Mesefüggő lett a másfél éves kisfiam, szerintetek hogyan szoktathatnám le róla?
Azzal kezdődött, hogy a nagyobbik fiamnak vettem pár mesét dvd-n, azzal a céllal, hogy lekössem, amíg este a kicsit fürdetem. Ő nem igényli annyira a mesenézést, viszont ha odajön hozzánk fürdetés közben, abból mindig sírás lesz. De ebből az lett, hogy a kicsi elkezdte nézni a meséket, és végül már csak utána tudtam elvinni fürödni! Most már napközben, bármikor nekiáll hisztizni, és csak akkor nyugszik meg, ha neki tetsző mesét kapcsolok be a tévében :(
Eleinte jó volt, hogy délelőtt, és estefelé volt időm gyorsan kaját készíteni, esetleg elmosogatni anélkül, hogy a két fiacskám összeveszett volna vagy ketten háromfelé húztak volna. De mostanra már elegem lett, képes a kicsi másfél órán keresztül üvölteni a meséért! A mesekönyvek nem igazán érdeklik, de akármennyi ideig képes a tévét bambulni, és még egyáltalán nem beszél... Nagyon megbántam, hogy idáig fajultak a dolgok, szerintetek van még visszaút?
Hogyne lenne. Két megoldás áll előtted. Ha radikális akarsz lenni, akkor befejezed egyszer és mindenkorra a mesenézést. Ha nem akarod ilyen durván, akkor a napirendbe illeszted a mesenézést, és korlátozod az időtartamát (mondjuk reggeli után van fél óra mese, máskor nem). És a maradék időben aktívan lefoglalod mással.
Tudom, miről beszélek, mi is tartottunk itt, a fiamra nagyon rossz hatással is volt a sok tévénézés, aztán felismertem a bajt, és változtattunk. Semmi tragédia nem történt, mindannyian követünk el hibákat, de ha már felismerted, akkor ideje változtatni is.
Sok sikert!
van. nem kell bekapcsolni a tévét. hagyd öket hisztizni, és ne legyen rá indok (vasalnod kell, porszivoznod stb.), hogy bekapcsold a tévét.
3,5 évesem naponta 30 percet nézhet tévét, eleinte tiszta idegbeteg lett, földre vágta magát, orditott...ma már ö kapcsolja ki a tévét és nem kell neki könyörögni, és ö sem könyörög, hogy "még még".
Szia! Az akármennyi ideig az mit jelent? Mert pl. nálunk 20 perc után megúnta.. aztán később 30 perc után. Most 4,5 éves és max 40 percig nézi. Utána megúnja.
Próbáld ki meddig bírja! Az is lehet, hogy ez egy fellángolás, mint minden új dolog. Mint pl. egy új játék. Ha nem tiltod annyira, nem fogja nézni. Szerintem. Vagy eddig mennyi mesét nézett? Semennyit? Akkor azért van. Nem lesz gond, ha hagyod és egy idő után szép szóval megkéred, hogy hagyja abba.. Mondjuk 20 perc után.
A nagyobbikkal nem lenne gond, ő nagyon ritkán kéri, hogy nézhessen mesét. A dvd-ket már megunta, a mesecsatornák nem érdeklik (túl sok a reklám, és az ijesztő rajzfilm). A kisebbik fiam viszont akár egy órán keresztül is képes a kedvenc dvd-jét nézni, és már vagy 50-szer látta! Ha mesecsatornára kapcsolok, és olyan mese megy, ami nem érdekli, akkor vagy elkezd játszani, vagy odahozza a távirányítót, hogy kapcsoljam máshová, vagy be a dvd-t, és ha nem teszem meg, jön a hiszti. Ha máshol töltjük a délelőttöt, és csak alvásra érünk haza, nekiáll hisztizni, mintha azt mondaná: "De hát még nem néztem mesét! Addig nem megyek aludni!"
A tévét nem dobhatom ki, hiszen ott a férjem és az ő nagyfia (csak látogatóba jön), akik néha azért megnéznének valamit (pl. sportműsor, filmek).
Először mozgásfüggőnek olvastam, gondolzam, az miért baj? Aztán a mesefüggőt úgy értettem, olvadni kell neki egy bizonyosat, az enyém egyéves kora óta ilyen.
De tévénk nekünk sincs, ahogy egy előző írta, nagyon ártalmas, passzivitásra nevel, mozgásban és gondolkodásban is.
Olvass neki te helyette! Ez van, én éjjel főzök meg vasalok, vagy ha akszik, vagy a férjem van vele.
Drasztikusan, következetesen kell leszoktatni!
Legjobb rá sem szoktatni, mint pld a cukorra sem.
Rajzfilmfüggő és nem mesefüggő.
Mit szeret csinálni? Van-e kedvenc tevékenysége? Ezt kellene felajánlani neki rajzfilm nézés helyett. Persze nem észérvekkel, csak ha tévézni szeretne, akkor kezdj el neki rajzolni, gyurmázzatok (tészta/sólisztgyurma), stb.
A gyerekek sokkal rugalmasabbak, mint mi felnőttek, pár nap alatt rá/leszoknak. Csak te bírd ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!