4 évesen megint dackorszak vagy nálunk húzódik el ennyire?
Elég fura hisztijei vannak. Pl legyek ott vele ha pisil, ha kezet mos. Nem akar egyedül öltözni, vetkőzni. Mindenre azt mondja ezt akarom, azt nem akarom és köti az ebed a karóhoz. És ha nem úgy történik akkor visít. Pl nem vagyok ott vele pisilés közben (nem félelem az oka, hogy ott kell vele lennem)akkor ül a WC-n 25 percig és hisztizik, belelovallja magát, süvít, ordít.
Ha hagyom, hogy kivisítsa magát és nem engeded a dologból, néha teljesen normálisan beszélek hozzá egy-két szót, akkor utána többnyire nevet egy nagyot, mintha az egészet csak viccből csinálta volna és onnantól minden rendben van, egészen a következő akaromig...
Van amikor muszáj engednem, mert sietni kell így kvázi annyira következetes nem tudok lenni. 3 évesen nem voltak nagy hisztikitörései, persze dacolni rendesen dacolt, de ilyen ordítások nem voltak. Lehet, hogy nálunk fáziskésés van? Nálatok van még dackorszak 4 évesnél?
Meddig tart?
Az én /márciusban lesz/ 4 évesemmel is hasonló gondok vannak. Épp ma olvastam erről egy jó cikket, ahol azt írják, az a gond, hogy hagyjuk, hogy ők irányítsanak. Javasolják, hogy legyünk határozottabbak, magabiztosabbak. Tanuljunk meg határozott nemet mondani, és hiszti esetén se engedjünk. Dönthessen, ha akar, például két féle dolog közül, hogy mit akar felvenni, de a kettőt mi válasszuk ki és abból ne engedjünk. Állítsunk fel szabályokat, amihez minden körülmények között álljunk ki....
Szóval a cikk szerint ez nem dackorszak, hanem hagytuk, hogy átvegyék az irányítást:)
:) Hát ezt nagyon köszi, tényleg stimmelhet.
Remélem még nem késő helyrehozni.. Én most eléggé bekeményítettem, lehet, hogy ezért is vannak most hiszti kitöréseink.
Viszont tényleg van olyan sokszor, hogy azért engedek, mert a fiam ötlete legalább olyan jó, mint amit én javasoltam.
Ezek szerint ilyenkor sem szabad engedni és ki kell tartanom az én elképzelésem mellett?
Banális példa: pl kirakok neki kék és piros pulcsit, hogy válasszon, de ő a zöldet akarja. Ilyenkor simán megengedem neki, hogy felvegye a zöldet, nem csinálok belőle ügyet. Nincs időtöbblet, nem okoz semmi fejfájást. De lehet, hogy rosszul teszem? Valaki tud ebben okos lenni?
Kedves Első,
ha esetleg internetes cikk, tudnád linkelni? Nagyon érdekelne. Köszi!!
Szerintem ha 2 választási lehetőséget felajánlasz, de ő határozottan egy harmadikat választ, tehát nem vacillál, hanem eltökélt, akkor engedni lehet neki.
Itt a link:
Hát, nem egyszerű dolog a gyereknevelés, de szerintem rettenetes hibát nem vétettünk, és helyre hozható:) Nálunk is ugyanaz van, kicsit én is szorítottam a gyeplőn, és hatalmas dühkitörések vannak:/ Remélem, elmúlik szép lassan:) Sok sikert nektek!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!