, labirintusokat szereti (amikor pl. a ceruzával el kell vezetni a méhecskét egy pályán a virághoz stb.)- ebben szerintem lényegesen az életkora előtt jár, míg hasonló korú kislányok szép, pontos színezését és emberke rajzait nézve abban őket nem éri utol- de ez így van jól, nem is elvárás.
Mozgás teljesen rendben van, még úgy is, hogy picit hipotóniás (nem fejlesztésre szoruló szinten)- picit lazábbak az izületei, bedőlős a bokája. A magánoviba, ahová járunk gyógytornász foglalkozik vele hetente 2* (mindenféle medvejárás, törpejárás, lábujjhelyen járás meg ilyesmit játékosan).
Egy lábon ugrálni, laphintán önállóan hintázni, felszállni, futóbiciklit vagy 3 kerekűt hajtani, mászókázni, páros lábbal vagy váltott lábbal ugrálni, lépcsőn váltott lábbal le-fel menni stb. ilyeneket már teljes biztonsággal tud, kb. fél éve.
Elég ügyes az egy lábas egyensúlyozós (kb. mint a mérleg tartás) dolgokban is- de persze a végén mindig eldől :)
A kézügyessége is korának megfelelő: szoktunk nagyméretű fagyöngyöket fűzni cipőfűzőre, azt nagyon szereti, vagy van egy kedvenc társasunk most a Monkey Business (az is egyensúlyozó, kézügyességi játék). A lényege, hogy kis majomfigurákat kell ügyesen a fára akasztani, de egyenletesen, különben a fak leszakad és a majmokat megeszik a krokodilok :)
Szeret cikkcakkos, figurás ollókkal vagdosni, vonal mellett is elég jól boldogul (persze nem tökéletes vágást várok tőle :)
Nagyjából önálló, a korának megfelelően: wc-t teljesen önállóan használ, nem kell már fellépő, tudja a kézmosás rendjét, már nem nagyon kell figyelmeztetni, nagy dolog esetén a fenekét még ki kell törölni, de egyedül megy, felteszi a wcszűkítőt a nagy wc-re, elvégzi a dolgát, lemászik, lehajol és szól, hogy menjek.
Egyedül vetkőzik, öltözni is nagyjából (itt még azért fordítva felvett nadrágok, meg zoknik előfordulnak), a cipője tépőzáras, így régóta megy egyedül. Cipőt kötni nem tud, nem is tanítottam még neki, nem is volt ilyen cipője. Szerintem azzal még ráér.
Fürdéskor egyedül be tud mászni a kádba, valamennyire mossa magát (azért biztosabb a siker, ha én fürdetem, ő meg segít :), a fogmosás is szépen megy egyedül, de felül és hátul bizony át kell mosni. Így azt szoktuk, hogy van egy kis időmérő fogmosós krokodilja, addig ő sikálgat, aztán én átdörzsölöm. Nincs is lyukas foga :)
Evés, ivás rendben, önállóan iszik, tölt magának, ha a neki jó magasságban lévő konyhai alsóbb üvegpolcra készítek ki innivalót.
Már próbál kést is használni az evéshez vágáshoz, de még nem mindennapos- én továbbra is felszeletelem pl. a húst, a nagy kenyérszeletet elfelezem vagy negyedelem a szendvicsnél.
Nem tanítom meg szendvicset készíteni, miért kellene?
Együtt étkezünk, egyelőre az nekem bőven elég, hogy a hűtőből kiveszi a vajat vagy a sajtot vagy a joghurtot, megmossa a paradicsomot (a konyhában még fellépőre kell állnia)- konyhai kést (még kenőkést sem) nem adok a kezébe, főzni még nem tanítom- ez szerintem még egy balesetveszélyes üzem neki- de amibe lehet, bevonom.
(pl. bevásárlás, terítés, szalvétahajtogatás, hozni-vinni dolgokat stb.- de forró vagy késes dolgokba nem)
Nagyjából ennyi.
Nálatok?
Kisfiam 4 eves (februari szuletesu).
Mozgasa: Eleg ugyetelen es sokat esik el. :( Pl tegnap nekiesett az asztalnak es felhasadt a szaja. Hetfon az oviba esett el es a konyokerul lement a bor. Multheten az orrarol ment le a bor mert szaladt es elesett es meg sorolhatnam. Biciklije karacsony ota van de meg mindig kell a potkerek pedig tobbszor probaltuk levenni es sokat hasznaljuk a biciklit.
Viszont amibe ugyes az az uszas. 3-4 metert uszik mely vizbe, ahol nem er le a laba, lemegy a vizala is, feljon levegot vesz. Nagyon ugyes. (baba kora ota jar uszni, tehat nem egy-ket het alatt tanulta ezt el).
Rajzolas: A rajzolasa az utobbi 3 honapba rohamosan fejlodott. Februarba meg inkabb irka-firka volt most mar lehet latni, hogy mit is rajzol. Repulot, autot, emberkeket, fat, hazat, dinot. Kisfiam erdekes, inkabb cselekveseket rajzol: Pl. "A dino eszi a fuvet", "versenypalya es rajta sok auto az egyik meg felborult es kitort a kereke", "fa es rajta sok madar, egyik madar eszik, a masik tancol..."
