Szerintetek is sok a kifejezetten kövér kisgyerek?
Nem az egy éves duci babákra gondolok, hanem a 2-3-4 évesekre. Ott már igencsak befolyásolni kellene a kedves szülőnek, hogy mennyit és mit eszik a gyerek.
Oviban a 20 gyerekből (kiscsoport) nálunk 2 kifejezetten túlsúlyos, az a kategória, akinek olyan combja van, mint egy felnőtt karja. A gyerekorvos nem szól a szülőknek?
Én egyébként kicsit óvatosabb volnék azért, eléggé markánsan fogalmazol.
4-5 éves koráig amúgy a gyerek másfajta zsírszövetet épít, mint később, azaz az elhízása, hacsak nem igazán extrém mértékű veszélytelennek tekinthető, és nem jelzi előre a felnőttkori elhízást.
Itthon egyébként nincs kultúrája az egézséges táplálkozásnak, és ebben a bölcsődék és óvodák, ill. az iskolák is nyakig (!!!) benne vannak. Változtatni tőlük kiindulva is lehetne, és idővel kitermelődne az a generáció, amelyik már tudatosan táplálkozik. Továbbra is azt mondom egyébként, hogy nincs olyan őrületesen sok elhízott gyermek. A férjem amúgy orvos, náluk a szakrendeléseken pl. rengeteg az endokrin ok miatt duci kisgyerek, ezért nem dagadtoznék, és nem ítélnék egy elkapott kólázós pillanat alapján, tekintve, hogy nem biztos, hogy 0-24-ben azt issza a gyerek. Egészségesen egyébként elhanyagolható százaléka táplálkozik a gyereknek, mert gyakorlatilag mindegyikőjük fogyaszt krumplit, fehér rizst, fehér kenyeret, tehát attól, hogy vékony, még lehet baromira egészségtelen az étrendje (csoki nélkül is - gondoljunk bele, itthon még mindig mindenki olajjal főz, és gyereket ritkán látsz zöldköretet fogyasztani...). És fordítva: ég a földdel összeszakadhat, ha gond van (endokrin), akkor ehet szegény babcsírát pulykamellel, sajnos lesz rajta felesleg. Jó esetben a serdülőkor kirázza belőle.
Tehát a helyedben ennyire alpári nem lennék.
4. voltam.
A kólás kisfiú mint csoporttárs ismerős, napi szintem találkozunk és napi szinten issza a kólát. Anyukával egyetemben, aki szintén gömbi.
A másik, akit kólával ismerek, házbeli kislány, és látom apukát a karton üdítőkkel, ő sem a levegőtől gömbölyödik.
"Na meg a babakocsikban látni bevásárlóközpontokban felénk laza 3 éves dagikat, ahogy terpeszkednek, anyuka meg toligálja. Nehogy kiszálljon és mozogjon, még véletlenül se."
Ez számomra meglehetősen alpári.
Amúgy a múltkor a Kossuth rádióban is foglalkoztak a témával szakértő vendégekkel, és ők is azt mondták, hogy rohamosan gyarapszik az elhízott gyermekek száma, a felső tagozatosok vagy középiskolások körében (nem emlékszem már pontosan) 20% feletti adatot mondtak.
Namármost amikor én voltam iskolás, általánosban a 27 gyerekből egy kicsit ducibb fiú volt, középsuliban a 32-ből egy molett lány.
Én csak annyit kérdeztem, hogy máshol is ennyire jellemző-e, hogy túlsúlyos már az óvodás korosztály is, vagy csak felénk.
És hogy erre a gyerekorvosok nem szólnak-e valamit? Hogy mondjuk ki kellene vizsgáltatni a gyereket, nincs-e valami egészségügyi ok a háttérben stb.
És a családban látom a rossz példákat, egyél még kisfiam alapon a 30 éves unokatestvérem lassan térdprotézisre vár, holott sokáig vékony kisgyerek volt, csak anyuka etetésének köszönheti a gondjait.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!