2 éves gyerek temetésen?
Egy közeli hozzátartozóm temetése lesz. A gyermekem 2 éves, de nagyon okos, mindent megért a körülötte lévő dolgokból.
Nincs kire bízni, de mivel közel állt hozzám akinek a temetése lesz, így szeretnék ott lenni a temetésén.
Hogyan oldanátok meg?
Én arra gondoltam, hogy elmegyünk, de nem viszem közel, hogy ne lássa a síró embereket és a koporsót.
Kérlek segítsetek! Előre is köszönöm!
Beszólogatásra viszont a legkevésbé sincs most szükségem!
Eléggé ledöbbentem néhány válaszon. Láttatok ti már egyáltalán 2 éves gyereket???
Egy ennyi idős nem fog kérdezősködni a halálról, nem fogja úgy érezni, hogy titkolóznak előtte, mert egyáltalán fel sem fogja az egészet. Azért nem visszük temetésre, mert vagy elkezd teli torokból üvölteni az ijedségtől (amit nem a halál, hanem a sok idegen, síró ember vált ki belőle), vagy rohangál fel-le, és a fegyelmezésével telik el az egész idő, miközben zavarja a megemlékezést. Nincs az a jól nevelt és okos 2 éves, aki értené, miről van szó, és képes lenne kb. egy órát szó nélkül, fegyelmezetten eltölteni.
Én még olyat gyerekpszichológustól nem olvastam, hogy temetésre kéne kisgyerekeket hurcolni. Beszélgetni kell velük (de nem 2, hanem 3-4 éves kortól), de a temetés traumájának kitenni őket nem.
Az én fiamnak is volt egy nagyon anyás időszaka 2 éves kora körül, de ettől még időnként rá kellett bíznom az apjára. Sírt egy kicsit, aztán abbahagyta.
Szeretnék tisztázni néhány dolgot.
Most nem olvastam újra a válaszokat és lehet, hogy ki is marad néhány gondolat most is, de:
Külön kértem, hogy ebben a helyzetben legalább annyira legyen tekintettel a tisztelt válaszoló, hogy kíméljen meg a beszólogatástól, leszólástól. Ennek ellenére többen is azon kezdtek el lovagolni, hogy" ...nem marad el az apjával 1 órát?????" Tehát: a temetés az utazással együtt nem 1, hanem 3 órát vett volna igénybe, épp alvás idő kellős közepén. Egész délelőtt az apjával volt. alvás idő előtt fél órával odajött hozzám és nem kellett neki az apja. Alvás közben 45 percenként megébred. Ha ott vagyok vele, vissza alszik, ha nem, akkor onnantól csak ordít, mint akit megszállt a sátán, nem vesz levegőt sem - egész addig nem hagyja abba, amíg nem vagyok vele. Korábban nem vol ilyen és 14 hósan ő is lazán el volt az apjával (de csak alvás időig) most jobban ragaszkodik - gondolom majd ez is elmúlik.
Előző nap volt egy mise (alvás idő utánra esett). Elmentünk a gyerekkel ketten (Apa dolgozott) és az 1 órát egyetlen hang nélkül, csendben, fegyelmezetten ülte/állta végig a 2 éves gyerek! Nem szaladgált, nem hangoskodott, nem zavarta a gyászolókat, méh csak észre sem vették, hogy ott van. Mikor vége lett a misének és a rokonok meglátták, el sem hitték, hogy van ilyen. De van! Sokan oda jöttek hozzá, megpuszilgatták, beszélgettek vele is. Nem sírt, nem hisztizett.
Előtte meséltem neki, hogy mi lesz ott (pap bácsi énekel majd, fognak harangozni meg hasonlók, nem a halálról!) Figyelmesen végig hallgatta/nézte a misét (ő, aki otthon 2 percig nem marad egy helyben)!
A tényleg segítő szándékú válaszokat köszönöm.
A hátsó sorban ültünk/álltunk, hogy ha már nem bírja, akkor hamar ki tudjunk menni, de nem kellett.
Nagyon büszke vagyok rá és örülök, hogy nem úgy álltam hozzá, mint sok szülő, hogy egy 2 éves úgyis képtelen rá, "hülye" hozzá, hogy normálisan viselkedjen.
Szóval ha felteszek itt egy kérdést, akkor kötelességem lett volna a válaszolóknak szót fogadni?
Egyébként meg egy szóval nem mondtam, hogy elvittem vagy sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!