Rosszul tettem, hogy ennyi gyereket vállaltam?
Két gyereket terveztünk, de besikerült a harmadik is, nem bántuk, de hamar kiderült, hogy ikrek lesznek. Így most 4 gyermekem van. Most még gyesen vagyok az ikrekkel, de elég nehéz a megélhetés. A férjemnek van munkája, meg nekem is megvan az állásom, de gyakorlatilag minden pénzünk elmegy minden hónapban mindenre.Építkeztünk, a házunk nagyjából rendben, de nincs leszínezve, a kerítés befejezve, járda sincs, míg körülöttünk minden szomszéd tip-top rendben. Már mindegyiktől megkaptak, hogy ők csak két gyereket vállalnak, mert fel is kell őket nevelni.
Biztos hülyének néznek minket, szégyellem, hogy most még a kiskertem is gazos, mert időm sincs semmire, a fűnírás is mindig csúszik, hát rontjuk az utca összképét az biztos.
Imádom a gyerekeimet, nem bántam meg, hogy a 3. terhességemet nem vetettem el, de sokszor eszembe jut, hogy ha csak 2 lenne, többminden jutna nekik...
Nem szenvednek hiányt semmiben, de azért sokszor nagyobb dolgokra nemet kell mondanunk, hogy nincs rá pénz. Őrület ez a mai világ, okostelefon, tablet saját számítógép már az ovisoknak is, hát négyfelé ezt nem győzzük. A legnagyobb már iskolás, és ő mindig ezzel jön haza, hogy már minden osztálytársának van, csak neki nincs...
Mi lesz ha ettől rosszabbá válik az anyagi helyzetünk, a férjem is elvesztheti az állását, mi lesz ha nélkülözni fognak a gyerekeim, ha nem jut ennivaló az asztalra?
Ez csak utópia, de olyan létbizonytalanságban érzem magam.Hitelünk nincs, kocsi ki van fizetve, de megtakarításunk egy fillér se, mert minden elmegy a rezsire, kajára, ruhára, gyógyszerre, iskolai-óvodai fizetnivalókra, minden kiadást nagyon meg kell gondolni.
És közben nap mint nap megkapom, hogy nem kellett volna ennyi gyereket vállalni...
kérdésedre válaszolva : nem tetted rosszul, hogy ennyi gyereket vállaltál. Gratulálok hozzájuk. Tanítsd nekik mi az igazi érték.
egy három gyermekes anyuka
Most hiába gratulál itt 20 ember a sok gyerekhez, ha te magad már megbántad őket. Ha nem bántad volna meg, h ennyien vannak, eszedbe se jutna ilyen kérdés. Igaza van annak, aki azt mondta neked, nemcsak megcsinálni kell, felnevelni is. A nagymamám két gyereket vállalt, mert annyit tudott becsülettel felnevelni, pedig akkoriban mindenkinek 7-8-9-10 gyereke volt. Na de azoknak nem is volt rendes ruhájuk, cipőjük, végigéhezték a gyerekkorukat és meg lehet nézni, h ők maguk hány gyereket vállaltak. Hát nem 8-9-et. Sztem épeszű felnőtt fel tudja mérni, h hány gyereket bír anyagilag. A nem épeszűek meg csak csak megcsinálják, majd sírnak, h nincs pelenkára/kerítésre pénz vagy kérdést ír ki, h szerintünk (WTF??)sokat vállalt-e.
Hát te érzed. Ha soknak érzed, húzzatok gumit és védekezzetek ezerrel.
Nem így tervezted, így sikerült. Én is megtartottam volna ezer százalék a harmadikat (meg a negyediket :o)) Kicsit tényleg necces, ennyi gyerek mellett (már kettő mellett is rendszerint) ott szokott lenni legalább egy nagyszülő, ha nem is anyagilag támogatni, de legalább vigyázni a gyerekekre vagy kísérgetni őket ide-oda amíg anya gazol... Meg hát tényleg nagyon bizonytalan a világ körülöttünk, egy fizetéssel hatan, az hatalmas rizikó. Netán ha bármelikyőtök beteg lenne, de ne legyen, teljesen megpadlózik a család. De ha már így alakult, bizakodni kell, hogy minden rendben lesz. A kert meg le van ejtve, neked ott a négy gyerek, a kertet csinálja más...
