Ezek "gonosz" dolgok?
Leginkább a 3 éves lányom van elkanászodva. Tudom, hamarabb kellett volna következetesen alkalmazni nála szankciókat, de mindig volt, aki belezavarjon, ezt most nem részletezem. Sajnos eljutottunk oda, ahol a part szakad, hogy már szétverték a fél lakást az öccsével, az apjukkal állandóan veszekszünk, mert ő már kiosztott 1-2 nyaklevest meg fenékre csapást, amit én nem tartok megfelelő és célravezető módszernek, talán 1-2 extrém esetet leszámítva, de ilyenekről nem volt szó. Azért is folyton neheztel rám a férjem, hogy folyton kupi van, nem lehet haladni semmivel.
Tehát, ilyenekkel próbálkozom, hogy ha nem fogad szót, vagy szemtelen, akkor pl. aznap már nem nézhet mesét, ha ez nem elég, akkor egy kedvenc játékot elkobzok, vagy a következő kívánságát én sem teljesítem, és emlékeztetem, hogy miért (mert ugye ő sem tette meg nekem, és pont ilyen érzés volt.)
A másik kényes ügy az evés. A nagy rém rossz evő. Sajnos ki is voltak szolgálva a szeszélyei. Most azt próbáltam, hogy ha nem kell az, ami a többieknek van, akkor nem kötelező az evés, de nincs szörp, nincs édesség sem.
A "kicsi" 2 éves, tombol és rombol, a kiságyban sincs nyugton, egyedül az etetőszékbe lehet úgy bekötni, hogy ne tudjon kibújni, megszökni. Nagyon drasztikus módszer ez, amikor muszáj bevetni egy kis kényszerpihenőt? Már több bútort is tönkretett... nem szeretném, hogy magában is kárt tegyen.
Így visszaolvasva elég siralmasnak látom magam is :( Pedig nem hülye gyerekek, csak vhogy a fejemre nőttek, ezt be kell látnom... Mit gondoltok, lesz eredménye ezeknek? Vagy mit tudnék még bevetni náluk?
Kényszerpihenőnek durvább eseményeknél (agresszió, életveszély, csúnya szavak) nálunk a sarokba állítás vált be. Persze mindig elmondtuk, hogy ha megnyugodott és bocsánatot kér, akkor kijöhet. Egyébként meg hát következetesnek kell lenni és a "gonosz" tettekre lehetőleg azonnal reagálni valami szankcióval, ami lehetőleg kapcsolódjon a bűntetthez (pl. elveszed, amivel ütöget vagy nem jöhet, csak kézenfogva). De ugyanakkor azért legyél együttérző és fejezd ki a sajnálatodat, ha egy büntetés miatt szomorúak. És ne várj csodát, nem hat rögtön, hónapok kellenek és mindig lesznek jobb-rosszabb időszakok.
A nagy jár oviba? Ha igen, ott hogy viselkedik? Ha nem, talán érdemes lenne megfontolni, sokszor "használ" a közösség miatti kötöttebb rendszer, sűrűbb programok és új nézőpontok az elkanászodás ellen.
Említetted a mesenézést. Mennyi mesét néznek? Tudom, elsőre az a válasz, hogy nem sokat. De ha összeszámolod, mennyi jön ki?
Sajnos nálunk is volt hasonló probléma, hogy gyakorlatilag kezelhetetlenek lettek a gyerekek, főleg a nagyobbik, aki nálunk is 3 éves most. Mi is próbálkoztunk mindenféle szankcióval, de nem jött be semmi. Aztán véletlenül olvastam, hogy a tévénézés milyen agressziót vált ki a gyerekekből, még akkor is, ha teljesen békés műsort néznek, és akkor bekattant, hogy nálunk is ez lehet a baj gyökere. Azóta szigorú keretek közé van szorítva a mesenézés, és nem hazudok, két nap alatt helyre állt a béke. Mindketten normálisak, nyugodtak.
Ha nálatok nem ez a helyzet, akkor ne haragudj, de hátha tudtam segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!