Mennyire kellene egy szülőnek istápolnia az óvodás gyermeke baráti kapcsolatait?
Az öt éves lányom hetek óta ismételgeti szomorúan, hogy három kisfiúval régen jóbarátok voltak, de mostanában nem játszanak vele. Folyton mondogatja, hogy próbál kedves lenni velük, és keresi a társaságukat, de ők már nem barátságosak, hanem harcolnak vele, és őt ez nagyon bántja, mert ő nagyon szereti mindhárom kisfiút. Szeretné, ha beszélnék a fiúk szüleivel, hogy jöjjenek át hozzánk valamikor, vagy csináljunk valami közös programot, mert abban reménykedik, hátha akkor újra barátok lehetnének.
Én nem ismerem a szülőket. Sosem hívtunk meg ovistársakat magunkhoz csak úgy. Játszótérre sem nagyon járunk. Meglehetősen antiszociális vagyok. De azért persze a lányom érdekében nyitott vagyok az érintkezésre. De egyáltalán mi ilyenkor a helyes? Be kell-e avatkoznom azzal, hogy a vadidegen szülők elé tárom a gondunkat? Nekem ez annyira nehezen megy... Mi az elfogadott és normális szülői hozzáállás egy ilyen történetben?
mi próbáljuk ovin kívül is erősíteni a kapcsolatait :)
most van egy nagyon jó kis barátja, írtam az anyukájának, hogy nem lenne-e kedvük találkozni... most már összejárunk, hétköznap is felhívjuk egymást vagy ha van valami ovis hír akkor szólunk egymásnak :)
na meg szülinapra meghívjuk azokat a kisbarátait akiket szeretne (meg persze a szülőket). mondjuk én örülök neki, hogy így lehet nyitni, ismerkedni, nekem kevés barátom van, jó érzés, hogy van pár anyuka akivel néha összeülünk beszélgetni míg a gyerekek jót játsszanak :)
mondjuk az megint más kérdés, hogy azért áthívnék-e pár kisfiút a lányomhoz mert már nem szeretnének vele játszani. lehet rosszul sülne el, ebbe már én se szívesen mennék bele.
Én ebbe nem folynék bele. A barátság kétirányú, nem hiszem hogy mi is örülnénk, ha egy másik anyuka odaállna, hogy barátkozzon a gyerekem a gyerekével. Na de ha nem akar???
Sajnos ilyen az élet, el kell fogadni.
Közös programra sem biztos, hogy szívesen mennék olyannal, akit egyáltalán nem ismerek.
Azt meg semmiképp ne csináld, hogy egyszerre meghívnád a három gyerkőcöt. Annak a vége az lesz, hogy a három tök jól eljátszik nálatok együtt, a lányod játékaival, őt kihagyva.
Biztasd, hogy keressen új barátokat magának. Bele kell/lehet avatkozni, amikor szükséges, de ebben a helyzetben nem feltétlenül kéne.
Maximum annyit tennék, hogy beszélnék a szülőkkel, valahogy puhatolják ki a saját gyereküktől, mitől lettek ellenségesek a kislányoddal, mi változott és akkor talán lehetne rajta segíteni. Persze a másik 3 szülőtől is függ, mennyire akarnak segíteni. Erről a lányodnak és a 3 fiúnak sem kell tudnia.
Nincs különösebb oka annak, hogy nem játszanak most vele. Nem kell beleavatkozni. Más korszakukat élik, ők fiuk, a tiéd lány.
Nekem az a fura inkább, hogy még játszótérre sem mész egy 5 éves gyerekkel, mert te antiszociális vagy...és hát igen, szülinapokra hívhatnátok gyerekeket, nem kell sok, 5-6 gyerek elég
szoktunk szüliapokra gyerekeket hívni, pontosabban a 4. szüliapjára már szerveztünk zsúrt, idén is terveztük (3.5 hete volt a szülinapja), de a januári ide-oda betegeskedés miatt (hol ő, hol én nyúltam ki), ez elmaradt. de gondolkodom rajta, hogy február végére csinálok valami szülinapi bulit, csak hát az milyen már, másfél hónappal a szülinap után bulit szervezi... nem is tudom... ezen még gondolkozom.
játszótérre meg nem azért nem járunk, mert antiszociális vagyok, hanem mert rengeteg más programunk is van, ritkán jut rá idő, és olyankor sem egy állandó helyre megyünk, hanem mindig máshová (15 perces bringatávon belül kapásból van minimum 10), így nem jöhet számításba a kapcsolatok építésénél a játszótér, mint helyszín.
én is azt gondolom a lányom szavai alapján, hogy semmi direkt ellenségeskedés nincs itt, simán csak fiúk, és ahogy nőnek, úgy egyre jobban elszigetelődnek a lányoktól. nem is akarnék a képébe mászni a szülőknek. de közben meg ki a fenétől várhatna segítséget a lányom, ha nem tőlem?
Van olyan ut, amin neki egyedul kell vegigmennie es nem tudsz mindig mindenben segiteni.
A bulit meg tartsatok meg nyugodtan, a decemberi gyerekemnek februar elejen volt egyszer, hasonlo okok miatt. Senkit nem erdekelt, akik tudtak, hogy ket honappal elobb volt a szulinapja, az is megerto volt.
Miért kellene a szülők elé tárni a gondodat? Csak meghívod őket játszani.
Egyébként nem kell egyszerre mind a hármat, kedzetnek egyet is elég.
A kislányomnak viszont azt tanácsolnám, ne fusson a barátai után. Nálunk is volt hasonló elutasítás és csalódás ("nem hívlak meg szülinapomra" "nem vagyok a barátod"), én mondtam a kislányomnak: hát miért nem játszol ilyenkor x-szel, y-nal, ők is szeretnek veled játszani - ha z. nem akar veled játszani, akkor tudomásul kell venni, el kell engedni. És lám, Z. visszatért a kislányomhoz, meghívta a szülinapjára stb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!