Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Vinnétek, vagy nem iskolába...

Vinnétek, vagy nem iskolába jövőre a helyemben?

Figyelt kérdés
Fiam 6 éves lesz decemberben, tehát iskolaköteles lesz szeptembertől. Okos kisfiú, itthon a feladatokat, amiket ő kér hibátlanul teljesíti. Ezek ilyen DIFER-hez hasonló feladatlapok. Az oviban is ügyes-okos, aktívan részt vesz a foglalkozásokon és ott is hibátlanul teljesít. Ami miatt mégis gondolkodom, hogy menjen e suliba, az az önbizalomhiánya. Nem tudom ez mitől van nála, sokat dicsérem, biztatom, ha valami nem megy elsőre, ne keseredjen el, nincs azzal semmi gond, ki lehet javítani. Mégis elkeseredik, ha valami elsőre nem sikerül neki, elbizonytalanodik. A másik, hogy nem túl magas, 116 cm és ehhez csak 18 kg. Nehezen tűri a konfliktus helyzeteket, nem védi meg magát, ha bántják. Barátságos, vannak barátai, de az agresszív gyerekekkel nem tud mit kezdeni, még árulkodni sem hajlandó rájuk. Félősebb, irtózik a verbális és a fizikai erőszaktól is. Ezek alapján azt tanácsolta egy ismerős, hogy tartsam vissza egy évet. Ti mit tennétek?
2014. nov. 1. 09:14
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Szeptemberig még sokat változhat. Azért majdnem 8 évesen iskolába küldeni, hááááát nem tudom... Óvónők mit mondanak?

A fiam most szeptemberben töltötte az 5öt, neki a védőnő mondta, hogy akár szeptemberben kezdhetné is az iskolát, ha gondolom (még 6 éves se lenne). Persze nem akarom még küldeni, hiszen neki még nem lesz kötelező. De az ovi is elküldte nevelésibe "iskolaérettségi" vizsgálatra magatartása miatt. Ő még kicsit szétszórt, nagyon hirtelen, attól függ, milyen kedve van, akkor a feladatokat szépen megcsinálja, 50ig számol, 10ig összead-kivon, betűket-pár szót ír, pár szót el is tud olvasni (könnyűekre gondolj: mama, baba, apa, gyere, papi, anya, Szabi, DVTK :D, Éva, hinta, ovi...), szépen felismerhetően rajzol, de ha nincs kedve, akkor senki nem tudja rávenni semmire, és mondja, hogy ő még kisbaba, nem tudja ezeket... :D

2014. nov. 1. 09:25
 2/14 A kérdező kommentje:
Az óvónő szerint semmiképp ne tartsam vissza, mert unalmas lesz neki később az iskola. Ő is 10-es számkörben összead, kivon, türelme is van, nála már nincs olyan, hogy nem ül oda, sőt ő kéri, hogy adjak feladatokat neki, amiket egyedül utána meg is old. Az eszével nincs gond szerencsére, a természete miatt aggódom picit.
2014. nov. 1. 09:27
 3/14 anonim ***** válasza:
0%
Ha egy évvel késöbb megy a gyerek, az garantáltan nem okoz neki semmiféle kárt, ha netán túl hamar, az viszont egész életére káros lehet.
2014. nov. 1. 09:43
 4/14 anonim ***** válasza:

Hidd el, ha túl későn megy, az is ártalmas lehet. Minden bizonnyal iskolaérett lesz már jövő őszre a kisfiad, feladattudata már most kialakult, megfelelően képes figyelni, koncentrálni, legalább is a leírásod alapján, úgyhogy nyugodtan mehet iskolába.

Amik miatt aggódsz, azok meg simán lehetnek a gyerek természetéből fakadóak is. Ha még egy évet visszatartod, akkor is simán benne van a pakliban, hogy ilyen lesz, viszont már addigra halálra unja magát az óvodában is, és majd az első osztályban is.

Ami szerintem jót tenne, az mondjuk egy előkészítő foglalkozás lenne. Nem tudom, hogy nálatok van-e ilyen, de a helyi nevelési tanácsadóban tudnak róla felvilágosítást adni, nálunk is ennek a szervezésében működnek az ilyesmik.

