Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Anyukák, akik tanítják olvasni...

Anyukák, akik tanítják olvasni a gyereküketv (3-4 évest). Milyen módszert használtok?

Figyelt kérdés
Szintetikus, globális, kombinált?
2014. jan. 29. 15:18
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
80%

Tanítónő vagy, hogy tudsz olvasni tanítani?

Ha nem, akkor nem jól fogod megtanítani, ha igen, akkor meg pontosan tudod, hogy mennyire káros!

2014. jan. 29. 18:01
 12/25 anonim ***** válasza:
100%

Van olyan gyerek akit nagyon érdekelnek a betűk és az olvasás. Az én kisfiam 2,5 évesen nem tudta megfogni a ceruzát, zsírkrétát, semmit nem rajzolt. Vettünk neki egy "letörölhető" rajzolót, aminek a szélén ott volt az ABC. Azzal sem rajzolt, viszont elkezdte kérdezgetni a betűket (nagy nyomtatott), és 3 éves korára az összes betűt és számot ismerte. Aztán a 2-3 betűs szavakat magától összeolvasta. Még nem volt 4 éves, amikor már bármilyen hosszú szót is el tudott szabályosan szótagolva olvasni. Most 4 éves és két hónapos, ő olvassa el az oviban a napi menüt, érti is hogy mit olvas, boltban, gyógyszertárban, mindenhol hangosan elolvassa ami ki van írva, illetve a mesekönyvekből is rövid szövegeket elolvas, mindenki csodájára jár. Mágneses betűkkel bármit leír, hallás után elmondja milyen betűkből áll egy szó (pl traktor, túrós palacsinta). Olvasni soha nem tanítottuk, teljesen átlagos képességűek vagyunk, soha nem kértük hogy olvasson, de imád ezzel foglalkozni.

Rajzolni a mai napig nem rajzol, igazából azt sem tudjuk biztosan, hogy jobb vagy bal kezes. Bal lábas az biztos, mindent fordítva csinál.

2014. jan. 29. 18:05
 13/25 anonim ***** válasza:
72%

Itt az anyuka MEG AKARJA TANÍTANI!

Nem arról van szó, hogy magától megtanult! Bár higgyétek el az se jó, de a tanítás semmiképp!

2014. jan. 29. 18:15
 14/25 anonim ***** válasza:
100%
Nem tanítottam olvasni. Ilyenkor még korai. Az érdeklődését kell kielégíteni, ha kérdez, válaszolni: mindig. 5 évesen a lányom olvasott, magától tanult meg. Írni nyomtatottal tudott. Összeolvasni úgy tanult, hogy kérte, mindig mutassam, hol tartok, amikor olvasok neki. Egyébként pedagógus vagyok, és ennek ellenére, vagy ezzel együtt is így tartom helyesnek, ne tanítsuk olvasni, csak segítsünk neki. Ahogy valaki írta, hadd legyen gyerek.:)
2014. jan. 29. 19:48
 15/25 anonim ***** válasza:
21%
Nem korai ha érdekli nyugidtan tanítsd. Értelmes gyerek lehet és attól mert tanítgatod még ugyanúgy gyerek marad mint a többi csak okosabb!! :) miért tartsuk vissza őket ha akarják?? Mozart nem 3 évesen lett xingora virtuózó??? Az én lányom 3 éves sincs és a nevének betűit kirakja, valamint az abc sok betűét felismeri. Hozzáteszem hogy Írországban élünk itt a gyerekek 4 évesen mennek iskolába! 1 év iskola felkészítő van előtte 3 éves kortól és már ott is ismerkednek a betűkkel! Tanuljatok csak! Jó olvasást neki :)
2014. jan. 29. 19:51
 16/25 anonim ***** válasza:
100%

Úgy tanul olvasni a 3 és 4,5évesem, hogy anya oda mi van írva, és elolvasom, majd megbeszéljük, hogy melyik milyen betű, hogyan jön össze úgy a szó.

A nagy most tanul foglalkoztató füzettel "írni" kiselsősök formarajzolása(hullám vonal majdnem c, majdnem u...)

2014. jan. 29. 20:47
 17/25 anonim ***** válasza:
80%

enyém is azt mondta, hogy mostantól ő szeretne nekünk olvasni estimesét!

én odaadtam neki azt az annapetit amit kívülről fújt és felolvasta nekünk :D

nem is értem hogy vehetsz komolyan ilyet! ne tanítsd még, mert hátránya lesz és nem is képes még rá, nem véletlenül 6 éves kortól járunk iskolába... vegyél elő leporellókat és meséljen róla amennyit csak tud.

2014. jan. 29. 20:59
 18/25 anonim ***** válasza:
0%

csatlakozom az előttem szólókhoz!Kérlek ne tanítsd meg direktbe olvasni!

Nekem is van egy ismerősöm aki úgy ment iskolába hogy tudott írni olvasni!Az eslő osztályt végig unatkozta és valóban ezáltal fegyelmezetlen lett mert órákon nem lehett mivel lekötni!

Tudod Vekerdy szokta mondani:

"Iskolába nem óvódások mennek hanem iskolások???"

2014. jan. 29. 21:10
 19/25 anonim ***** válasza:
68%
Kedves 15.! A "tanítgatás" és az olvasástanítás között hatalmas a különbség. Ezért írtam, hogy korai tanítani, míg egy érdeklődő gyerek kíváncsiságát kielégíteni nem az. A kettő nagyon más, és az eredmény mégis az, hogy megtanul olvasni az a kisgyerek szinte magától, aki akar, és megfelelő segítséget kap.
2014. jan. 29. 21:21
 20/25 anonim ***** válasza:
78%

Nem értesz az olvasástanításhoz. Sok szülő tanítgatja például, hogy így meg úgy a "ká" betű, közben hol a "k" (nem ká) betűt érti rajta, hol meg a "k" hangot és sorolhatnám a butaságokat. Először is az olvasástanítást elő kell készíteni, nem nekiesni mint tót az anyjának. Ehhez előbb meg kell győződni róla, hogy megvannak a kellő részképességek (háromévesen aligha lesznek meg). És akár "nagyokosak" is nevezhetsz, véletlenül beletrafáltál, mert elég jól tudom, miről beszélek...

És igen, az én gyerekem meg varrógéppel szeretne varrni, meg repülőt vzetni...

Első voltam, minden jót.

2014. jan. 29. 21:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!