Mit jelent az, amikor a szülő azt mondja, hogy a gyermekét igyekszik a választékos beszédre tanítani?
Szépen beszélj előtte. Tőled tanúl meg beszélni, azokat a szavakat fogja használni, amiket tőled hall!
Ha mindenre azt mondod Ja, ne várt tőle, hogy azt mondja Igen.
A választékos beszéd a felnőtteknek is fontos (lenne).
3,5 éves a kisfiam.
Én is törekszem arra, hogy szép, tiszta és helyes magyar beszédre tanítsam.
Alapvető, hogy jó példát mutatok (nincs káromkodás, pongyola szavak, töltelék kifejezések és a ma olyan divatos rövidítések, kényszerű kicsinyítések).
Ha szól hozzám valaki, akkor nem hümmögök ("ühüm"), hanem IGEN-nel vagy TESSÉK-kel válaszolok.
Nálunk a gyümölcs az gyümölcs, nem GYÜMI vagy UBI vagy CSERKÓ. A hideg ráz ezektől, így a kisfiam is a tárgyak normális nevét tanulja meg.
Ugyanígy számomra az alapvető műveltség és igényesség része az, hogy nincs a beszédünkben IZÉ, ÖÖÖÖ töltelék- inkább megállok, gondolkodok egy picit és akkor folytatom a beszélgetést, amikor tudom, mit szeretnék mondani.
Alapvető és sajnos mára tipikus nyelvtani hibákat tudatosan kerülök, nem része a beszédemnek. Ilyenekre gondolok, mint a hátborzongató "én táncolnÁk" vagy a helyhatározók helytelen használata " bemegyek a boltBAN" vagy "a kerületBE élek".
Természetesen nem nyelvész vagyok- de a tőlem telhetőt igyekszem megtenni.
Ahogyan az előttem válaszolók írták, fontos a sok olvasás, mondókázás, beszélgetés.
Nagyon szeretjük a régi, szép magyarsággal megírt műveket, Móra Ferenc, Pósa Lajos, Weöres Sándor, de akár Donászi Magda, Gazdag Erzsi versei is értékes művek.
Éneklés, mondókázás, naponta esti mese.
Nálunk nagyjából ennyit jelent- kifejezett tanítás nincs és ebben az életkorban nincs is értelme. A példamutatás sokkal hasznosabb.
köszönöm a válaszokat. Utolsó: nekem is nagyon fontos a nyelvtanilag helyesen használt szó, néha még túlzottan is. Én azért igyekszem ezt időnként figyelmen kívül hagyni.
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!