2014. nov. 1. 10:18
 5/14 anonim ***** válasza:

én fel sem fogtam, hogy váltás lett, emlékszem anya meg a alvásidőt is kitolta,megengedte hogy játszak, azt hitte nehezen tudok elaludni, úgy izgulok, közben azt sem tudtam, mi lesz másnap..beállítottak a sorba néztem a gyerekeket, oda állt mellém egy másik, azóta is tartjuk a kapcsolatot és vitt a tömeg magával, most ide kell menni, most oda, most leülni, most hallgatni mert egy néni szövegel, engem nem hatot meg, valszeg iskolaéretlen voltam...mert olvastam, ha egy gyerek felfogja hogy valami változik, hogy majd "teljesíteni" , megfelelni kell, akkor igazán iskolaérett..

de semmi bajom nem lett

2014. nov. 1. 10:25
 6/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Nem tudom, hogy itt van e ilyesmi, de utánanézek. Kicsit érzékenyebb, félénkebb gyerek az átlagnál, de talán csak én aggódom túl, valószínűleg mindig ilyen lesz. Most elkezdett sportolni, abban is bízom, hogy növelni fogja az önbizalmát, jól teljesít ott is. Komoly ok, azon kívül, hogy a gyerek bátortalanabb a többinél nincs amellett, hogy visszatartsuk, lehet, hogy az óvónő nem is engedné. Meglátjuk, januárban lesznek a felmérők, amit vadidegenek végeznek velük, ott kiderül, hogy mennyire tud feloldódni.
2014. nov. 1. 10:30
 7/14 anonim ***** válasza:

ez ugyanaz lenne, mintha mondjuk áttennéd másik óvodába

vagy másik csoportba

semmivel sem különb szocializálódás szempontjából.

habár én még bölcsi előtt, ovi előtt vinni akarom baba mama klubba, hogy szokja a gyerekeket, nyisson

2014. nov. 1. 10:41
 8/14 A kérdező kommentje:
Jártunk mi is baba-mama klubba még bölcsi előtt. Ő barátkozik, vannak barátai az oviban is elég sok, az edzésen is rögtön szerzett barátokat, ezzel nincs is gond, csak a konfliktus helyzeteket nem tudja jól kezelni, azt ha piszkálják, olyankor nem védi meg magát. Emellett pedig hamar elbizonytalanodik magában, ha valami elsőre nem sikerül, akkor elkeseredik. Persze próbálkozik vele tovább, míg nem sikerül neki, miután a lelkére beszéltem én, vagy az óvónéni. Az iskolába azonban nem fogják pátyolgatni, ott azért kell önbizalom. De majdnem egy év van még addig, talán addig változik.
2014. nov. 1. 10:58
 9/14 anonim ***** válasza:

szerintem butaság lenne azért 8 évesen iskolába engedni mert félénk. vannak ilyen gyerekek, el kell őket így fogadni. egyébként meg lehet az iskolában erőre kap és kinyílik.

nekem 5 éves, decemberi a fiam, biztos 2 év múlva megy suliba, nem szeretném, ha 8 évesen kezdene. szerintem eddig kitolni annak érdemes akinél tényleg olyan gond van, ami 1 év fejlesztéssel változtatható.

és nem is kicsi a gyereked.

egyém szintén 116cm és 19-20 kiló, oké, enyém se duci, tied meg főleg, de nem alacsony, az egész oviba ő az egyik legmagasabb, a nagycsoportosok felénél magasabb...

szóval teljesen átlagos a gyereked magasságra :)

2014. nov. 1. 12:54
 10/14 anonim ***** válasza:
Lehet ilyen az alaptermészete és akkor 1 év múlva se fog ez nagyon változni. Hány olyan gyerek van az iskolában aki félénkebb, visszahúzódóbb az átlagnál? Rengeteg...nekem volt osztálytársam aki csak velem kommunikált még 8.-ban is. Egyszerűen nem kereste a többiek társaságát és a többiek se nagyon az övét, főleg hogy az eminensek közé tartozott, még egy 4-ese se volt soha és ez ugye ciki volt abban az időben...van ilyen, ezért ne tartsd vissza, ha más téren minden oké vele. Nem lehet mindenki teljesen nyitott természet és ne akarj ráerőltetni semmit a gyerekedre. Lehet ti más természetűek vagytok, nem vagyunk egyformák. Párom lánya meg totál az ellentéte. Ő mindenlébe kétkanál, barátkozós, közvetlen, cserfes, a 116 centi stimmel, de hozzá majd' 30 kiló és ő már szeptemberbe töltötte a 6-ot, 1 évet már ráhúzott az ovira pluszban, de még elég sok hiányossága van így is sajnos és már most mondja, hogy nem akar majd iskolába járni, "mert az olyan uncsi hely". A legnagyobb hülyeségeket is képes megmagyarázni, és azt hiszi magáról hogy mindent tud, szokta is mondani, hogy "Én már ezt tudom magamtól is, mert okos nagykislány vagyok" de persze gőze sincs az éppen aktuális dologról:D. Szóval ez is csak egy példa, de tükrözi hogy mennyire sokfélék a gyerekek.:)
2014. nov. 1. 13:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!