Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Pszichológiai probléma? Mit...

Pszichológiai probléma? Mit lehet ellene tenni?

Figyelt kérdés
Öcsém 7,5 éves, első osztályos. Nagyon érzékeny típus, kíváló minősítései vannak, nem rosszcsont, de sokat sír. Főleg akkor tör elő belőle a sírás, ha tanulásról van szó. Ha nem ért valamit, ha nem tudja megoldani a feladatot. Gondolom a fáradtság is közrejátszhat meg ez a teljesítmény-orientáltság, de megkérlek adjatok néhány tanácsot. Anyukám már idegileg kivan, sokszor sír nekem. Ajánlottam, hogy vigye el az iskola pszichológusához esetleg, de sokat dolgozik. Az, hogy anyukám kivan abban közrejátszik az is, hogy a tanítónő azt mondta, hogy ha még sokat fog sírni az öcsém, akkor nem engedi meg, hogy délutáni oktatásra maradjon, csak a probléma az, hogy ezt a helyzetet nem tudjuk megoldani másképp, 4-5 után érnek haza szüleim is.
2014. ápr. 1. 21:03
 1/4 anonim ***** válasza:

Mi az, hogy ha sokat sír, a tanítónő nem engedi, hogy maradjon délután? És ez azért baj, mert a szülők dolgoznak?

Alapból nem délutánig van iskola?

A tanárnak az a dolga, hogy foglalkozzon a gyerekkel, ha nagyon problémás, küldje szakemberhez.

A családnak kéne valahogy fellépni, beszélni a tanárral, vagy iskolát váltani, vagy vinni valahova a gyereket kivizsgálni.

2014. ápr. 1. 22:22
 2/4 anonim ***** válasza:
Nagyon jól látod szerintem, az öcséd idegileg túlterhelt lehet a teljesítménykényszertől. Most meg érzi, hogy elégedetlenek vele, ez pedig tovább ront a helyzeten. Te annyit tudsz segíteni, hogy oldod ezt benne. Egyrészt biztosíts neki olyan tevékenységet, amitől feltöltődik. Menjetek focizni, játszóterezni, biciklizni, a mozgás feszültségoldó. Szüksége van ilyen elfoglaltságra minden nap! Továbbá segíts neki a tanulásban és biztasd, dicsérd meg, ha jól old meg egy feladatot... Fontos, hogy elismerést kapjon, mert anélkül csak kiég szegény!
2014. ápr. 2. 09:45
 3/4 anonim ***** válasza:

Tényleg nincs joga a tanítőnőnek ahhoz, hogy kitiltsa a kisfiút a délutáni foglalkozásokról, de szerintem arra gondolhatott, hogy jót tenne neki, ha hamarabb hazamehetne. Te vagy a nagyszüleitek nem tudják esetleg elhozni?

Amúgy jó a suli? Anyukád meg van elégedve vele, tesód szívesen megy, nem sír reggelenként?

Még azt tudom tanácsolni, hogy legyen neki olyan tevékenysége (foci, sakk, bármi), ahol sok sikerélményhez jut.

Nekem elsőre nem a teljesítménykényszer ugrott be, hanem hogy rosszul tolarálja a frusztrációt (hiszen azért sír, mert valami nem sikerül neki). Ennek érdemes lenne utánaolvasni vagy tényleg megkérdezni az iskolapszichológust.

2014. ápr. 2. 11:58
 4/4 A kérdező kommentje:
Igyekszem azt tenni, amit a 2. válaszoló írt. Akárhányszor beszélek vele, nyugtatom, és elmondom az a fontos, hogy jól érezze magát, legyen nyugodt, megoldódik minden úgyis, ha nem is sikerül elsőre. Sajnos nem tartózkodok otthon, 5-6 hétvégente megyek haza, így akkor igyekszem bepótolni mindezt. Elvileg 12ig 1ig van az iskolaprogram. 4ig meg délutáni oktatás van ami alatt a házi feladattal foglalkoznak a tanítónő kíséretében. Sajnos nincs akire bízni másra. Nagymamám beteg, én meg 190 km-rel távolabb vagyok. Igen, talán jobb lenne, ha nem kellene ott maradnia 4 óráig, lehetséges, hogy sok ez neki. Bár oviban is mindig ott volt fél5-ig. Ez a sírás szerintem is frusztráció eredetű, de voltak/vannak olyan problémák is, hogy délutáni alvás után sír(t) minden egyes alkalommal. Fél az egyedülléttől, pedig soha nem volt egyedül hagyva. Az iskolával semmi problémája nincs, reggel szó nélkül kel és energikusan megy suliba és haza is. Ha problémája akad, szmomorú nem akarja elmondani, nagyon nezen tudom kiszedni belőle.
2014. ápr. 2. 21:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!