Szinezni vonalon belul szinez de ezt is kb. 2 honapja. Ossze sem hasonlithato amit most szinez es amit februarba szinezett. Tehat ilyenkor meg honapok is szamitanak nagyon sokat. Nem mindegy, hogy valaki az 5-hoz van kozelebb vagy a 4-hez.
Kb. 20 honapos koratol imadja a szamokat igy ezeket le tudja irni. Van egy szamos konyve amibe lehet irni es utanna le lehet torolni. Ezt regen kapta a de a mai napig a kedvence. Akkar 1 orat is elvan vele. Barmilyen szamos tevekenysegert ahol szamokat kell irni nagyon odaig van. Tehat emiatt tudja oket leirni. Felre ne ertsetek sosem lett eroltetve. Ez ilyen "hobby" nalla. Reggel oviba indulas elott mindig szamokat irogat. En szoktam neki a munkahelyen kinyomtatni ilyen szamolos lapokat/tevekenysegeket es ezeket nagyon szereti.
Szendvics csinalas: A felszeletelt kenyerre rakeni a vajat (termeszetesen gyerek kessel) es belerakja amit szeretne (ami eppen az asztalon van: sonka, lapka sajt, fottojas karikak...). Nagyon szereti elkesziteni a tortillas csirket. Eletesszuk a tortillat, megkeni tejfollel, szor ra sajtot, kukoricat es belerakja a sult csirke csikokat, paprikat es a hagymat. Feltekeri es igy eszi. A pitaba is beletomkodi a csirkes kebabot meg a salatat. Persze mindez nem tokeletes es a tanyerjan is van boven mindenbol de idovel majd alakul. Eroltetni nem eroltottuk soha. Ha nem akarja akkor megcsinalom en neki. Ezen nem mullik. De legtobbszor orommel megcsinalja.
Szoktunk muffint vagy sajtos pogacsat sutni egyutt. Pl. ezelott egy evvel a keszre gyurt pogacsa teszta egy kis darabjat adtam oda neki, babraljon vele, nyujtsa ki es vagjon kulombozo alaku pogacsakat amit megsutunk neki (muanyag suti vago formakkal, nekunk autos van). Most mar 4 eves kora ota egyut keverjuk ki a muffint meg a pogacsa tesztat. Elotte is van egy kis muanyag tal, kap egy tojast, pici vajat, lisztet (termeszetesen minden kimerve) es utanoz engem, hogy hogyan csinalom, mit mikor teszunk bele. Gyurasnal termeszetesen segitek neki. Van kulon kis muffin sutoje ami 6 lyuku es kis tepsi amire a kesz pogik kerulnek. Mindig nagyon buszke az alkotasara. Viszont a konyhaba mintha bomba robbant volna. Tehat ilyet csak akkor csinalunk ha utanna ra tudok egy orat szanni a konyhara mert tuti, hogy fel kell mosni es minden lisztes, meg ragad. :)
Pl. tonhal salatanal is segit en felvagom a zoldsegket, halat es o osszekeveri egy nagy muanyag talba. A ferjemmel szombaton reggel bundaskenyeret sutottek. A fiam martogatta a tejes felvert tojasba a ferjem meg sutogette.
Az onallosaga: WC-re egyedul jar, egyedul oltozik. Habar, hogy oszinte legyek ez nagyon fugg a kedvetol is. Ha faradt akkor nem is varjuk el tolle. Ha eppen olyan kedve van akkor be sem enged a WC-re. Van olyan nap, hogy megker, hogy segitsek az oltozesbe es van olyan nap, hogy inkabb 10 percig kinlodik a ket zoknival de akkor is elzavar, hogy majd o megcsinalja. Ez nallunk meg nagyon valtozo.
4,5 évesem elég önálló szerintem. inkább lusta, de ha nincs épp kezem akkor sok mindent meg tud csinálni.
egyedül öltözik-vetkőzik, már egy ideje a cipzár se probléma és épp a napokban megtanult csomót kötni.
egyedül fürdik, wc-re megy, fogat most...
szendvicset tud csinálni, de nyilván vágni még nem tudja a kenyeret és ki kell pakolni mindent hozzá mert egyedül a margarint se tudja kinyitni. de szépen használja a kést, sokat segít a konyhában is, ő pucolja a zöldségeket és paradicsom-paprikát, uborkát ő szeleteli a saliba. hagymát is pucol :)
mozgásban nagyon ügyes, mi sportolók voltunk, őt is annak szánjuk mert tényleg jó képességei vannak. 1.5 éve biciklizik pótkerék nélkül, 2 évesen kezdett rolizni, úszni simán megtanult, tollasozik, focizik, bukfencezik, fejen áll, kézen állni még csak próbálkozik :) néptáncol, ott is nagyon ügyes.
rajzolni nem szeret és nem is annyira ügyes benne (írnám, hogy határozottan béna, de elfogult vagyok :D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!