Ismerősöm 4 éves kisfia nem akar önállóan pisilni, mindig kell valaki aki fogja a kukiját, valamint még pelenkás, mert kakilni csak abba hajlandó. Az anyuka szerint még nem érett rá és nem kell erőltetni. Szerintetek van probléma?
Igenis van probléma. Más korabeliek, akik oviba járnak, már szobatiszták kell hogy legyenek, csak úgy veszik fel őket.
A legnagyobb probléma szerintem az anyukával van, aki szerint ez így rendjén van, s emiatt nyilván nem is tesz lépéseket a helyzet javítására. A bilihasználatra is meg kell tanítani egy kisgyereket, hogy várja az anyuka, hogy majd magától "érett lesz rá"? Nem is igazán értem!
Másodiknak: NEM én írom elő, hogy kit vegyen fel oviba, és kit ne. Szóval e tekintetben nem állja meg a helyét, hogy nincs igazam, ha egyszer nekem ez a tapasztalatom.
Első voltam. :)
Kérdező, bocs az offért
Szerintem is a gyerekek többsége 3 éves korára teljesen szobatiszta.
De elképzelhető, hogy valamelyik kisgyerek később érik meg rá, hogy elhagyja a pelust. Ebben az esetben viszont biztosan jelezném a gyermekorvosnak, védőnőnek, hogy mi is a véleménye.
Mi most voltunk (4,5 évesen) 4 éves tanácsadáson, ahol a kérdőív egyik kérdése az, hogy teljesen szobatiszta-e a gyermek. Tökre meglepődtem, és mondta a védőnő, hogy előfordul, ebben az esetben viszont KI KELL VIZSGÁLNI az okokat, hogy miért nem hajlandó pisilni-kakilni WC-be, bilibe a gyerkőc.
Szerintem nincs semmi különösebb probléma. Én azt tudom elképzelni, valami történt, amiért nem akar egyedül pisilni, megfogni a kukiját (nálunk például az ok egyszerű, utána kezet kell mosni- persze vécézés után alapból kézmosás jön, így hamar lerendeződőtt ez a dolog.) Másik pedig, hogy esetleg nem éri fel a vécét, mellé pisil vagy nem tudom, de én valami banálist tudok elképzelni, amit könnyen le lehetne rendezni.
A kakilás bonyolultabb dolog, az reflex és nagyon sok felnőtt sem tud akárhol kakilni, hanem csak otthon, ha egyedül van stb stb- és valahol annó olvastam a kakilás egyébként feltételes reflex, tehát ott arra törekednék, hogy mondjuk felkelés után első dolog legyen kimenni a vécére és megteremteni a körülményeket, hogy nyugodtan el tudja végezni a dolgát. Nekünk nehéz dolgunk volt a kicsivel, mert ő is csak bugyiba kakilt és ráültettem a vécére, felolvastam neki egy könyvből, volt félóra a kakilás, mire elengedte magát és sikerült, de aztán lerövidült az idő, elhagytuk a könyvet, ma meg már szól, ha kakilni kell. Mondjuk ő két éves volt, de bizony már ennyi idősen is nehézkes volt a dolog.
Abban egyetértek, nem érett meg rá, viszont erőltetni kéne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!