Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 13-14 hónapos picit hogyan...

13-14 hónapos picit hogyan "fegyelmeztek"?

Figyelt kérdés
Egészen egyszerű dolgokra gondolok: nem dobáljuk az ételt, nem tépdessük a szobanövényeket, nem esszük ki alóluk a földet. Igyekszem ilyenkor rászólni, hogy nem szabad, közben pedig elveszem tőle az adott dolgot, vagy őt hívom picit odébb, stb. A férjem szerint viszont hülyeség, úgysem érti. De hát valamikor valahogyan csak el kell kezdeni, nem? Sajnos tényleg nem látok változást, ezerszer is elmondom, hogy "nem szabad", várok picit, hátha egyszer végre magától abbahagyja, de nem. Mégis mennyi idősen értik meg, hogy tilos? És addig ti mit csináltok?
2014. júl. 1. 11:49
 1/8 anonim ***** válasza:
0%

szerintem a férjednek igaza van.Ennyi idősen tök fölöslegesen dumáltam,aztán rájöttem,hogy semmi értelme.

Most 20 hónapos és már sokkal jobban megérti amit mondok,és ha rászólok,nem nyúlkál a konnektorba.

2014. júl. 1. 11:52
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Ne aggódj, jól csinálod. Attól hogy kicsi még nem hülye. El kell neki mondani, hogy nem szabad, és elvenni a dolgot, vagy elterelni a figyelmét, hogy mással foglalkozzon. Enyém még csak 11hós lesz pár nap múlva, de én is mindig ezt mondogatom neki, és így csinálom, mert van már nagyobb gyerekem aki 4 éves, és azt tapasztaltam, hogy megértik. A kicsi már tudja mi a nem, mit nem szabad. Olyankor mindig sandít rám, vigyorog, meg nem fogja meg csak mutogat rá meg közben gagyog nekem, tehát már bőven megérti, hogy mit jelent a nem. MAjd ha nagyobb lesz meg is tanulja, meg nem is fogják már ezek a dolgok érdekelni. Addig viszont szorgalmasan és végtelen türelemmel tanítgatni kell őket, hogy mi a helytelen, amit nem szabad, ugyanúgy ahogy a jót is megértik, mikor ügyeset csinál és megdícsérjük, megtapsoljuk, ő magát is megtapsolja.

Tehát csak így tovább, jól csinálod.

2014. júl. 1. 11:54
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
14 hós a kisfiam. A férjednek és az első válaszolónak nagyon nincs igaza: rengeteg mindent megértenek az ilyen korú gyerekek. Én pont ugyanígy csináltam/csinálom, ahogy Te, elmondom, hogy miért nem szabad vagy hogyan szabad, és arrébb is viszem, ha nagyon nem akarja otthagyni a 'rosszaság' tárgyát. A fiam mostanra így tanulta meg, hogy nem tépi le a növények levelét, a virágok szirmát, hanem megsimogatja azokat. Frankón! A pelusát már Ő maga dobja ki ahelyett, hogy szétszedné, ahogy korábban akarta. A konnektort nem piszkálja már, sőt, az orrszi-porsziját sem a szájába akarja már tenni, hanem az orrába dugja. Hihetlen dolgokra képesek ilyen pici korban is. Aki azt írja, hogy felesleges dumálni nekik, mert még úgysem értik, annak egyszerűen kényelmesebb így, picit lusta állandóan akár ezerszer is ugyanazt elismételni. Pedig nagyon megéri! Ja, és már nem dobálja le a kaját a földre, hanem ha befejezte, beleteszi a tányérjába az etetőszékére kiszóródott falatokat.
2014. júl. 1. 12:57
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
3-as vagyok. Még annyit akartam írni, hogy jól csinálod, kedves Kérdező, ne sajnáld az energiát, megtérül!
2014. júl. 1. 12:59
 5/8 anonim ***** válasza:

Bocs, picit off lesz, de én is pont ma akartam feltenni ezt a kérdést! Örülök, hogy megelőztél! :)

Az enyém is két hét múlva lesz 14 hónapos, és tegnap sikeresen kiborított, mert egymás után kb. 40x mászott fel a dohányzóasztalra, hiába szóltam /a végén már kiabáltam/ rá, hogy nem szabad. A párom meg lehülyézett, mert szerinte csak 1x kellene pofonvágni, és megértené. De ezek szerint továbbra is érdemes a rászólogatást gyakorolni... :) Pedig kiborít. Reggel a nappalit is átrendeztem miatta...

2014. júl. 1. 13:02
 6/8 anonim ***** válasza:
15 hósak az ikreim, estére kiszárad a szám, de akkor is ezerszer elmondok mindent mindkettőnek, előbb utóbb megértik, ahogy már irták nem hülyék csak picik sőt nagyon is okosak, tudják h olyat csinálnak amit nem kéne, szólnom sem kell, rám néz röhög egyet és megcsinálja probálgatja a határait de már nagyon sokat változtak, ők is emberi lények beszédből értenek...előbb-utóbb
2014. júl. 1. 14:05
 7/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, nagyon megnyugtattatok. Többen írtátok, úgyhogy direkt figyeltem, tényleg vigyorog, mikor mondom, hogy nem szabad letépni a virág levelét, rámnéz, de aztán folytatja. Azért remélem, hamar megtanulja, hogy hol a határ.

5.ös, nálunk is ez van, bár itt pofonról azért nincs szó, de az én férjem is úgy gondolja, hogy elég lenne a fenekére csapni, és többet nem csinálná. Persze még soha nem vigyázott rá fél óránál többet egyhuzamban.

2014. júl. 1. 17:58
 8/8 anonim ***** válasza:
Dehogynem érti! 15 hónaposomon is úgy el vagyok csodálkozva, mi mindent megért. Mi egyszerűen megjegyezhető szavakat használunk és a hangsúllyal próbáljuk érzékeltetni. Pl. a "Jujuj" azt jelenti, hogy ahhoz soha nem nyúlhat, mert veszélyes, pl. konnektor. De van az "óvatosan", amihez hozzányúlhat ugyan, de csak finoman, pl. díszek az asztalon. Megsimogatjuk a tárgyat(mutatom neki, hogyan kell, engedem, de ha durvulna, én mozgatom a kezét, hogy lássa, milyen erővel nyúlhat hozzá), aztán megyünk tovább és nem érdekli már. Legközelebb ha meglátja, ő is megsimogatja és megy tovább. És nem tört még el semmit! Én semmit nem pakolok el előle, szerintem az nem megoldás. A gyerek nem hülye, ha sokszor elmondod neki, még ha nem is érti meg, de úgy szokja meg. Kezdetektől úgy kell szokatni. Nekünk eddig bevált.
2014. júl. 5. 18:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!