Verekedős a fiam, mit csináljak?
Mindent megpróbáltam már szép szóval, büntetéssel sok-sok beszélgetéssel, semmi nem használ. Probléma volt az oviban és most a suliban is. Rugdos, ütöget, bírkózik a többiekkel.
Durva velük. Órán tök jól elvan, csendben ül, dolgozik, de szünetben kijön belőle a kisördög.
Mit tehetnék?
Nekem a fentieken túl az jutott még eszembe, hogy valami építő jellegű önvédelmi sporton nem gondolkodtatok?
Segítene neki az indulatszabályozásban, az edzések rendszerességre nevelik, az erőnléte, önbecsülése is több lehet.
Mi van egyébként ennek a viselkedésnek a hátterében?
Otthoni problémák? Kistestvér érkezése? Valakinek a halála? Anyagi gondok, nélkülözés (vagy amit ő így él meg)? Esetleg nem érti az órai anyagot vagy túlságosan is unatkozik közben és piszkálja a társait, mert "szórakozásra" vágyik? Lehet, hogy ez a rossz viselkedése egyfajta tünet- gondold végig, csak te tudod rá a választ.
A nevelési tanácsadó, esetleg iskolapszichológustól tanácsot kérni, vagy az osztályfőnök fogadóórájára bemenni és közösen beszélgetni nem haszontalan- én biztosan élnék a lehetőséggel a kisfiam érdekében.
Minden jót, majd írd meg, hogy alakult.
Köszi a válaszokat.
Karatézni járt, de inkább a focit választotta, az jobban tetszik neki. Annyira nem láttam nála javulást, sőt, még erősebb lett és már így sem fogja fel mekkora ereje is van.
Megmondom őszintén tényleg nem tudom az okát. Ha tudnám okosabb lennék a megoldásban is.
Iskola-pszihológust hamarosan felkeressük, a nevelési tanácsadót kezdetben javasolták az oviban, majd azt mondták még sem kell. Azt hiszem oda csak úgy az utcáról nem is mehetek be, kell beutaló.
Otthon ti szoktatok birkózni? Szeret veletek hancúrozni?
Én szoktam a fiammal és amikor durva akkor kategorikusan abbahagyom a játékot és elmondom(néha túldramatizálva felszisszenek)hogy ha fájdalmat okoz akkor nem játszunk.Bocsánatot kér ,ad egy puszit és már gyűrjük is egymást tovább.Aztán újra:-)) Nem biztos,hogy Ő tisztába van vele milyen fájdalmat tud okozni,mégha mondja is esetleg.De ha abbamarad valami jó(azért mert fájt) az neki is rossz.És hamarabb kapcsolhat a gyerkőc:-)
Apjával szokott bírkózni, ha bedurvul ő is leállítja. Már 7 éves, nagy gyerek, de szerintem nincs tisztában az erejével.
kösz a választ
Az, hogy az apjával birkózik helytelen .
Mert nyilván az apja erősebb és mondjuk az apját meggyőri az az apának nem nagyon fáj a ugyanazt az erőt fogja az osztálytársainál is kifejteni.
Azt kellene kideríteni első körben, hogy mi a probléma. Ehhez szakember kell, mert a magatartás zavar oka lehet mind belső, mind külső. A "belső" okok, mint pl a hiperaktivitás zavar, POS szindroma (elég egy minimális sérülése az agynak szülés közben, ez s okozhat indulatkezelési problémát), autizmus. A belsőhöz tartozik még a genetikailag meghatározott temperamentális tényezők, az impulzivitás, az indulatkezelési nehézség. Ha valakinek a temperamentuma érintett, azt kívülről kell megtanulnia kezelni, az indulatait késleltetni, fékezni. Erre a legjobb a kognitív viselkedésterápia.
Külső ok a családi viszály a háttérben, testvérféltékenység, válás egyéb okok miatti szorongás, iskolai problémák. Nálatok ez utóbbi kizárva, mivel a gond óvoda óta fenn áll.
Emiatt belső oknak mindenképpen kell lennie, ami lehet a korábban írt temperamentális tényezők is.
Nevelési tanácsadóba mehet a szülő, beutaló nem kell. Én oda vinném elsőre és ott vizsgálat után a kollegák többet tudnak mondani.
Egyébként ez az otthoni bírkózás lehet hogy tényleg nem jó. Igazából tényleg úgy tűnik, hogy ez nekik a játék a suliban, hogy verekednek. megjegyzem mindig ugyan azokkal, akik partnerek hozzá. Nem az "ártatlanokat" bántja és akkora szíve van, mint egy ház, tényleg mindenkit szeret.
Utolsó, köszi a választ, néhány dolognak utána kell néznem, hogy valójában mit is jelent azok közül amit írtál. Első kőrben megprobáljuk az iskola-pszihológust, aztán meglátom ő mit mond és utána a nevelési tanácsadó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!