Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Két, - két és fél éves kisgyer...

Két, - két és fél éves kisgyerek, milyen szinten rajzol? Rajzolnak ilyenkor már formákat?

Figyelt kérdés

19 éves lány vagyok, nincs kis testvérem, csak egy nővérem. Semmilyen tapasztalatom nincs kisgyermekek terén.

Minap viszont még is vigyáztam egy 1 éves, és egy 2 év körüli kisgyerekre, aki nagyon szeret rajzolni. Viszont a filctollakkal csak össze - vissza "rángatózik" a papíron, vonalakat húzogat egymás mellé. Tegnapi nap folyamán leültem vele rajzolni, és olyan csalódott volt, hogy ő nem tud szivárványt rajzolni. ( Ez annyiból állt ugye, hogy csak pár vonalat , színesfilctollal egymás felé húztam. ) Tudom, hogy a gyerek szintjén kell rajzolni, hogy ne menjen el az önbizalma, de azt hittem, hogy ez nem nagy dolog egy kisgyerek számára.

Próbáltam formákat rajzolni, kérte is, hogy rajzoljak csigabigát, napot, felhőt, hasonló kis szösszeneteket, természetesen leegyszerűsíteni az egészet. :) Azt mondta, kiszínezi őket, természetesen ráhagytam a dolgot, had színezzen kedvére, hisz neki rajzoltam. De szegényem csak összefirkálta a formákat, olyan módon,hogy nem is látszott ki a fekete tinta alól :( :)

Nos, annyit szeretnék ebből kihozni igazából, hogy nem igazán tudom, mit is mondhatnék, mikor apuka büszkén mutatja, hogy a gyermeke húzott pár vonalat a papírra. Nem provokációnak szánom ezt a monológot, csak azt hittem, egy ennyi idős gyermek már törekszik valamennyire az egyszerű formákra. De akkor ez nem így van?

2014. aug. 8. 14:57
 1/7 anonim ***** válasza:
Az én 2 évesem is így rajzol.
2014. aug. 8. 15:02
 2/7 anonim ***** válasza:
Teljesen normális ilyen korban a firkarajz, az lenne a kirívó, ha felismerhetőt alkotna ennyi idősen. Hiszen még csak nem is ovis! :) 4-5 évesen kezdenek el úgy rajzolni, h nem kell visszakérdezned, hogy ez virág vagy kismacska, mert látod, hogy mi akar lenni. :D
2014. aug. 8. 15:05
 3/7 anonim ***** válasza:
Az lemaradt, hogy óvónéni vagyok. :) (2.)
2014. aug. 8. 15:05
 4/7 anonim ***** válasza:

[link]

Ebből idézet: "... 22-24 hónapos kor körül megfigyelhetjük a spirál alakú firkákat. 
Két és három éves kor között még mindig az jellemzi a gyermekek rajzát, hogy a mozgás és a nyomot hagyás öröme miatt rajzolnak leginkább, de firkáik szerkesztettebbek, cizelláltabbak. A firkák mellett megjelenhetnek magasabb nívójú rajzok is, megjelenhet egy-egy krumpliszerű alakzat a rajzon, vagy egy-egy nyúlványszerűség. Rajzolás közben jól látható a gyerekeken az erős koncentráció: szemüket kimeresztik, nyelvüket kidugják, minden figyelmüket ennek a tevékenységnek szentelik."

2014. aug. 8. 15:06
 5/7 anonim ***** válasza:
Az én 26 hónaposom is csak firkál, de különösebben nem köti le. Ő az aktív játékokat szereti inkább.
2014. aug. 8. 15:08
 6/7 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! :) És azt is, hogy nem hurrogtatok le, tényleg nincs ( még ) nagy tapasztalatom a gyerekek körében. :) De akkor megnyugodtam, megpróbálom nem feszélyezve érezni magam, ha jön a kérdés, hogy hogy tetszik :)
2014. aug. 8. 15:11
 7/7 anonim ***** válasza:

3gyerekem van, 3kisfiu. A nagy és a kicsi pontosan így rajzol. 2éves korban firka- majd megjelennek a krumpliformák ...

A középsőm viszont nagyon kedetleges emberke formát tudott már rajzolni 2éves kora előtt- ez volt az első felismerhető rajza. Júniusban töltötte a 2-t, és áprilisban a szülinapomra kaptam tőle az emberke rajzot. Volt feje, hasa és 4pálcika a végtagoknak. 2pötty a szem és egy kis csík a száj. Persze tudom, hogy elég bénának tűnik első hallásra, itt tényleg csak az a "szenzáció" benne, hogy ezt 22hónaposan rajzolta. 4éves most és már gyönyörűen rajzol le nagyon sokmindent. (hidd el, hogy ez még ritka, hogy 4évesen ilyen ügyesen rajzoljon egy kisgyerek, főleg egy fiu)

A legnagyobbik is szépen rajzol- bár sokáig nem ment neki, de egyszercsak kedvet kapott hozzá, és azóta megy neki. Az oviban is csak nagycsoportra ült le rajzolni- addig sose.

A kicsi 2,5éves most és csak firkál- ahogy "kell"!

2014. aug. 9. 09:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!