TSMT torna segíthet-e ép gyereknek is?
Adva van egy ötéves kislány. Értelmi képességei nagyon jók, figyelme olykor kevésbé, illetve a szófogadás terén vannak komoly gondok a következetes szülői nevelés, ugyanakkor szeretetteljes háttér és sok foglalkozás ellenére.
Fejlesztő pedagógus és pszichológus is vizsgálta, hivatalosan "normális".
Mégis: segíthet-e neki a TSMT torna vagy más mozgásos tevékenység? Elérhető-e egyáltalán a TSMT egészséges gyerekek számára?
atyagatya, mintha én írtam volna ki a kérdést, és a többi hsz-od is nagyon hasonlít az én gondolataimhoz...csak az én lányom még csak 3,5 éves, de ugyanilyen "gondjaink" vannak, és már látom, hogy tuti hogy minket is küldenek majd,egyenlőre az óvónő szerint a lányom "ilyen" tipus...
Nem tudom merre laktok, de a www.fejlesztohaz.hu van, nekik több helyük is, és mindenféle szakemberrel van kapcsolatuk, én akivl ott beszéltem, nagyon segítőkész volt!
Én is elvittem fizetősen ide, és bölcsis tornát javasoltak egyenlőre, aztán 5 évesen majd meglátjuk...
én még annyira nem mélyedtem el, de sztem tuti segíthet a TSMT, mert a figyelemzavaros gyerekeknek is javasolt ez, hisz azt is lehet fejleszteni, korrigálni. Sztem tegyetek egy pár hónapos próbát, ártani biztos nem ártasz vele.
9es vagyok.
az első kommentjeid alapján azért tök más jött le mint az utolsó... mondjuk ez a pénztárca pakolás elég meredek, valóban :)
Na akkor gondold el, minket meg azzal a jól átgondolt és kifinomultan megfogalmazot, szakszerű indokkal küldtek el fejlesztő pedagógushoz, hogy a gyerek "furcsa". Nézett rám egy kicsit furán a fejl. ped. meg a pszichológus, próbáltam rájönni, mire is gondolhatott "a költő", amikor ezt adta meg problémameghatározásként, ugyanis a nevtan kérése ellenére nem készült írásos kérdésfeltevés vagy problémameghatározás.
Na de csak egy kedves mellékzönge.
A dél-pesti helyszín talán jó lehet, a sors fintora, hogy onnan költöztünk ide, ahol most lakunk :) Köszi a linket, ja és mindenkinek zöld kezet osztottam!
Na igen ez mondjuk nála is egy elég kirívó eset... Régen csinált hasonlókat, de ennyire durvát asszem régen se. Viszont a hisztijei sokkal rosszabbak voltak.
Bár most is nehéz, például az előbb Logicoztunk, és hát sok mindent elovas már a feladatlapról (sose tanítottam olvasni, nem is akarom, pedig éppen tehetném, mert elvégeztem a fősulit, na mindegy), hát eszembe ne jusson kijavítani vagy odatenni az ujjacskáját a megfelelő betűhöz, mert ellöki a kezemet. Nem tudom, mit kezdhetnék az ilyenekkel, vagy miért tartunk ötévesen még ilyen problémáknál. (Tehát a feladat nem az volt, hogy elolvassa, ami oda van írva, de ő el akarta, ami nem baj, de miért nem lehet elfogani a tapintatos segítséget, miért kell ezért hisztizni, nyávogni, lökdösni?)
Képzeljétek, összeszedtem a gondolataimat, hogy miben is látom a problémákat, és találtam is egy fejlesztő központot tök közel hozzánk (egy sarokra!!), ami azért nagyon fontos nekem, hogy ne legyen egy hulla a gyerek még mielőtt odaérnénk, főleg mondjuk télen. Szóval pénteken megyünk vizsgálatra és annyira izgatott vagyok!! Igazából az csigáz fel, hogy végre teszek is egy átgondolt lépést a megoldást felé, ugyanis eddig inkább csak magamban kerestem a hibát, magamon próbáltam változtatni (hol azt mondták, túl engedékeny vagyok, hol meg, hogy túl szigorú... már komolyan kikészít a sok okostojás), meg a gyerek fejét tömtem és próbáltam rá hatni minden eszközzel. Ez most egy megváltás nekem, hogy végre egy hozzértő kívülálló szemével is kapok objektív konkrétumokat, és nem az lesz mint a nevtanban, ahol olyan sok a gyerek, hogy csak a tényleg súlyos esetek kerülnek be egy-egy foglalkozásra.
Köszi mindenkinek!!!
Gyógypedagógus anyuka, téged szeretnélek még kérdezni, hogy foglalkoztál otthon (nemcsak anyaként, hanem gyógypedagógusként) a kislányoddal, vagy úgyszóván magától változott meg a helyzet?
Szia!
A gyógypedagógus anyuka vagyok. Igen, foglalkoztam vele, de neki sem az eszével volt a gond, sőt. :) Én a "szigorú", vagyis nagyon következetes viselkedés híve vagyok ilyen esetben, szóval arra törekedtem, hogy a határokat megszabjam neki, ebből állt a gyógypedagógiai része. Pont azért, amit írtál, hogy később mindenki másnak meg kell felelnie, pl. az iskolában. Arra figyeltem, hogy feleslegesen ne tiltsak, a sikereket megélje, az érdeklődése ki legyen elégítve. Dióhéjban. A mozgást nagyon ajánlom, nálunk főleg az úszás segített. Ne úgy képzeljétek, hogy állandóan treníroztam volna a gyereket, de ha valami nem a megállapodásunk szerint történt, akkor előre megmondtam, hogy pl. hazamegyünk, és akkor bizony tényleg haza kell menni, különben nem ér az egész semmit. Nem volt könnyű, de magától szerintem nem változott volna, csak negatív irányban. Most minden ok. Megérte. :)
Persze minden gyerek más, nem tudom, nálatok mi válik be.
A szigorúsággal nem hiszem, hogy gond lenne, bár nem vagyok az a "csakazértis az lesz, amit én akarok" típusú ember sem.
Elmentünk felmérésre, kaptunk itthoni TSMT-sort, holnap kapjuk a másodikat. Csináljuk rendesen, a gyerek együttműködik. Közben az oviban is volt szűrés, úgyhogy SZIT-re is fog járni az oviba is, meg, remélem, ősztől a nevtanba is. A nevtanos gyógypedagógusnak elmondtam egyébként, hgy járunk TSMT-re, vagyis hát otthon csináljuk, örült neki, de figylemeztetett, hogy ne menjen rá a szülő-gyerek kapcsolat... Mert ugye tudjuk, az ember nem lehet egyszerre a gyerek anyja és pedagógusa.
Idegrendszeri éretlenségre derült fény, három magzat- és csecsemőkori reflexe is megvan... Kérdés, hogy tavaly tavasszal, mikor először voltunk a nevtanban, erre vajh miért nem jöttek rá.... Szomorú szerintem.
"Mert ugye tudjuk, az ember nem lehet egyszerre a gyerek anyja és pedagógusa." Ezzel teljesen egyetértek, ezért sem csináltam én sem mást, mint amit írtam. A primitív reflexeket többnyire nagyon jól lehet korrigálni, ha jó a gyakorlatsor, ki fognak aludni, vagy átlépnek (attól függ, melyik reflex), de ezt biztos elmondták. Sok sikert, minden rendben lesz, ne aggódj! :)
Gyógyped. anyu
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!