Miért nem akar semmit megenni ezeken kívül? Gyorskajás probléma!
3 gyerekünk van, a legkisebb 3 hetes, a középső 5 éves, a legnagyobb 8.
Az 5 éves fiúnk, amióta megszületett a húguk, alig hajlandó enni valamit, ami nem sült krumpli vagy Happy Meal menü. Nem újdonság nekik a gyorskaja, mert sosem főztem, éttermekben eszünk és nem zárkóztunk el a gyorséttermektől sem, ha ott akartak enni, akkor kaptak onnan valamit.
Amíg mi a kórházban voltunk, azt ehettek, amit akartak, mert az apjuk nem akart velük veszekedni és a nagynak nem is volt baj később a "normális" étel, de a középső fiúnk "sztrájkol", nem eszik meg semmi mást szinte, amit előtte, mert neki a mekiből kell valami.
Nem tudom, hogy mi lenne a jó megoldás...
a., Hagyjuk és idővel megunja (anyósom és a férjem szerint ezt kéne tennünk, így nem fog hisztizni)
b., Kössünk vele kompromisszumot, hogy pl. heti 2-3 alkalommal kap onnan valamit, vagy óvoda/edzés/séta után bemegyünk majd.
Ti mit tanácsoltok?
Amúgy egy értelmes, okos, jó felfogású gyerek.
Nagypapával nem akkor kell leállni elvi kérdéseket megtárgyalni, mikor a gyerek már húzza a cipőjét.
Gondold már át, mit csinálsz:
Egy ötvéves azt állítja, hogy nem kap az anyjától enni, a nagyapja meg elhiszi neki, az anya erre hagyja, hogy akarata ellenére a nagyapa elvigye megdobálszba az ötévest, megjátszva a hős megmentőt, lealázva és semmibe véve az anyát és beteljesítve azt a szándékot, amit a gyerek tudatos zsarolás útján akart elérni... Mit tanul ebből a gyerek? Megjátszom az áldozatot, bemószerolom anyámat és kihasználom nagyapámat, majd mindezért még meg is jutalmaznak meg sajnálnak? Hát erre nem tudok mit mondani, ennyire nem lehetsz idő szűkében...
A probléma itt nem abból áll, hogy mekis kaját eszik a gyerek, hanem ennek az okából. Az igenis baj, ha bármi is fontosabb a gyerekeknél, annyira, hogy napi fél órát ne akarjál rászánni az ételükre. Valami nagyon nem oké nálatok.
Nagypapával meg nem akkor kell leállni elvi kérdéseket megtárgyalni, mikor a gyerek már húzza a cipőjét.
Gondold már át, mit csinálsz:
Egy ötvéves azt állítja, hogy nem kap az anyjától enni, a nagyapja meg elhiszi neki, az anya erre hagyja, hogy akarata ellenére a nagyapa elvigye megdobálszba az ötévest, megjátszva a hős megmentőt, lealázva és semmibe véve az anyát és beteljesítve azt a szándékot, amit a gyerek tudatos zsarolás útján akart elérni... Mit tanul ebből a gyerek? Megjátszom az áldozatot, bemószerolom anyámat és kihasználom nagyapámat, majd mindezért még meg is jutalmaznak meg sajnálnak? Hát erre nem tudok mit mondani, ennyire nem lehetsz idő szűkében...
Már amikor elolvastam a kérdésedet, tudtam, hogy botrány lesz. Nyilván nem kötelező főznöd. Ez tény, ha megengedhetitek, ha a férjednek is megfelelő, és Neked sem okoz örömet (bár szerintem egy igazi nőnek/anyának jól esik gondoskodnia a családjáról, de mindegy), akkor ne főzz.
Én is ismerek egy ilyen anyát, mondjuk ő egyedülálló, lehet nem véletlenül. :) Egyébként semmi bajom vele, jószívű ember. Nem ítélem el, de azért furcsa.
A gyorskajával annyi a baj, hogy egy szemét, tele ízfokozóval, mű az egész, amitől hosszú távon betegek lesznek a gyerekeid! Egészséges ételekre van szükségük, a heti 2-3 is rettentő sok. Talán ha havi 2-3 alkalom lenne, még beleférne.
Amit rendelsz sem biztos, hogy egészséges. Elvégre csak abban lehetsz biztos, amit te magad főzöl.
Én sem választanék a felsoroltak közül.
a.: nem unja meg, mert manipulálva van szegény agyuk idegméreggel! Te vagy a szülője, Te tartozol értük felelősséggel!
b.: fent már kifejtettem... Nem kompromisszum kell ide, hanem leszoktatás. Irtó nehéz lesz. Meg kell vonni tőle a gyorskaját legalább addig, amíg hozzá nem szokik a normális kajához. Ha kell rendelj, ha kell, menjetek étterembe, mindegy. Még az is jobb 1000x mint a gyorskaja.
komoly vagy.kerdezo nekem is 3 om gyerekem van de en mindennap fozok nekik friss finom meleg kajat mert tudod en annal jobban szeretem a gyermekeimet hogy olyanokkal tomjem oket amiket mas csinal lehet: ugy hogy kozbe szitkozodik vagy barmi mas en nekem nem volna szivem mindennap az ilyen sz* sagokat tomni a gyermekeimbe! Igenis lusta onzo no vagy aki sajat maga kenyelmet nezzi elobbre nem a gyerekeide
.
1. Nagyapanak el kell magyarazni mi a szitu nem akkor mikor tenyleg nyuzza a gyerek gondolom nem csak ekkor talalkoztok, beszeltek, ja es mivel penzetek gondokom van dogivel fel is tudod hivni rlmagyarazni.
2. Ne a gyerek paranycsoljon h mit akar enni. Vagy nalatok teljesen helyen valo h egy 5 eves diktal es allitja sarokba a szuloket, nagyszuloket?
3. Kesz innentol kezdve nincs mekis kaja ezt a ferjedtol kezdve az egesz rokonsaggal megbeszeled h ne probaljon senki adni es venni neki ilyesmit. Te vagy az anyja senki ams te dontesz!!!
4. Ha ebbe ilyen hatarozott tudsz lenni h nem fozol semmit akkor legyen ugyanennyi erod nemet mondani neki. Ilyen egyszeru.
Eleg kielegito a valasz? Mert ha valoban tenni akarsz ellene akkor ezeket a lepeseket teszed meg es ennyi. Nem kifogasokat gyartasz. De amennyi idot itt eltoltottel siman egy egyszeru ebedet osszedobhattal volna.
Ez minosit teged is h nem becsulod es tiszteled annyira a csaladodat h fozzel rajuk. Akarmilyen elfoglalt is vki erre szakit idot. Azt hiszed itt mindenki ptthon vakargatja a hatsojat es ennyi? Nem te vagy az egyeduli olyan anyuka akinek 3 ygereke van, dolgozik, es ellatja a haztartast plusz minden nap foz. Ezert nem jar kituntetes ez igy normalis.
Arrol nem beszelve mennyire tonkreteszed a gyerekeid egeszseget a sajat gyengesegeddel. Igenis allj a sarkadra es tegyel ellene vagy akkor b...sszal bele egy nagyot es csak gyarts kifogasokat majd egyzser hatha megoldodik a dolog. Ez nem igy mukodik. Egyik megoldas sem jo amit irtal. Egy felnottel kothetsz kompromisszumot de nem egy 5 eves gyerekkel akinek lovese sincs arrol h mi a jo szamara mert meg gyerek!!! Ezert kell a szlonek gondolkodnia es megtanitania ezekre. De mivel van 3 gyereked ne en oktassalak mar ki a helyes gyereknevelesrol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!