5 éves gyereknek mit lehet mondani ha azt kérdezi, hogy milyen az, ha meghal valaki és mindenki meghal-e?
azt mond amiben hiszel...
én 5 évesemnek a mennyországról meséltünk, Jézuska jön azokért akik elfáradnak itt és elkíséri őket egy szebb helyre, ahol sok szerettünk van. sajnos tavaly elment a nagymamája és a dédmamája így már érti mi az, hogy nem jönnek vissza.
de ha te másban hiszel, akkor azt mond neki, az se jó ha belekavarodsz és eleve nehéz téma
4 éves a lányom, én azt mondtam neki, hogy aki meghal, az elalszik, és nem ébred fel. Azt sem titkoltam, hogy mindenki meghal. Nem vagyunk vallásosak, úgyhogy nem bonyolítottam a kérdést.
Egyébként a hörcsögeink haltak meg, úgy merült fel a halál. Éretten kezelte, megsiratta őket, és feldolgozta. Még egy darabig foglalkoztatta a halál fogalma. Megválaszoltam a kérdéseit, persze őszintén, és a korának megfelelően. Már nem téma nála.
Az elalvást ne keverd bele a halál magyarázatába, alvászavarokat okozhat. Egyébként két szabály van
- azt mondd, amiben tényleg hiszel, másképp oda a hitelességed
- légy őszinte, nem mondhatod neki, hogy ő vagy te nem fogtok meghalni.
Egyébként a gyerekeket egyáltalán nem nyugtatja meg, hogy jaj az még olyan soká lesz.
Az én lányom nagyon nehezen érti meg, hogy a halott embernek itt marad az élttelen teste. Azt gondolja, hogy a hallálat a test eltűnik. Nálunk ez az egyik oka, hogy újra meg újra eljön a téma. Ami viszont megnyugtatja, hogy a szeretet olyan kapocs, ami a halál után is összeköt minket, ezért akik szeretik egymást, azok haláluk után is együtt lesznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!