Tablet ovisnak? Na ne már. Az iskolásnak meg vegyél használtat... Úgyis játéknak tekinti.
Visszamehetnék már most is dolgozni, de úgy gondolom, megvárom, míg a kicsik oviba kerülnek, mert így sem győzöm a házimunkát főzést egyedül, ha visszamegyek dolgozni nehéz lesz a 4 gyerek mellett mindent elvégezni. Sajnos nagyszülői segítségünk nincs, irigylem is azokat, akiknek van, nálunk már a nagyobbak vigyáznak a kicsikre, meg segítenek a házimunkában, ez van.
10-esnek meg köszi az őszinteségedet, de utólag mindenki tud okosnak lenni. Persze nem terveztük, persze védekeztünk, de megtörtént. Az abortuszra nem vitt rá a lélek....
A kicsikkel most járunk játszóházba, ahol sok fiatal elsőgyermekes kismamával ismerkedtem meg, akik mind azt vallják, nekik egy gyerek elég, mert annak akarnak mindent megadni. És nemcsak az anyagiak, hanem az idő, amit velük tölthet az ember. Én majd szétszakadok egész nap, a naggyal tanulni, a középsővel rajzolni, az ikrek meg közben szétszedik a házat, ketten hatfele mindig, nálunk teljes káosz van állandóan. Sokat sütök, mert nem győzzük a flancos bolti édességeket, ennyi gyereknek bőven kell, hát inkább megsütöm a kakaóscsigát mint megveszem, de ez is idő idő, nagyon kevés jut arra, hogy úgy igazán egyszerűen csak velük legyek.
Nem bántam meg, csak elgondolkodtam. Megpróbálom a javunkra fordítani ezt a helyzetet, hogy nagycsaládosok vagyunk, remélem ha a kicsik már nagyobbak lesznek könnyebb lesz, de unatkozni nem fogok egy darabig.
Ja a 13-asnak! Egy kicsit bántó a véleményed, szerinted mi az hogy tisztességben, becsülettel felnevelni?
Ha az anyagiakra gondolsz, akkor a mai világban egy gyereket sem lehet tisztességgel felnevelni, de ha az alapdolgok megvannak, abban nem szenvednek hiányt, élelem, ruházat, iskoláztatás, akkor a többi csak plussz, luxus, csak a mai világban mindenki a luxusra hajt, mert akkor lesz menő a gyerek, attól lesz boldog.
Mi sem mélyszegénységben élünk, az más kategória, amikor felelőtlenül vállalnak gyerekeket a semmire, majd eltartja az állam, jön a családi meg a segély, de mi nem ide tartozunk, akkor azt hiszem felnevelhetem őket tisztességesen legfeljebb nem tudok kocsit házat stb. tolni a fenekük alá, ennyi.
Az milyen gyereknevelés, ahol az anyuka "majd'szétszakad"? Ez lenne a boldogság? Mert akkor értem, h a többi fiatal anyukaismerősöd köszöni szépen, de nem kér belőle. Ha ésszel vállalod, most jutna idő tanulásra, rajzolásra, háztartátsra, sütésre, urambocsá' a pasidra (férjedre?) és még csak szét se szakadnál. Szerintem valami ilyesmi az igazi élet, amit ti csináltok,az egy küszködés, mindennapos geccsolás. Na de hát mindenki egye, amit főzött.
Amúgy nemcsak az van, h szegényen, de nagy boldogságban élni vagy gazdagon de érzelmileg siváran. Lehet ám szegénységben is érzelmileg siváran élni és képzeljétek, a sok pénz se zárja ki a szeretetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!